YAD Youth Against Drugs ry ottaa kantaa humaanimman kannabispolitiikan puolesta.

Kun reilu kuukausi kampanja-aikaa on takana, kannanotto saanut ristiriitaisen vastaanoton.

YAD ry:n tekemä kannabiskannanotto on aiheuttanut ristiriitaisia reaktioita kentällä. Kysymyksiä on herännyt siitä ollaanko nyt kannabiksen puolesta vai vastaan ja miten ehkäisevän huumetyön järjestö voi ajaa lievempiä huumausainelaintulkintoja. Festarikeskusteluissa väki jakautuu kolmeen ryhmään: kannabiksen puolustajiin, vastustajiin ja niihin, joita asia ei kiinnosta. YADin ajama ”keskitien linja” ei siis välttämättä pure saati avaudu ihan joka kaduntallaajalle”, kuvailee YAD ry:n toiminnanjohtaja Rosita Juurinen. Tapauskohtaisesti ja kohderyhmästä riippuen tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Toisille faktoihin perustuvaa valistustietoa, joillekin tukea ja ohjausta elämänhallintaan. Huomautusmenettelyn lisääminen ja mahdollisen päihdeneuvonnan tarjoaminen voisi osaltaan ehkäistä kannabiksen käyttäjien syrjäytymistä ja leimautumista, Juurinen arvelee.

Päihde- ja huumealan tutkijoiden joukossa kannanotto on saanut lämpimän vastaanoton, lisäksi hyvät keskusteluyhteydet kannabiksen laillistamista ajavien tahojen kanssa on Juurisen mielestä rikastuttanut ajatusmaailmaa ja lisännyt ymmärrystä puolin ja toisin. Esim. Suomen virallinen kotikasvattaja blogin kirjoittaja Mikko Pekkola on auttanut YADia kampanja-aineiston keruussa. Myös muiden päihde- ja huumetyön järjestöjen parissa kannabiskeskustelu on vilkastunut ja mm. A-klinikkasäätiön johtaja Olavi Kaukonen on esittänyt rangaistuksista luopumista kannabiksen käytöstä. Myssy kampanja jatkuu syyskuun alkuun, jonka jälkeen tulokset kootaan yhteen.

Alla kannanoton ja kampanjan pääpiirteet :

Ehkäisevän huumetyön järjestö YAD Youth Against Drugs ry on linjannut kannabispoliittiset kehittämisehdotuksensa. Taustalla on kannabiksen käytön ja kotikasvatuksen lisääntyminen sekä kannabiksen laillistamista koskeva keskustelu. Yhdistys nostaa esiin mm. kannabiksenkäyttäjien oikeudenmukaisemman kohtelun ja esittää huomautusmenettelyn lisäämistä sakkorangaistuksen sijaan.

YAD:n linja on inhimillisyyttä ja monipuolisia keinoja korostava. Kehittämistoimia YAD ry esittää kolmelle eri tasolle vedoten:

  • monipuolisen ja realistisen kannabisvalistuksen ja ehkäisevän työn puolesta
  • matalan kynnyksen palvelujen kehittämisen puolesta, kannabiksenkäyttöään vähentämään tai lopettamaan pyrkiville
  • huomautusmenettelyn lisäämiseksi kannabiksen käytöstä kiinnijääville rangaistusvaatimusmenettelyn (oikeuden vahvistama sakko) sijaan, sekä käytöstä epäiltyjen tai kiinnijääneiden inhimillisen kohtelun puolesta

Tavoitteena humaani suhtautuminen kannabiksen käyttäjiin, palveluiden kehittäminen, kannabishaittojen ehkäisy ja vähentäminen

YAD ry on kannanottonsa muodostamisessa käynyt vuoropuhelua ja tehnyt yhteistyötä kannabisaktivistien kanssa mm. keräten kokemuksia erilaisista leimaaviksi ja syrjäyttäviksi koetuista viranomaiskäytännöistä.

YAD ry on aloittanut kesäkuussa 2012 ”Myssy pois silmiltä” -kampanjan, joka sisältää kannabiskeskustelujen käymistä festareilla (YAD:n festari-infot), mahdollisuuden allekirjoittaa kannanotto joko festareilla tai nettiadressiiin, sekä Facebook -ryhmän, jossa aiheesta voi keskustella. Lisäksi kannabisnäkemyksiä on alettu kartoittaa Huumeet festareilla -nettikyselyllä. Kesän aikana tuotettu aineisto ja kerätyt nimet toimitetaan syksyllä kansanedustajille sekä oikeus- ja peruspalveluministereille.