Peliarvio: Horizon: Zero Dawn ja lisäosa Frozen Wilds

Sanottakoon heti alkuun, että yksinoikeudella PlayStation 4:lle julkaistu Horizon: Zero Dawn on yksi kaikkien aikojen kauneimmista peleistä.

Eikä pelin hienous jää vain ulkokuoreen, vaan myös sen sisältö on täyttä timanttia. Killzone-sarjasta tutun Guerilla Gamesin luomassa Horizon Zero Dawnin maailmassa ihmiskunta on kokenut tappion koneille. Sivilisaatio on tuhoutunut ja ihmiset ovat taantuneet takaisin kivikaudelle.

Tuhat vuotta nykyhetkestä, luonto on ottanut sivilisaation rauniot haltuunsa. Ihmiset yrittävät selviytyä elossa ja vältellä voimakkaita sekä tuhovoimaisia koneita, joista suuri osa muistuttaa erilaisia eläimiä, kuten dinosauruksia.

Pelin sankari on nuori metsästäjätär Aloy, jonka kanssa pelaaja lähtee etsimään kohtaloaan pelottavasta maailmanlopun jälkeisestä maailmasta. Peli on täyttä seikkailua ja toimintaa, mutta se myös sisältää tiettyjä roolipelielementtejä.

Pelin alkuvaiheessa Aloy löytää huomattavan edun muihin ihmisiin nähden. Mystisen Focus-laitteen avulla hän pystyy tutkimaan maailmaa lisätyn todellisuuden kautta. Focuksen avulla Aloy pystyy mm. löytämään reitin eteenpäin ja sen kautta näkyvät myös robottien heikkoukset.

Uskomattoman kauniissa maailmassa vaeltaessa voi myös ottaa kuvia pelin monipuolisessa kuvaustilassa. PlayStation Networkiin on jopa perustettu Horizon Zero Dawn ryhmiä, joissa pelaajat jakavat pelin tiimellyksessä ottamiaan häikäisevän kauniita kuvia.

Pelin taistelumekaniikka toimii erittäin vaivattomasti. Ammuskelu, lähitaistelu ja jättihirviöiden kanssa mittely vaativat taitoa, mutta niissä menestyminen ei ainakaan jää kiinni pelitoiminnoista. Harjoitus tekee mestarin tässäkin pelissä. Menestymistä auttavat myös Aloyn hakkerointitaidot, joiden avulla hän voi valjastaa robottihirviöt omaan käyttöönsä.

Hahmoanimaatiot ovat upeita, mutta eivät sentään täydellisiä. Silti ne päihittävät lähes kaikkien muiden konsolipelien hahmoanimaatiot.

The Frozen Wilds -lisäosa tuo peliin uuden tarinan sekä uusia hahmoja ja kokemuksia kauniissa talvisessa ympäristössä. Pelattavaa tulee lisää rapiat 15 tuntia pelattavaa ja päätarinan ohella on paljon sivutehtäviä. Vastaan tietenkin tulee myös uusia koneita. Lisäkykyjä saadaan uudesta Traveller-kykypuusta. Esimerkiksi Mounted Pickup -taidolla voi kerätä tavaroita, jotka voi muuttaa shard-valuutaksi. Käyttöön saa myös Dismount Striken, jolla voit hyökätä vihollisen kimppuun suoraan ratsun selästä.

Pelissä ei ole co-opia eikä moninpeliä, mutta se ei haittaa pätkääkään, koska pelattavaa löytyy niin paljon ja pelin ihmis- sekä robottivastustajista löytyy yllin kyllin haastetta.

Horizon: Zero Dawn ja lisäosa The Frozen Wilds tarjoavat aivan huikean pelikokemuksen. Uskomattoman upeat HDR-grafiikat 4K-resoluutiolla saavat sinut haukkomaan henkeäsi yhä uudelleen ja pelin eeppinen musiikki krunaa kaiken aivan täydelliseksi kokonaisuudeksi. Peli ja sen lisäosa ovat ehdoton pakkolisäys pukinkonttiin.

Genre: Toiminta, seikkailu
Ikäraja: 16 vuotta
Julkaisuaika: 1.3.2017, Frozen Wilds 7.11.2017
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä: Guerrilla Games
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Pelaajamäärä: 1

Saatat myös tykätä
Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!
Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!