Sellaista parisuhdetta ei ole olemassakaan, jossa ei olisi koskaan ollut yhtäkään riitaa tai eripuraa.

Riidat ovat luonnollisia, mutta hyvin usein ne johtavat huonoon mieleen molemmille osapuolille ja lopulta jopa eroon. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla niin, sillä riidoista voidaan myöa saada haitan sijaan hyötyä. Oikean tapaisella riitelemisellä voidaan jopa pelastaa suhde.

AskMen listasi kahdeksan hyödyllistä vinkkiä, miten riidellä terveellisellä tavalla.

1. Tiedä, mitä haluat

Parisuhde- ja käyttäytymisasiantuntija Patrick Wanis on sitä mieltä, että parisuhteen riitelyn määrästä ja sen vaikutuksesta suhteeseen vallitsee aivan väärä mielikuva.

– Tapa, jolla pariskunta riitelee ja ratkaisee konfliktit on paljon tärkeämpää kuin miten usein riitoja tapahtuu; vain yksi iso riita voi päättää suhteen ikuisesti, Wanis sanoo.

Wanis suosittelee ajattelemaan seuraavia asioita, kun huomaa riidan olevan alkamassa:

  • Mitä haluat saada aikaan keskustelusta/riitelystä?

  • Haluatko ilmaista itseäsi päästämällä höyryjä?

  • Haluatko ymmärtää kumppanisi motiiveja?

  • Haluatko muuttaa hänen käytöstään?

  • Haluatko empatiaa, myötätuntoa vai anteeksipyynnön?

Wanis kehottaa etsimään riidan tarkoitusta omasta mielestä, vaikka tunteet alkavat kuumeta. Jos tiedät mistä riitelet, et vain raivoa ilman syytä etkä ajaudu ties mille sivuraiteille.

2. Aloita pehmeästi

Parisuhdeasiantuntija- ja neuvoja Laura Froyen huomauttaa, että riidan alkamisen tapa on tärkeämpi kuin kuvitellaan. Jos se alkaa räjähdysmäisesti, se ei etene mihinkään.

– Tutkimukset osoittavat, että 96 % tapauksista riitojen eteneminen voidaan ennustaa suoraan niiden alkutavasta, Froyen sanoo.

– Kumppanin tai kenen tahansa kanssa terveellisesti riitelemisen avain on rauhallinen ja vuorovaikutteinen puhetyyli, jolla tuodaan esille omat näkökulmat ja tunteet.

– Jos et aloita pehmeästi, voit saada hänet puolustukannalle ja siitä keskustelun laatu yleensä vain heikkenee. Tärkeää pehmeässä aloituksessa on olla neutraali ja tuomitsematon, ja jättää kritiikki sekä halveksunta kokonaan keskustelun ulkopuolelle, Froyen sanoo.

3. Varmista, että mielentilasi on oikea

Vaikka sinusta tuntuisi, että sinun on pakko aloittaa riita, se ei välttämättä tarkoita, että sinun pitäisi tehdä niin. Jos korvistasi nousee savua, odota että tunteesi rahoittuvat ennen kuin aloitat keskustelun.

– Jos sinä tai kumppanisi olette kiehumispisteessä tai vihaisia, nämä äärimmäiset tunteet kaappaavat keskustelun ja menetätte kontrollin, Wanis varoittaa.

Teidän kannattaa odottaa, kunnes molemmat ovat rauhoittuneet riittävästi pystyäksenne keskustelemaan asiasta ilman maltin menettämistä.

– Ellei asiaan liity aikaan sidottua pakottavaa tilannetta, ehdotan aina, että odotatte 24 tuntia, jotta kiihkeimmät tunteet ehtivät rahoittua, Wanis sanoo.

Deittivalmentaja Rachel Perlstein sanoo, että on tärkeää opetella tuntemaan itseään niin paljon, että tietää ja tunnistaa ensimmäisen merkin, milloin on niin ärsyyntynyt, että se johtaa tunteiden kiehumiseen. Kun hetken tunnistaa, voi ottaa askeleen taaksepäin rahoittumaan. Jos kumppani on tässä parempi ja tunnistaa merkin sinusta paremmin kuin sinä itse, voitte yhdessä sopia, että hän poistuu tuolloin tilanteesta. Jos rauhoittuminen vaatii enemmän kuin 24 tuntia, sitten niin tehdään. Tällä tavalla riidan aiheesta voidaan keskustella järkevästi ja saadaan ratkaisu aikaan.

4. Valitse oikea paikka

Jos kuvittelet, että paras paikka riidalle on oma koti tai ravintola, baari tai työpaikka, olet väärässä. Riitelemällä sosiaalisessa paikassa varmistat, että muistot riidasta tulevat mieleen aina kun olet samassa paikassa.

– Paras paikka riidalle on avoin, neutraali paikka, kuten puisto, puutarha tai järvi, Wanis neuvoo.

– Et halua ankkuroida näitä negatiivisia tunteita paikkoihin, joissa yleensä syötte, rentoudutte, nauratte, koette yhteenkuuluvuutta tai rakastelette!

Wanis muistuttaa, että jos valitset riidalle julkisen paikan, ota ympäristö huomioon. Ulkona oleminen pitää raivokkaimmat tunteet paremmin kurissa, koska ette halua kiinnittää negatiivista huomiota itseenne.

5. Kuunnelkaa oikeasti toisianne

Muista vetää henkeä. Vaikka haluat varmasti keventää mieltäsi sanomalla montakin asiaa, myös kumppanillasi on varmasti paljon sanottavaa.

– Joskus ihmiset eivät oikeasti kuuntele, koska heillä on niin kiire päästä sanomaan seuraavaksi omat sanottavansa, sanoo parisuhdevalmentaja Shalanda Tookes Wilder.

– Puhukaa vuorotellen ja vahvistakaa omin sanoin miten ymmärsitte toisen sanoman asian, ja kysykää kysymyksiä. Tämä saa molemmat kuuntelemaan. Kysymysten avulla saadaan mahdollisuus selvennyksiin. Äänensävy on myös erittäin tärkeää tässä vaiheessa prosessia. Miellyttävä ja ymmärtävä sävy on tärkeää, ja se voi auttaa kivun lievittämisessä, Wilder sanoo.

Kliseisesti voidaan sanoa, että ajattele, miltä asiasi kuulostaisi, jos hän sanoisi sen sinulle.

Kevyt äänensävy on tärkeä myös siksi, että äänen korottaminen saa toisen yleensä heti puolustuskannalle. Loppujen lopuksi kuitenkin rakastat häntä, eikö niin?

Äänensävy saadaan pysymään rauhallisena esimerkiksi vetämällä syvään henkeä nenän kautta ja puhaltamalla hitaasti suun kautta. Voit myös mennä toiseen huoneeseen tai kävelylle rauhoittumaan.

Voitte jatkaa, kun olette molemmat rauhoittuneet, miten kauan siihen sitten meneekin.

6. Älä lyö vyön alle

Varsinkin suurimman kiukun keskellä täytyy muistaa, ettei saa koskaan sanoa mitään sellaista, jota tulee myöhemmin katumaan.

– On erittäin houkuttelevaa hyökätä kumppanin kimppuun silloin kun hän on loukannut sinua ja haluat hänen tuntevan ja ymmärtävän kipusi, Wanis sanoo.

– Ellei ainoa motivaatiosi ole kosto etkä välitä, että sanasi tuhoavat suhteenne peruuttamattomasti, älä solvaa, loukkaa, tuomitse tai aseta häntä naurunalaiseksi. Sen sijaan viittaa hänen käytökseensä tai toimintaan, joka aiheutti tämän tilanteen ja ongelman.

7. Pidä keskustelu tässä hetkessä

Wilderin mukaan muiden asioiden tuominen riitaan, jotka eivät suoraan liity siihen, vain pahentavat asiaa.

– Seurauksena saadaan lisääntynyttä mielipahaa, ja liika mielipaha tuhoaa suhteen, hän varoittaa.

– Jos aiempi kipu aiheuttaa mielipahan, tuo se esiin vasta kun nykyinen riita on ratkottu ja saatu päätökseen. Parit, jotka pystyvät päästämään irti menneistä ja kykenevät keskustelemaan asioista rakentavasti, voivat paremmin ja oppivat riitelemään rehdisti.

Puhukaa kasvotusten

Puhelinta ei saa käyttää riitelyn välineenä, sillä teknologia ei toimi suojakilpenä vaikeille asioille.

Wanis korostaa, että vaikka toisen kohtaaminen kasvotusten kipeästä aiheesta voi tuntua epämukavalta, pelko vain täytyy voittaa. Ei tekstareita, ääniviestejä , sähköposteja eikä muitakaaan viestejä.

– Jos oikeasti välität parisuhteestasi, silloin puhut kumppanillesi kasvotusten!

Kun riita on ohi, se on ohi

Olette sopineet, halanneet ja ehkä harrastaneet sovintoseksiä, joten nyt on aika jättää riita menneisyyteen, minne se kuuluu.

– Jos päädyitte kompromissiin, kunnioita omaa osuuttasi äläkä tuo asiaa enää esille edes sivulauseessa. Tämä rakentaa välillenne henkistä turvallisuutta ja luottamusta sille, että pystytte kasvamaan parisuhteessanne konfliktin selvittämisen välityksellä, Perlstein sanoo.

Jos et pysty pitämään tunteitasi kurissa, sinun täytyy miettiä, miksi näin on. Liittyykö se sinuun ja menneisyyteesi? Suututko muillekin kuin kumppanillesi ja onko sinun vaikea pitää tunteitasi kurissa konfliktitilanteissa? Jos vastaus on kyllä, sinun täytyy hakea ammattiapua, jotta pystyt käsittelemään vaikeita tilanteita.

Jos ette saa selvitettyä suhteenne ongelmia, parisuhdeterapiaa on saatavilla. Terapiassa yleensä keskitytään ratkaisujen etsimiseen, toisen ymmärtämiseen sekä kommunikaation kehittämiseen, joiden avulla myös riidoista tulee hyödyllisempiä. Niiden kautta saadaan lisätietoa toisen tunteista ja voidaan yhdessä kasvaa paremmin voivaksi pariskunnaksi.

Lähde: AskMen

Kuva: Pixabay