Tom Clancyn pelisarja saa jatkoa Ton Clancy’s The Division -seikkailun muodossa, joka lyhyesti tiivistettynä on New Yorkin alueelle sijoittuva toimintasotapeli, jossa on pelin ase- ja varustepolitiikan kehittämisen myötä myös hieman roolipelimäisiä vaikutteita.
the-division-1
Peli alkaa karulla tavalla, kun uusia joukkoja noutamaan tullut kopteri joutuu vihollisen hyökkäyksen kohteeksi ja samassa rytäkässä pelaajan taistelutoveri loukkaantuu pahasti. Tästä alkaa yksi sankaritarina, kun pelaajan vastuulla on pian eri vihollisryhmittymien vallassa oleva New York, jota varjostaa keskellä aluetta sijaitseva Dark Zone, joka on kuin 90-luvun ”Pako New Yorkista” -elokuvan rajattu alue, jonne karkotettiin kaikki pohjasakka ja jossa jokainen sai tulla toimeen omilla avuillaan. Hyvin pitkälti myös itse pelissä Dark Zone toimii samalla tavalla kuin mainitussa elokuvassa, eli vain vahvimmat pärjäävät ja viidakon lait ovat arkipäivää.
the-division-3
Lyhyen tutorial-osuuden jälkeen pelaaja saapuu JTF-joukkojen päämajaan ja päätehtäväksi annetaan tarvikkeiden hankkiminen ja tukikohdan kehittäminen kentältä kerättyjen osien avulla. Näkymät ovat varsin karuja, kun lähdet ensimmäistä kertaa tutustumaan tukikohtasi ympäristöön – paljon hyytyneitä autoja, rappeutuneita taloja, sotilaiden miehittämiä bunkkereita ja jatkuva vaaran tunne, kun muutamat pelokkaat siviilit odottavat, milloin seuraavan kerran syntyy tulitaistelu eri ryhmittymien välillä.
the-division-5
Aluksi pelin tärkeintä antia ovat helpot päätehtävät, jotka noudattavat tiettyä kaavaa: Tukikohdan yhteyshenkilöt antavat ohjeita tehtävän tavoitteista ja kertovat mahdollisista vaaroista. Toisinaan tehtävissä on myös tietokoneen ohjaamia omia sotilaita, jotka kaipaavat tulitukea omissa asemissaan. Pelin tärkeintä antia ovat kuitenkin moninaiset taistelut – ne ovat joka kerralla mielenkiintoisia ja vaihtelevia, mihin eniten vaikuttaa loistava tekoäly. Tietokoneen pelaajat vaihtavat paikkaa, heittelevät kranaatteja, koukkaavat toisinaan sivusta tai rynnivät joukolla päälle lähitaisteluaseiden ja haulikoiden kanssa, sekä ampuvat kuolettavan tarkasti.

Ympäristön tunteminen, oikea-aikaiset vastaiskut, ammusten säännöstely ja tarvittaessa vetäytymiset ovat avainasemassa, mikäli vihollinen saa aikaan liian vahvan paineen. Isommalla porukalla pelattaessa kommunikointi on todella tärkeää. Kaiken kruunaa jokaisen tehtävän lopuksi tuleva pomotaistelu, jonka jälkeen palkintopöytä on valmis putsattavaksi ja kerätyt aseet ja varusteet syynätään tarkasti läpi kovemman ”paketin” aikaansaamiseksi.
the-division-4
Isompien tehtävien lisäksi peli käsittää hurjan määrän erilaisten ”loottien” keräilyä, kuten puhelimien tallenteita viimeisistä soitetuista puheluista ennen kriisin puhkeamista, selviytymisoppaan sivuja, kerrostalojen katoille pudonneiden ”lennokkien” datapankkien tutkimista ja virtuaalisten echo-tallenteiden havainnollistamia näkymiä, jotka osaltaan rakentavat valtavaa palapeliä ja kertovat omaa tarinaansa ihmisten erilaisista kokemuksista virusepidemian iskettyä Isoon Omenaan. Kaikki tämä tuo pelattavaa useiksi kymmeniksi tunneiksi. Pelikokemusta voi myös parantaa lyöttäytymällä kimppaan parhaimmillaan neljän ihmispelaajan kesken, jolloin kaikki tekeminen on huomattavasti mielekkäämpää. Yksi miinus ryhmäpelaamisessa kuitenkin on, mikäli pelaajat ovat kovin eritasoisia, sillä viholliset skaalautuvat porukan korkeimman pelaajan mukaan.
the-division-2
Seuraava kommentti jakaa varmasti mielipiteitä, mutta tarinapelin läpikäymisen jälkeen edessä on se paras osa, eli Dark Zone, joka on parhaimmillaan loistavaa viihdettä. Alue käsittää myös tietokoneen ohjaamia pelaajia ja isompia pomoja, joilta on mahdollista saada pelin parhaimpia varusteita, mutta yhtä hyvin voi käydä niin, että käytät tuntikausia parin high end -tarvikkeen saamiseen ja sitten tulee lauma ihmispelaajia, jotka ryöstävät sinut ja vievät tavarasi. Dark Zonen saastuneelta alueelta kun ei saa mitään omaan käyttöön, jos kerättyjä aseita ja varusteita ei ehdi laittaa kopterin kyytiin, joka 90 sekunnin odotusaika tuntuu tuskaisen pitkältä ja pelon ilmapiiri kasvaa odotellessa koko ajan, kun laskeutumisalue vilkkuu kartassa kaikille alueella oleville pelaajille, eikä yhteenkään oman porukan ulkopuolella olevaan ihmispelaajaan voi luottaa. Sama toimii tietysti myös toiseen suuntaan, jolloin oma ”rosvokopla” kaappaa toisten tavarat pahimmillaan juuri silloin, kun kerättyä saalista ollaan laittamassa kopterin kyytiin. Parhaimmillaan tunnelma on käsinkosketeltavaa, kun useamman tapon jälkeen neljän pelaajan porukka näkyy tietyn ajan kartalla kaikille muille pelaajille ja ihmisjahti on kuumimmillaan.
the-division-7
Kokonaisuutena Tom Clancy’s The Division on todella hyvä paketti, vaikka sivutehtävät käyvätkin hyvin nopeasti tylsiksi ja toistavat liikaa itseään. Graafisesti peli on upea ja säätilan vaihtuminen vaikuttaa myös pelin kulkuun, näkyvyyden ollessa pahimmillaan lähes nollassa. Lisämaustetta ja roolipelimäisiä elementtejä luovat erilaiset, laajasta kirjosta valittavat taidot, joita pelaajat voivat käyttää taistelun tuoksinnassa oman pelityylinsä mukaan. Haastavat challenge-tason tehtävät ovat myös oma, mielenkiintoinen maailmansa tarinapelin jatkeeksi ja tulevat päivitykset lupailevat lisää pelattavaa ilmaisten laajennusten muodossa. Erittäin onnistunut peli TC-sarjaan.

Lajityyppi: Räiskintä
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 8.3.2016
Alustat: PlayStation 4, Xbox One, PC
Testialusta: PlayStation 4
Kehittäjä: Ubisoft Massive
Julkaisija: Ubisoft
Pelaajamäärä: 1, verkossa 1-4
the-division-6