Laskettelusivusto Lumipallo.fi ja hotellivaraussivusto Hotels.com selvittivät, minne suomalaisten laskettelumatkat suuntautuvat tänä talvena ja minne matkoja suunnitellaan ensi vuonna. Kyselyn tuloksista käy muun muassa ilmi, että Suomi on suomalaisille ehdottomasti suosituin kohde laskettelumatkoilla. Suomea seuraavat Itävalta, Ruotsi ja Sveitsi. Verkkokyselyyn vastasi alkuvuonna 2013 Lumipallo.fi-sivustolla 1300 henkilöä.

Kyselyn mukaan 84 % suomalaisista laskijoista on tehnyt tai aikoo tehdä tällä talvikaudella vähintään yhden yön yli kestävän laskureissun kotimaassa. Vastaajista aikoo tehdä laskettelumatkan 43 % muualla Euroopassa ja 5 % Euroopan ulkopuolella. Ulkomaisista kohteista useimmin suunnitelmissa ovat jo monille tutut Itävalta, Ruotsi ja Sveitsi. Astetta eksoottisemmista laskettelumaista paljon mainintoja keräsivät muun muassa Japani ja Uusi-Seelanti.
Mielenkiintoista on se, että kaudelle 2013-14 vastaajista 67 % suunnittelee laskettelumatkaa ulkomaille, eli useampi kuin tänä vuonna. Suunnitelmissa siis suomalaiset ajattelevat lähtevänsä merta edemmäs kalaan. Tosin myös 85 % aikoo tehdä myös ensi kaudella laskettelumatkan kotimaassa.
Mökki suosituin majoitus, hotellin suosio kasvaa iän mukana
Mökkimajoitus on selkeästi suosituinta laskettelulomalla (63 %), kun taas hotellimajoitusta arvosti kolmasosa. Hotellimajoituksen suosio oli sitä suurempi, mitä iäkkäämmistä vastaajista oli kysymys. Alle 30-vuotiaista vastaajista vain 16 % piti hotellia parhaana vaihtoehtona laskettelumajoitukselle, mutta 50–59-vuotiaista jo 37 % kallistui hotellin suuntaan. Yli 60-vuotiaista vastaajista jopa 48 prosenttia oli hotellin kannalla, kun mökkimajoitusta suosi vastaavasti 45 %.
– Hotelli on rinneturistille mukava ja helppo vaihtoehto, ja iän kasvaessa mukavuudenhalu ajaa usein mökin tarjoaman kotoisan tunnelman edelle. Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat liikkuvat usein pienemmässä seurueessa, esimerkiksi pariskunnittain. Nuoremmat taas lähtevät laskettelureissuille usein joko kaveriporukan tai perheen kanssa, jolloin mökki saattaa tarjota yhteisöllisemmän kokemuksen, pohtii Yvonne Bonanati Hotels.comilta.
Suomalaisen hotellivalintaan vaikuttivat eniten hinta (60 %) ja sijainti lähellä hissejä (55 %). Hotellin mahdollisista sauna- ja kylpylämahdollisuuksista nauttii 54 %, mutta samalla vajaa neljäsosa myöntää, että käy hotellissa vain lähinnä nukkumassa laskemisen ja after skin välissä.
Perinteisesti suksilla, usein samassa kohteessa
Kyselyn vastaajista reilut 60 prosenttia käy aina samassa tutussa laskettelukohteessa, mutta harkitsee myös uusia kohteita. Noin 30 prosenttia kaipaa aina uusia kokemuksia ja valitsee aina uuden kohteen. Vastaajista enemmistö, 80 %, laskee suksilla. Lautailijoita oli vajaat 20 % ja telemark-laskijoita 6 %.