E-pilleri mullisti täydellisesti suomalaisten naisten raskauden ehkäisyn 50 vuotta sitten. Vuosikymmenten ajan on yritetty kehittää valmisteita, jotka sopisivat naisille entistä paremmin. Nyt markkinoille on tullut uusi e-pilleri ZOELY® (nomegestroliasetaatti/estradioli). Se on ensimmäinen e-pilleri, jonka sisältämät molemmat hormonit ovat samankaltaisia naiskehon tuottamien omien hormonien kanssa.
E-pilleri on haastanut tutkijat sen kehittämisestä saakka. Uusia, kohdennetummin vaikuttavia keltarauhashormoneja on valmistettu, ja e-pillerin sisältämän synteettisen etinyyliestradiolin määrää on vähennetty ei-toivottujen vaikutusten minimoimiseksi.
Tähän asti valtaosa yhdistelmäehkäisyvalmisteista on sisältänyt keltarauhashormonina testosteronijohdannaisia progestiinejä sekä naishormoni estradiolin synteettistä johdannaista etinyyliestradiolia. Luonnollisen estrogeenin, estradiolin, saaminen e-pilleriin on ollut kymmeniä vuosia kestänyt prosessi: ensimmäisiä tutkimuksia on julkaistu jo 1970-luvulla. Haasteena on ollut säännöllisen vuotokontrollin aikaansaaminen ilman kiusallisia välivuotoja.
Nyt naiset voivat käyttää raskauden ehkäisyyn valmistetta, jonka molemmat hormonit ovat samankaltaisia naiskehon tuottaminen hormonien kanssa. Uuden e-pillerin sisältämä estradioli on identtinen naisen kehon tuottaman estrogeenin kanssa ja progestiini on luonnollisen keltarauhashormonin johdannainen, nomegestroliasetaatti.2
– Juuri tämän keltarauhashormonin ansiosta on voitu kehittää luonnollista estradiolia sisältävä yksivaiheinen e-pilleri, jolla on hyvä vuotokontrolli. Tämän e-pillerin hormonit ovat koostumukseltaan samankaltaisia kuin naisen elimistön itse tuottamat, toteaa MSD:n asiantuntijalääkäri, Kuopion YTHS:n vastaava lääkäri, LT Ulla Ågren.
Uuden pillerin annostelu toimii siten, että saman määrän hormoneja sisältäviä ehkäisypillereitä syödään 24 päivää ja sen jälkeen 4 päivää plasebotabletteja, jotka luovat tauon kuukautisille. Yksivaiheinen annostelu mahdollistaa tarvittaessa myös esimerkiksi kuukautisten siirron helposti.
ZOELYn sisältämä estradioli on naisen tärkein hormoni. Munasarjojen tuottama estradioli kuuluu parhaiten tunnettuun naishormoniryhmään, eli estrogeeneihin. Estradiolin määrä vaihtelee kuukautiskierron ja iän mukaan. – Estradioli tekee naisesta naisen. Esimerkiksi teini-iässä sen vaikutuksesta muodostuvat rinnat ja muutenkin feminiininen vartalon muoto. Naisen vanhetessa estradiolin tuotanto vähenee, mikä voi aiheuttaa vaihdevuosioireita, Turun Äitiyshuollon ja ehkäisyneuvolan vastaava lääkäri, LKT Anneli Kivijärvi kertoo.