Peliarvio: Dragon's Dogma: Dark Arisen

Arvostelussa Capcomin kehittämä toimintaan ja seikkailuun painottuva roolipeli Dragon’s Dogma: Dark Arisen, josta tehtiin uudelle konsolisukupolvelle remasteroitu versio. Aiemmin julkaistun Dragon’s Dogman mukana tuleva Dark Arisen -lisäosa tuo pääpeliin rutkasti lisää sisältöä päivitetyn graafisen ilmeen ohella.
Tutorial-osuuden myötä tutustutaan pelin mekaniikoihin ja intensiiviseen toimintapuoleen ja hahmonluonnin jälkeen siirrytään pieneen kalastajakylään, josta seikkailu alkaa. Heti kärkeen idylli särkyy, kun lähestulkoon koko taivaan peittävä lohikäärme syöksyy kylän rannalle ja jättää haasteensa pelaajan valitsemalle hahmolle ryöväämällä tämän sydämen, ja ihon pinnalle jää vain lohikäärmeen oma symboli.

Hahmoluokkia löytyy kolme kappaletta, joita ovat soturi, lähitaisteleva jousipyssymies ja velho. Jokaiselle luokalle on lisäksi olemassa kaksi kehittyneempää tasoa, jotka tuovat paljon lisää mielenkiintoa pelin edetessä pitemmälle. Jokaisella hahmoluokalla pystyy pärjäämään isojakin vihollislaumoja vastaan, kunhan opettelee näiden heikkoudet erityyppisiä hyökkäyksiä käyttämällä. Yksin ei tarvitse operoida, sillä pelaajan mukana kulkevat AI-hahmot ja niille suunnatut käskyt menevät hyvin perille, mutta pääpaino on silti pelaajan omissa toimissa AI:n keskittyessä statistin rooliin. Toisinaan AI-hahmoilta saattaa jopa kuulla hyödyllisiä vihjeitä ja ne auttavat automaattisesti myös loottien keräämisessä.

Tavallaan Dragon’s Dogmaa voisi kutsua eräänlaiseksi vapaan maailman seikkailuksi, sillä vaikka peli ohjaa sujuvasti päätehtävästä toiseen, niin sivutehtäviä, tutkimista ja vihollislaumojen kyntämistä piisaa todella paljon ja taisteluista saaduilla discipline-pisteillä voi rakentaa hahmostaan mielensä mukaisen. Vuorokaudenaikojen vaihtelu tuo myös vaihtelua, sillä tietyt otukset saalistavat vain öisin ja päiväsaikaan näkee esimerkiksi enemmän rosvolaumoja. Toisinaan temmellyskenttänä saattavat toimia myös ahtaat tyrmät, joissa isommat rettelöt ovat haastavampia tilanpuutteen vuoksi. Ruudulle silloin tällöin ilmestyvät pienet tietoikkunat antavat vihollistyypeistä, kaupankäynnistä ja vaikkapa taistelumekaniikoista silloin tällöin hyviä vihjeitä pelin aikana, mikäli englannin kieli taipuu tarpeeksi hyvin.

Pelattavaa Dragon’s Dogma: Dark Arisen tarjoaa kaikkine dlc-sisältöineen hurjan määrän, sillä keskimäärin tarinapelin läpipelaamiseen kuluu kymmeniä tunteja. Vaihtelevat taistelut pitävät mielenkiintoa yllä ja mahdollisuus tallentaa milloin vain parantaa pelattavuutta huomattavasti, joten lisäarvoa löytyy useiksi kuukausiksi, mikäli intoa riittää läpäistä peli useammalla eri hahmolla. Luonnonvoimilla teutaroiva velho, tiukkaan lähitaisteluun ja jousipyssyyn luottava taistelija, sekä voimaan ja isoon miekkaan tukeutuva soturi ovat kaikki mukavan erilaisia ja jokaisella on omat heikkoutensa sekä vahvuutensa. Erityismaininnan ansaitsee soturi, joka pystyy sananmukaisesti kiipeilemään vihollisissa, iskien samalla kuolettavia iskuja.

Yhden miinuksen Dragon’s Dogma: Dark Arisen ansaitsee, sillä neljän hengen porukan ohjaileminen olisi noussut aivan uusiin stratosfääreihin, mikäli peliin olisi istutettu co-op-mahdollisuus verkon yli 2-4 pelaajalle, vaikkapa sitten hieman vaikeampana kuin AI-kavereiden kanssa tallusteltaessa. Nyt pelaajilla on vain mahdollisuus lainata kehitettyjä AI-pelaajia kaverin pelistä omaan porukkaan, jolloin alhaisemmalla levelillä operoivat hyötyvät eniten. Tällaisenaankin Dragon’s Dogma on erittäin maukas roolipeli kaikille brutaalimmasta toiminnasta kiinnostuneille seikkailunhaluisille pelaajille. Etenkin Dark Arisen -lisäsisältöön kuuluva Bitterblack-saari on toimintaa pullollaan ja siellä taistelufiilis ei taatusti pääse kylmenemään.

Lajityyppi: Roolipeli
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 3.10.2017
Alustat: PS4, Xbox One, PC
Testialusta: PS4
Kehittäjä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Pelaajamäärä: 1

Saatat myös tykätä
Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!
Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!