Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas muistuttaa, että työehtosopimusten yleissitovuuden poisto voisi tuoda Suomeen euron tuntipalkat.
– Ilman yleissitovuutta palkat voisi sopia täysin vapaasti työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä. Tällaisia ovat mm. kaikki ne, jotka lähettävät rakennustyövoimaa Suomeen. Euro tunnissa täyttää nykylain kirjaimen, kirjoittaa Suokas blogissaan.

Suokkaan kirjoitus kokonaisuudessaan:
”IHOKKAAT UUSJAOSSA
Vyörytys työehtosopimusten yleissitovuuden murtamiseksi jatkuu kiivaana. Viimeksi asialle oli pantu työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson (kok), joka nurkkaisi yleissitovuutta pitkäaikaistyöttömien avulla. Hengissä nälkäpalkkaiset pidettäisiin veronmaksajien rahoilla.
Valtion rahojen käyttö yritysten palkanmaksuun on kokoomuskansanedustajien uusin polku ristiretkellä Suomen pelastamiseksi. Markkinaliberalismin edusmiehet haluavat pumpata verorahoja yrityksiin, joiden kannattavuus ei riitä omilla rahoilla työllistämiseen. Vaatimattomista kansantalouden opinnoistani on jo liki neljä vuosikymmentä, mutta silti väitän, että joku tässä yhtälössä mättää.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei lämpene verorahoilla kustannettavaan palkka-aleen. Viisasta. Toivottavasti mielipide ei muutu yön yli nukuttua. Näinhän on käynyt joidenkin kepujohtajien kohdalla. Yleissitovuuden poistaminen ei aiheuttaisi valtion lompakkoon viimaa vaan puhurin. Veropohjan romahtaminen veisi mahdollisuudet palkkatukeen, jäljelle jäisivät vain olemattoman pienet palkat.
Ilman yleissitovuutta palkat voisi sopia täysin vapaasti työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä. Tällaisia ovat mm. kaikki ne, jotka lähettävät rakennustyövoimaa Suomeen. Euro tunnissa täyttää nykylain kirjaimen. EU:n vapaalla työssäkäyntialueella on työttömiä työhaluisia miljoonittain. Palkat ruhjoutuisivat nopeasti itäeurooppalaiselle tasolle rakennusalalla, mutta kylmää kyytiä saisivat myös palvelualat.
En luo perusteettomia uhkakuvia. Löysin taannoin Suomessa erään rakennuskonsernin työmaalta työntekijän, jonka palkaksi oli sovittu 1-5 euroa tunti, työnantajan harkinnasta riippuen. Viime viikolla kävin Pietarissa työmaalla, jossa rakennusmiehet tienasivat 2 euroa tunti. Palkoilla on oltava vähimmäissuoja, muuten niillä ei ole alarajaa.
Suomen laki ei velvoita ketään kohtuullisuuteen. Sitä pitää hakea yksittäistapauksissa käräjiltä. Lainsäädännön menettely kohtuuttoman sopimusehdon sovittelemiseksi on alipalkkaiselle työntekijälle utopistinen. Realistisempaa on sijoittaa viimeiset pennoset lottoon ja toivoa parasta.
Oikeudenkäyntikulut työriidoissa ovat usein kymmeniä tuhansia euroja. Juttujen käsittelyaikoja mitataan vuosissa. Jos kertakäyttöyrityksen saa jollakin ihmeellä tulemaan paikalle oikeussaliin, ei siltä vuosien perästä löydä omaisuutta edes supersankarin ominaisuuksilla varustettu ulosottomies.
Koti, uskonto ja isänmaa –puolueen edustajien pitäisi muistaa Jeesuksen opetukset. Jolla on kaksi ihokasta, antakoon toisen sille, joka on ilman. Nykypäivän Suomessa rikkailla on ihokkaita kuin rättejä UFF:in varastossa. Silti he haluavat pakonomaisesti riisua köyhät täysin munasilleen. Hävetkää fariseukset.”
STT