USA:n republikaanisen puolueen presidenttiehokas Donald Trump keräsi tarvittavan määrän valitsijamiehiä noustakseen Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Harvinaisen ruman ja ilkeän vaalitaistelun toinen osapuoli, demokraattien Hillary Clinton on myöntänyt tappionsa ja onnitellut Trumpia voitosta. Trump ylitti selkeästi voittoon tarvittavan 270 valitsijamiehen rajan jo kun paljon ääniä oli vielä laskematta.
Trumpin vaalivoitto oli läntiselle maailmalle melkoinen shokki, sillä Diili-ohjelmasta tutulla miljardöörillä ei ole minkäänlaista sotilaallista eikä poliittista taustaa, eikä hänellä viimeisimpien mielipidemittausten mukaan pitänyt olla mitään mahdollisuuksia voittoon. Länsimaiden pörssit kääntyivät laskuun heti tulosten julkistamisen jälkeen.
Trump on kampanjansa aikana kuumentanut amerikkalaisten ja ulkomaalaisten tunteita laukomalla ylimielisiä ja suorastaan törkeitä kommentteja naisista ja vähemmistöistä. Monet politiikan asiantuntijat ovat myös tuoneet esille Trumpin tietämättömyyden maailmalla vallitsevista politiittisista jännitteistä. USA:n suurimmat mediat olivat vaalikampanjoiden aikana lähtökohtaisesti Trumpia vastaan. Tähän päivään asti se, joka on voittanut valtamediakakisan, on yleensä voittanut myös vaalit. Trump osoitti, että sääntö ei enää päde. Päivää ennen vaaleja tehdyt mielipidemittaukset ennustivat Hillary Clintonin voittavan lähes 90 % todennäköisyydellä. Trump osoitti tämänkin arvion vääräksi.

Ennen vaalipäivää lähes varmaksi häviäjäksi ennustettu Trump siis tuli ja voitti vaalit. Miten se on mahdollista? Tutkijat ympäri maailmaa kysyvät samaa ja selityksiä on monia, kuten esimerkiksi että mielipidemittauksissa eivät näkyneet sellaiset henkilöt, jotka eivät ennen näitä vaaleja olleet poliittisesti aktiivisia. Tutkijoiden mukaan Trump herätti nämä ihmiset vaaliuurnille eräänlaisena protestina, mutta miten ihmeessä hän onnistui siinä?
Vastaus on sosiaalinen media. Trump on kiistaton sosiaalisen median kuningas. Hän ei ostanut televisiosta valtavaa mainoskampanjaa, vaan julkaisi paljon koemmentteja ja lyhyitä videoita sosiaalisessa mediassa. Trumpilla on esimerkiksi pelkästään Twitterissä 13,2 miljoonaa seuraajaa. Hän tahkosi twiittejä usein ja sumeilematta. Twiitit olivat suorapuheisia ja antoivat seuraajille sekä medialle runsaasti uutis- ja viihdearvoa. Twiitit ja videot nousivat otsikoihin valtamedioissa, ja Trumpin nimi pysyi esillä.

Kuva, jonka Donald J. Trump (@realdonaldtrump) julkaisi


Trump kampanjoi sosiaalisessa mediassa erittäin tehokkaasti. USA:n presidentinvaaleissa ei ole koskaan aikaisemmin julkaistu somessa tiheään tahtiin toimistossa kuvattuja nopeita videoita ja vastailtu kerran viikossa kysymyksiin suorassa Periscope-videopalvelussa. Trump oli käytettävissä niin kannattajille, kuin vihaajillekin sekä niille, jotka eivät olleet vielä valinneet suosikkiaan. Sosiaalisen median tavoitettavuuden avulla Trump hyvin todennäköisesti voitti puolelleen ne, jotka eivät olleet vielä päättäneet kumpaa ehdokasta kannattaisivat. Lisäksi Trump hoki jatkuvasti kampanjansa tunnuslausetta, ”Make America great again” (Tehdään Amerikasta taas mahtava). Trump teki sosiaalisen median avulla itsestään ”helpommin pidettävän”, kuin Hillary Clinton.
Asiantuntijoiden mukaan Trumpin viihdearvo ja jatkuvat lupaukset paremmasta huomisesta riittivät herättämään aiemmin vaaleista piittaamattomat äänestämään, koska he halusivat osoittaa saaneensa tarpeekseen nykypolitiikasta ja -poliitikoista. Trump korosti kampanjassaan nyky-yhteiskunnassa vallitsevaa huonoa oloa ja valtavia tuloeroja. Äänestäjät halusivat protestoida amerikkalaista yhteiskuntaa vastaan, ja monien mielestä Hillary Clintonin valinta ei olisi saanut aikaan niin suurta muutosta, kuin kansa kaipaa.


Politiikan ulkopuolelta tulleen populistisen Donald Trumpin ylivoimainen voitto sosiaalisessa mediassa siirtyi vaaliuurnille ja mies on maailman vaikutusvaltaisimman valtion seuraava presidentti. Hän on kampanjassaan sanonut vangitsevansa Hillary Clintonin valintansa jälkeen ja luvannut rakentaa muurin USA:n ja Meksikon väliin. Lisäksi Trump on mm. vaatinut muslimeille maahanpääsykieltoa.
Vielä ei voida tietää, ovatko Trumpin lukuisat lupaukset ja uhkaukset katteettomia vai ei, mutta joka tapauksessa hän on USA:n seuraava presidentti, jolla on takanaan republikaanien enemmistö. Hän voi saada nopeasti aikaan suuriakin muutoksia, toisin kuin edelliset demokraattiset presidentit Bill Clinton ja Barack Obama, jotka joutuivat taistelemaan republikaanien enemmistöä vastaan. Emme voi kuin toivoa, että muutokset ovat parempaan, eivätkä pahempaan suuntaan.
Lähde: FHM
Artikkelikuva: Wikimedia