Hermostunutta naurua, jaarittelevaa höpötystä, punastelua, kömpelyyttä. Tämä on varmasti tuttua monille, jotka ovat olleet ensitreffeillä ihastuksen kohteensa kanssa. Ensimmäinen deitti on taatusti kiusallisten kahdenkeskisten tilanteiden kärkisijoilla.
Ensitreffien ei kuitenkaan tarvitse mennä pieleen, sillä tiede voi auttaa tässäkin asiassa. Kun käytät hyväksesi tutkittuja ja onnistuneiksi todettuja keinoja, deittisi onnistumisen todennäköisyys kasvaa huimasti.
Tässä neljä ohjetta, joilla varmistat, että ensimmäisillä treffeilläsi on paras mahdollinen todennäköisyys onnistua hyvin.
1. Älä myöhästy
Älä missään nimessä saavu ensimmäisille treffeille myöhässä.
– Sisäänrakennetun tunnistamisen teorian mukaan olemme vaistonvaraisesti kiinnostuneempia sellaisesta ihmisestä, jota kohti itse liikumme, sanoo Garth Sundem, Beyond IQ -kirjan kirjoittaja.
– Tämän vuoksi pikadeittitutkimuksissakin on todettu, että paikallaan oleva henkilö jota lähestytään on suositumpi kuin sellainen, joka vaihtaa jatkuvasti paikkaa.
Tee kaikkesi, jotta olet ajoissa tapaamispaikalla. Tilaa vaikka drinkki ja rentoudu odottaessasi potentiaalista elämäsi rakkautta.
2. Unohda mukavuusalueesi
Älä höpötä jonninjoutavia, vaan puhu itsellesi tärkeistä asioista. Voisi kuvitella, että puhuminen suurimmista epävarmuuksistasi, haaveista sekä teoista, joita kadut, sopisi mieluummin terapiaistuntoon, kuin ensitreffeille? Psykologian ja käyttäytymistieteen professori Dan Ariely on eri mieltä.
Arielyn johtamassa tutkimuksessa annettiin online-deittaajille lista kärkeviä kysymyksiä kysyttäväksi potentiaaliselta kumppanilta, kuten ”Miten menetit neitsyytesi?” tai ”Oletko koskaan särkenyt kenenkään sydäntä?” Jälkeenpäin sekä kysyjä että vastaaja olivat sitä mieltä, että nämä keskustelut oli parempia kuin ne, joissa he juttelivat ”helpommista” asioista.
3. Ajattele luovasti
Eräässä klassisessa tutkimuksessa viehättävä nainen lähestyi miehiä ja pyysi heitä täyttämään kyselykaavakkeen. Ennen naisen saapumista, puolet miehistä olivat ylittäneet hataran riippusillan, joka sai heidät tuntemaan pelkoa. Puolet miehistä oli saapunut kiinteän sillan yli. Hataran sillan ylittäneet miehet pyysivät tunnekuohussaan muita todennäköisemmin naista treffeille kanssaan. Teorian mukaan näiden miesten aivot sekoittivat tunnekuohunsa seksuaaliseen kiinnostukseen.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että aina kun jokin voimakas tunne, kuten pelko, yhdistyy uuteen tilanteeseen, kokonaisvaikutus on voimakkaampi. Jos aivosi kokee deitin jännittäväksi kokemukseksi, on mahdollista, että sen vuoksi koet myös kohtaamasi henkilön jännittäväksi.
Ensimmäisellä deitillä ei tietenkään tarvitse heti mennä benji-hyppäämään, mutta pienestä luovuudesta ei ole haittaa. Esimerkiksi patikointi, suppaus, tai jopa perhokalastus antavat sinulle paremman mahdollisuuden menestykseen, kuin tavallinen tapaaminen kahvilassa.
4. Älä Googlaa treffikumppaniasi etukäteen
Sosiaalipsykologian professori Eli Finkel huomauttaa, että treffimenestystä ei voi laskea algoritmeilla, eikä netistä löydetyistä kuvista voi tietää syttyykö kipinä oikeassa elämässä.
– Monet [sinkut] haluavat pitää hauskaa, tavata mielenkiintoisia ihmisiä, kokea seksuaalista vetovoimaa ja asettua jossain vaiheessa vakavaan parisuhteeseen. Kaikki tämä alkaa nopeasta ensivaikutelmasta ja yhteisen kemian arvioimisesta, joka syntyy silloin kun toinen tavataan henkilökohtaisesti.
Omakohtainen päätös henkilön kiinnostavuudesta sillä hetkellä kun olet hänen kanssaan johtaa todennäköisemmin parempaan ensitreffiin, kuin deittikumppaniin tutustuminen etukäteen Googlen kautta.
Lähde: Motto
Kuva: Unsplash