Hyvin harva meistä hyväksyy kumppaninsa pettämisen, mutta silti pettämistä tapahtuu jatkuvasti. Pettäjät yleensä kuvittelevat, että he voivat tehdä asian salassa ja että he eivät jää kiinni touhuistaan, mutta useimmiten pettäjä kuitenkin lopulta jää kiinni tekosistaan.
Jos kerran tiedämme, että pettäjä jää lopulta kiikkiin, miksi ihmeessä haluamme satuttaa kumppaniamme pettämällä häntä?
Biologian antropologi Helen Fisher on tutkinut laajalti, mitä toisen ihmisen rakastaminen tarkoittaa. Fisherin mukaan rakkauden kohteesta tulee maailman keskipiste. Sinulla on voimakas tarve olla rakkautesi kohteen kanssa, ei vain seksuaalisesti, vaan myös henkisesti. Voit listata asiat, joista et hänessä pidä, mutta koko lista jää silti syrjään, koska keskityt hänessä vain niihin piirteisiin, joita rakastat.
– Se on pakkomielle, Fisher sanoo ”Miksi rakastamme, miksi petämme” -keskustelussa.
Biologisesta näkökulmasta tarkastellen rakkaudessa on yksinkertaisesti kyse mielihyvää tuottavan dopamiinin kasvavasta määrästä aivoissa.
Rakkauden vaikutusta aivoihin tutkittiin tieteellisesti näyttämällä koehenkilöille ensin neutraalia kuvaa ja sitten kuvaa henkilön rakkaasta. Kun koehenkilö katseli rakkaansa kuvaa, tutkittiin mitkä aivojen alueet aktivoituivat. Tutkijat huomasivat, että rakkaan henkilön kuvan katseleminen aktivoi aivoissa samat alueet, jotka aktivoituvat kun tunnemme erityisen voimakasta mielihyvää, kuten esimerkiksi käytettäessä kokaiinia tai orgasmin aikana.

Fisherin mukaan tutkimuksista voidaan todeta, että rakkaus ei ole tunne, vaan tarve. Fisherin mielestä tämä tarve on jopa voimakkaampi kuin seksihalut.
Muutkin tutkimukset ovat vahvistaneet, että rakkaus on motivoiva ja palkitseva tarve. Mutta jos rakkaus palkitsee, miksi ihmeessä petämme ihmistä, jota rakastamme?
Fisher selittää, että rakkauteen osallistuu kolme eri aivojen toiminta-aluetta.
1. Seksihalut ovat kuin ”sietämätön hermokutina”, joka saa meidät lähtemään etsimään kumppania, jonka kanssa voimme siirtää geenejämme eteenpäin.
2. Romanttinen rakkaus auttaa meitä keskittämään pariutumistarpeemme yhteen henkilöön.
3. Syvä kiintymys antaa rauhaa ja turvallisuutta, jota tunnemme pitkäaikaisen kumppanin kanssa, jotta voimme kasvattaa lapset yhdessä.
Pettäminen aiheutuu siitä, että nämä kolme aivotoimintaa eivät aina ole yhteydessä toisiinsa.
– Voimme tuntea syvää kiintymystä pitkäaikaiseen kumppaniin, mutta samaan aikaan voimme tuntea voimakasta romanttista rakkautta jotain toista kohtaan, ja vielä lisäksi seksuaalista vetovoimaa jotain kolmatta kohtaan, Fisher sanoo.
Fisherin mukaan pystymme rakastamaan useampia kuin vain yhtä ihmistä samaan aikaan. Fisher sanoo, että juuri tämän takia jotkut pettävät puolisoaan, vaikka rakastavat häntä suuresti.
– Aivan kuin päässäsi olisi käynnissä komiteakokous, kun yrität päättää mitä tehdä. Rehellisesti sanottuna, en usko että olemme eläin, joka suunniteltiin olemaan onnellinen, vaan eläin, jonka tarkoitus on suvun jatkaminen. Uskon, että olemme itse oman onnemme seppiä, Fisher sanoo.
Fisherin määritelmä pettämisestä ja rakkaudesta vaikuttaa melko kyyniseltä, mutta hän muistuttaa että näistä selkeistä ja väistämättömistä biologisista prosesseista huolimatta rakkauteen liittyy silti edelleen mysteeriä ja taikaa.

Lähde: Insider