Matkapuhelut, tekstiviestit sekä mobiilidatapalvelut halpenevat 1.7.2012 lähtien Euroopan unionin alueella matkustettaessa. Hintojen aleneminen perustuu uuteen Euroopan unionin verkkovierailuasetukseen, joka muun muassa määrittää hintakatot matkaviestinpalveluihin EU:n alueella.
EU:n sisällä loppuasiakkailta peritty enimmäishinta on 1.7.2012 lähtien korkeintaan

  • 0,36 euroa minuutissa/ ulkomailta soitettu puhelu (+ enintään 30 sekunnin minimiveloitus)
  • 0,10 euroa minuutissa/ ulkomailla vastaanotettu puhelu
  • 0,11 euroa/ ulkomailta lähetetty tekstiviesti
  • 0,86 euroa megatavulta/ ulkomailta lähetetty tai vastaanotettu multimediaviesti.

Tekstiviestin vastaanottaminen on maksutonta. Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron.
Mobiilidatalle ensimmäistä kertaa hintakatto
Uusi verkkovierailuasetus määrittää myös ensimmäistä kertaa hintakaton mobiilidatan kuluttajahinnoille. Ulkomailla käytettävän datapalvelun hinta saa 1.7.2012 lähtien olla enintään 0,86 euroa/megatavu. Lisäksi jo aiemmin säänneltyjen, eri maiden verkko-operaattorien toisiltaan perimien niin sanottujen tukkuhintojen hintakatto alenee 0,50 eurosta 0,25 euroon/megatavu.
Mobiilidatapalveluita ovat esimerkiksi sähköpostin, www-sivustojen, valokuvien tai elokuvien lataaminen kännykkään tai muuhun mobiililaitteeseen.
Esimerkkejä tiedonsiirtopalveluiden hinnoista EU:n alueella:

  • Yhden sähköpostin lataaminen ilman liitettä (1–20 kt) noin 0,001-0,02 €
  • Verkkosivujen lataaminen internetissä (300 kt–3 Mt) noin 0,25-2,60 €

Hintakatto ei koske Suomesta ulkomaille soitettuja puheluita
Hintakatot ovat voimassa vain niin sanotuissa ulkomailla tapahtuvissa verkkovierailuissa, joten ne eivät koske esimerkiksi kotimaasta ulkomaille soitettuja puheluita. Lisäksi hinnat ovat voimassa ainoastaan EU:n alueella, joten alueen ulkopuolella matkustettaessa hinnat kannattaa tarkistaa omalta operaattorilta.
Enimmäishintoja sovelletaan automaattisesti kaikkiin asiakkaisiin, jolleivät he tietoisesti ole valinneet eri verkkovierailuhinnastoa tai -pakettia.
Operaattoreilla velvollisuus ilmoittaa hinnoista myös ulkomailla
Teleoperaattoreiden on ilmoitettava automaattisella viestipalvelulla matkaviestinpalvelujen hintatiedot asiakkaiden saapuessa toisen maan alueelle. Saadessaan viestin on asiakkaalla oltava mahdollisuus luopua kyseisestä automaattisesta viestipalvelusta. Lisäksi teleyritysten on kerrottava asiakkailleen, kuinka välttää tahattomia verkkovierailuja maiden raja-alueilla. Teleyritysten on myös jaettava asiakkailleen tietoa automaattisista verkkovierailudatayhteyksistä ja niiden kytkemisestä pois päältä.
Saldorajapalvelu suojaa yllättäviltä jättilaskuilta
Teleyrityksillä on velvollisuus tarjota asiakkailleen vähintään noin 60 euron suuruista saldorajapalvelua, joka takaa, että mobiilidatan (lukuun ottamatta multimediaviestejä) kulutus ei ylitä määriteltyä saldorajaa ilman asiakkaan suostumusta. Palvelu lisää kuluttajien mahdollisuuksia hallita mobiilidatan käytöstä aiheutuvia yllättäviä kuluja ulkomailla matkustettaessa. Saldorajan tulee sisältää myös EU:n ulkopuolella käytettyjen mobiilidatapalvelujen kulutus, mikäli vierailuverkon operaattori sallii kulutuksen reaaliaikaisen valvomisen.
Uusi asetus edistää vähitellen kilpailua
Uuden verkkovierailuasetuksen vaikutukset tulevat näkyviin kuluttajalle vähitellen, sillä nyt voimaan tulevien matkaviestinpalvelujen hintojen alenemisen lisäksi on teleyritysten asiakkailla kahden vuoden päästä, 1.7.2014 lähtien, mahdollisuus ostaa verkkovierailupalveluja erikseen kilpailevalta yritykseltä. Nykyisessä mallissa teleoperaattorin asiakas ostaa sekä kotimaiset palvelut että verkkovierailupalvelut omalta teleyritykseltään.
1.7.2012 voimaan tulevalla verkkovierailuasetuksella jatketaan verkkovierailupalvelujen sääntelyä aina vuoteen 2022 saakka. Asetuksen noudattamista valvoo Viestintävirasto.