Arvostelussa Pillars of Eternity – Complete Edition, joka on Obsidian Entertainmentin kehittämä seikkailuroolipeli. Peli on alun perin julkaistu PC:lle maaliskuussa 2015. Testasimme nyt pelin 1.9. julkaistun Playstation 4 -version, joka sisältää myös aikaisemmin julkaistut The White March I & II -lisäosat.

Pillars of Eternityä pidetään Baldur’s Gate ja Icewind Dale -pelisarjojen sekä suurta menestystä saavuttaneen Planescape Tormentin innoittamana jatko-osana. Erikoisen Pillars of Eternitystä tekee sen syntyminen käytännössä peliyhteisön tukemana, sillä sille perustettu rahasto keräsi peräti neljä miljoonaa dollaria.

Valtakunta pelastettavana

Eoran fantasiamaailma on kohdannut ilmiön, jossa lapset syntyvät ilman sielua. Pelaaja aloittaa matkansa karavaanin kyydistä Dyrwoodin valtakunnan alueelta ja alun lyhyen tutorial-osuuden jälkeen matka käy Gilded Valen pieneen kylään. Juttukumppaneita piisaa lähes kyllästymiseen asti ja jokaisella on paljon asiaa. Keskusteluiden läpikäyminen on kuitenkin välttämätön ”paha”, sillä tieto on valtaa tässä pelissä ja valitut puheenparret rakentavat myös hahmosi maineen eri alueilla.

Johtolankoja etsittäessä taistelut ovat arkipäivää ja ennen laajempia tutkimuksia kannattaa koota mahdollisimman iskukykyinen ryhmä, sillä soolona on käytännössä mahdotonta selvitä hengissä, helppoa alkua lukuun ottamatta. Toki pelistä löytyy suorastaan naurettavan helppo vaikeustaso pelkän tarinan läpikäymiseksi, mutta suosituksena kannattaa aloittaa pari pykälää haastavammalla tasolla, sillä taktiset taistelut ovat Pillars of Eternityn parasta antia.

Toimintaa, hiiviskelyä, puzzleja ja keräämistä

Taistelut ovat todella älykkäästi suunniteltuja. Ennen niihin ryhtymistä kannattaa kuitenkin tutustua pelin valikoihin huolellisesti, sillä kahakointi tapahtuu vuoropohjaisesti ja ennen sapelinkalisuttelua etenkin taukojen asettaminen eri tilanteissa on syytä olla hallussa. Tuntemattomilla alueilla on fiksua lähettää ryhmän paras ”sniikkaaja” hyvien stealth-arvojen kanssa tutkimaan vihollisen vahvuutta, sillä usein yksi vartija saattaa hälyttää kokonaisen lauman sankareiden kimppuun. Oman ryhmän harkittu sijoittelu ennen taistelun alkua on myös iso etu, kun esimerkiksi velhot ovat taktisesti etulinjan mörssäreiden takana antamassa tulitukea tai parantamassa porukkaa. Tarvittaessa taistelut pystyy myös välttämään kokonaan, mikäli onnistut yksi kerrallaan livahtamaan varjojen suojissa vihollisen ohi.

Toisinaan tarjolla on myös pieniä puzzleja, joissa hyödynnetään joko pelaajan omaa päättelykykyä tai oman ryhmäsi taitoja. Esimerkkinä porukan ketterin kaveri pystyy kapuamaan seinää pitkin ja toiselta vaaditaan tiirikointitaitoja, kun taas ryhmässäsi oleva keskustelutaitoinen hahmo saa lisävaihtoehtoja selviytyä tiukoista paikoista, kuten panttivankitilanteista. Monipuolisen ryhmän etuna onkin suuren loottimäärän löytäminen taisteluiden helpottamiseksi. Lisäksi kaiken ylimääräisen rojun saa myytyä pois. Ansaituilla rahoilla pystyt varusteiden ostamisen lisäksi myös palkkaamaan lisähahmoja ryhmääsi ja bonuksena saat itse asettaa arvot uudelle seikkailijallesi.

Kokonaisuutena mainio paketti

Kynnyksenä Pillars of Eternityssä on riittävän hyvä englannin kielen taito, sillä tekstiä tuntuu soljuvan ruudulla todella paljon. Tärkeintä ymmärtämisen suhteen ovat valittavat puheenpätkät keskusteluiden aikana, sillä maineesi saattaa muuttua avuliaasta Aatusta ahneeksi ja riidanhaluiseksi kiskuriksi, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Loitsujen ja muiden erikoiskykyjen käyttäminen ei aluksi ole kovin helppoa, mutta ajan kanssa niihin tottuu ja käytäntö opettaa tässäkin parhaiten.

Ulkoisesti Pillars of Eternity on todella upean näköinen ja erityismaininta pitää antaa todella fiksulle pelisuunnittelulle, sillä pelaajalla on mahdollisuus säätää pelin nopeutta hitaan, normaalin ja nopean välillä. Tämä vähentää suuresti turhaa talsimista ja etenkin taisteluissa on välillä parempi katsoa tilanteen etenemistä hitaammalla temmolla. Bonuksena kuvakulmaa pystyy myös zoomaamaan, jolloin lähitilanteet ovat paljon elävämmän näköisiä.

Pillars of Eternityä voi suositella kaikille seikkailuroolipeleistä kiinnostuneille, sillä sen juoni on todella mielenkiintoinen. Pelillä on myös paljon uudelleenpeluuarvoa monipuolisen hahmorakentelun, maineen rakentamisen ja peräti seitsemän eri vaikeustason ansiosta.

Jos pidit esimerkiksi Diablo-peleistä tai Baldur’s Gateista, Pillars of Eternity – Complete Edition ei häviä niille pätkääkään.

Lajityyppi: Roolipeli
Ikäraja: 16
Julkaisuaika: 1.9.2017
Testialusta: PS4
Alustat: PS4, Xbox One
Kehittäjä: Paradox Arctic ja Obsidian Entertainment
Julkaisija: Paradox Interactive
Pelaajamäärä: 1