Monet naiset voivat erehtyä ajattelemaan miehensä kontrolloivaa käytöstä rakkaudeksi ja huolenpidoksi. Miten siis voi saada todellisen totuuden selville?

Otetaanpa esimerkkki. Päätitte juuri miesystäväsi kanssa, että seurustelette, mutta hän haluaa heti viettää hyvin paljon aikaa kanssasi. Kun olet menossa vaikka töihin ja takaisin, hän haluaa varmistaa molempiin suuntiin, että sinulle ei tapahdu mitään. Jos kaikki tuntuu kovin suureelliselta, sitä se saattaa myös olla.

– Sinusta tuntuu, että perässäsi juostaan ja se on samaan aikaan hieno ja mahtava tunne – kunnes se muuttuu kamalaksi, toteaa Megan Bruneau, terapeutti ja parisuhdespesialisti New Yorkista.

Ei ole aina helppoa erottaa tosirakkautta kontrolloivasta parisuhteesta.

– Monet merkit kontrolloivasta partnerista voivat ilmetä korostetun romanttisina suhteen alussa, kertoo Heather Lofton, tohtorintutkinnon suorittanut terapeutti Northwesterin yliopiston perheinstituutista.

Tässä 10 merkkiä, joista kannattaa laittaa laittaa hälytyskellot soimaan:

1. Sinut eristetään ystävistä ja perheestä

– Olet tavannut tehdä töitä iltaisin, tavata viikonloppuvapailla myös muita ihmisiä ja viettää joskus aikaa myös vanhempiesi kanssa, mutta miehellesi tämä ei sovi. Hän saattaa jopa kääntää muita ihmisiä sinua vastaan, toteamalla esimerkiksi ”äitisi kohtelee sinua kuin roskaa”. Tällöin saatat ajatella, että on aika ottaa etäisyyttä, tuumaa Bruneau.

2. Et puhu kuin muutamille satunnaisille ihmisille

– Kontrolloivalle kumppanillesi ei kelpaa mikään muu kuin se, että hänen pitää olla ainoa, joka auttaa sinua kaikissa asioissa. Jos aiemmin kysyit neuvoa vaikkapa opiskeluaikojesi toverilta, miehellesi se ei sovi ja sinulla saattaa olla ongelma. Tämä on eristämisen muoto, josta neuvon kaikkia naisia olemaan varuillaan, sanoo Lofton.

3. Pyydät jatkuvasti anteeksi

Pyydät anteeksi, vaikka et ole varma missä teit väärin. Kun toinen haluaa olla suhteen vallanpitäjä, hän saattaa syyllistää sinua omista mokistaan ja hallita tilannetta syyllisyyden tunteen kautta.

– Saatat ajatella, että et ollut riittävän kärsivällinen tai empaattinen, Bruneau selittää

– Tai saatat tuntea tekeväsi jatkuvasti virheitä. Todellisuudessa miehesi olisi se, jonka pitäisi pyytää anteeksi.

4. Piilottelet viattomiakin asioita mieheltäsi

– Töiden jälkeinen spontaani kahvittelu ystävän kanssa – jos välttelet näinkin arkipäiväisen asian kertomista miehellesi, niin tällöin hälytyskellojen pitäisi soida, sanovat Bruneau ja Lofton.

– Jos salaat häneltä paljon asioita, peläten hänen reaktiotaan tai tuomitsemistaan, se voi olla merkki kontrolloimisesta, jatkaa Bruneau.

5. Hänen rakkautensa on ehdollista

Monet merkit kontrolloinnista ovat hienovaraisia, mutta tämä on suorempi.

– ”Rakastan sinua vain jos” -sanojen tullessa esille pitäisi hälytyskellojen soida. Tämä kontrolloinnin muoto voi viitata esimerkiksi hiusten väriin, uuden työpaikan hankkimiseen tai painonpudotukseen, tuumaa Lofton.

– Tämä voi saada naiset ajattelemaan, että heitä ei hyväksytä sellaisena kuin he ovat, tai etteivät he ole rakkauden arvoisia.

6. Hän luulee olevansa aina oikeassa

– Mikäli miehesi on itsevarma, suorastaan hurmaava ja vakuuttava, saatat olettaa törmänneesi lottovoittoon. Todellisuudessa nuo ovat loistavia ominaisuuksia työuraa varten ja juuri se on osa hänen viehätystään. Miehesi voi jopa todeta, että ”muut miespuoliset kaverit ovat häpeäksi suhteellemme” sellaisella itsevarmuudella, että pidät sitä totuutena. Tässä kohtaa et välttämättä enää luota itseesi, alleviivaa Bruneau.

7. Hän kohtelee sinua kuin pikkulasta tasavertaisen aikuisen sijaan

Pienenä sinulla oli kotiintuloajat ja muita rajoja, mutta sellaiset asiat kuuluvat välittävien vanhempien kasvatukseen – eivät suinkaan kumppanille.

– Miehesi laatimat rajoitukset saattavat koskea kaikkea mahdollista, alkaen ruoasta ja pukeutumisesta aina vapaa-ajan tekemisiin ja ystävien kanssa vietettyyn aikaan asti, ja tällaiset rajoitukset eivät ole suhteessa sallittuja. Tämä on korostetun liioiteltua kontrollointia ja omistamista, mikä saattaa jälleen kerran tuntua imartelevalta, mutta se voi samalla vahingoittaa, toteaa Lofton.

8. Miehesi pitää kirjaa kaikesta

– Eikö miehesi päästä irti jostakin asiasta, joka muutti suunnitelmia tai kerroitko toiselle jostakin asiasta ennen häntä? Tämä ei ole reilua ja se on potentiaalinen kontrolloinnin muoto. Huomautukset tällaisista asioista saattavat saada sinut tuntemaan, että olet hänelle velkaa – mitä et todellakaan ole, korostaa Bruneau.

9. Sinulla ei ole yksityisyyttä

– Varoitusmerkit alkavat olla kuumimmillaan, jos tekstiviestejäsi luetaan, tietokoneesi historiaa katsellaan tai tiliotteesi käydään läpi. Tällöin on syytä olla varuillaan, sillä tällainen toiminta on yleensä hyvin läpinäkyvää, mainitsee Lofton.

10. Saat kritiikkiä arkipäiväisistäkin asioista

– Oli sitten kyse vuoteen sijaamisesta tai sipulin pilkkomisesta, tuntuuko sinusta että olet jatkuvasti miehesi valvovan silmän alla? Tällöin kyse voi olla kontrolloivasta suhteesta. Tämän tunnistaminen voi olla vaikeaa, mutta pienetkin asiat voivat olla syy kontrolloida sinua niiden kautta. Jos sinua kasvatettiin kriittisessä ympäristössä ja olet myös itse kriittinen, sen kuuleminen voi olla mukavampaa kuin ettei sitä kuulisi ollenkaan, päättää Bruneau.

Lähde: Womens Health

Kuva: Pixabay