Viisi myyttiä seksivälineistä – näin moni meistä oikeasti käyttää niitä!

Seksuaalisuuteen liittyvät välineet ovat löytäneet paikkansa yllättävän monesta suomalaisesta makuuhuoneesta. Silti niihin liitetään edelleen lukuisia vääriä uskomuksia ja harhaluuloja.
Seksivälineitä ei hankita vain ongelmia ratkomaan tai ilahduttamaan vain sinkkujen elämää. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo faktat yleisimpien seksivälinemyyttien takaa.
Kaalimadon tutkimuksen* mukaan lähes jopa puolet suomalaisista, eli 40 % kertoo käyttävänsä seksivälineitä. Seksivälineiden kokeilu on vielä yleisempää: suomalaista 68 % on joskus kokeillut tai käyttänyt jotain seksivälinettä. Silti seksivälineisiin liittyy edelleen piintyneitä myyttejä.
– Tarpeeton mystifiointi saattaa estää tavallisia suomalaisia kokeilemasta asioita, jotka parantaisivat heidän seksielämäänsä. Mitä tavallisempaa seksuaalisuudesta puhuminen parisuhteessa tai muutenkin on, sitä pienempi on myös meidän kynnyksemme seksielämämme parantamiseen, Lavikainen toivoo.
Myytti 1: Seksivälinekaupan valikoima on kuin seksilehdestä
Seksivälinekauppojen suosituimpiin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi kondomit ja liukuvoiteet, mutta sieltä saa myös lantionpohjalihasten treenaukseen sopivia tuotteita, hierontavälineitä ja -öljyjä, tuoksutuotteita sekä hygieniatuotteita, kuten emättimen kosteuspuikkoja, kuukautiskuppeja ja jopa raskaustestejä. Nämä ovat itse asiassa samoja hyvinvointi- ja hygieniatuotteita, joita on esimerkiksi apteekeissakin.

Myytti 2: Seksiväline on synonyymi dildolle
Seksivälineiden kirjo on nykyään laaja kattaen lähes kaikki seksuaalisten toiveiden ja mieltymysten vivahteet. Dildoja ja moottorilla varustettuja vibraattoreita myydään paljon, mutta yhä useampi on kiinnostunut myös pikkutuhmista seksivälineistä. Kuluttajat ovat kaiken kaikkiaan aiempaa kokeilunhaluisempia ja kiinnostuneempia esimerkiksi S/M-tuotteista ja bondagesta eli sitomisesta.
Myytti 3: Vain sinkut ostavat seksivälineitä
Tyypillinen seksivälineen ostaja voi yhtä lailla olla sinkku tai parisuhteessa oleva. Yhä useampi haluaa tuoda parisuhteen seksielämään lisämaustetta uusia asioita kokeilemalla. Seksivälineet ovat hyvä tapa lisätä nautintoa, ja ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi esileikkiin.
Myytti 4: Pitää olla ongelmia, jotta seksivälineitä kannattaa kokeilla
Parisuhteen perusasioiden kuten kommunikaation tulee olla kunnossa, jotta seksi sujuu. Pelkillä seksivälineillä ongelmat eivät ratkea, mutta kun parisuhde on muuten kunnossa voivat seksivälineet tuoda todella paljon uusia ulottuvuuksia seksiin. Moni saattaa ajatella, että esimerkiksi liukuvoiteita käytetään vain, jos emättimen kosteudessa on ongelmia. Tosi asiassa liukuvoide voi tehdä hyvästäkin seksistä entistä parempaa. Värisevällä seksivälineellä voi puolestaan saada naisen klitorikseen kohdistuvan stimulaation helpommin aikaiseksi kuin vaikkapa käsin.
Myytti 5: Seksivälineet eivät kehity
Teknologian kehitys näkyy yhtä lailla seksivälineissä, joista suurin osa on tarkkaan suunniteltu naisen ja miehen anatomia huomioiden. Esimerkiksi ääni- ja paineaaltoihin perustuva Womanizer-laite ymmärtää naisen klitoriksen anatomisen rakenteen ja simuloi suuseksissä tapahtuvaa imevää liikettä niin taitavasti, että suurin osa sen käyttäjistä saa useita ja entistä vahvempia orgasmeja.
*Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy:n analysoimaan kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internetpaneelissa toukokuussa 2016. Kyselyyn vastasi 1 187 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista, ja lähtöotos on kansallisesti edustava.