Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry julkaisi Euroopan videopelimarkkinoita edustavan The Interactive Software Federation of Europen (ISFE) viimeisimmät tutkimustulokset.
”Raportin tuloksista löytyy monia positiivisesti yllättäviä asioita. Tutkimustulokset antavat tarkkaa tietoa pelaajien pelitavoista, perheen vaikutuksesta pelaamisessa, verkkopelaamisesta sekä PEGI-ikämerkintäjärjestelmästä”, kommentoi FIGMAn toiminnanjohtaja Thomas Westerberg.
Lasten vanhempien merkitys pelaamisessa on kehittynyt myönteiseen suuntaan, sillä jopa 52 prosenttia aikuisista pelaa videopelejä lastensa kanssa. Niin ikään jopa 62 prosenttia aikuisista uskoo videopelien opettavan tai kehittävän lastensa taitoja. Vain 18 prosenttia uskoi pelien vähentävän lasten oppimista.
Merkittäviin havaintoihin lukeutuu myös naispelaajien osuus koko pelaajakannassa. Lähes puolet (49%) pelaajista on naisia, mikä on selvästi enemmän kuin yleisesti pelien suhteen on uskottu.
Pelejä pidetään toisinaan lasten ja nuorten harrastuksina. Pelaaminen on kuitenkin vahvasti aikuispainotteista. Tutkimustulokset nimittäin kertovat, että peräti 58 prosenttia pelaajista on yli 34-vuotiaita. Vastaavasti vain kahdeksan prosenttia pelaajista on alle 20-vuotiaita.
Pelaamisesta on tullut aiempaa yleisempi ajanviettotapa. Suomalaisista internetiä käyttävistä 16 – 64 -vuotiaista jopa 60 prosenttia on pelannut jonkinlaisia pelejä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Jopa neljännes (25%) käyttäjistä pelaa pelejä viikoittain.
Myös ikärajamerkintöjen osalta kehitys on ollut varsin myönteistä. 63 prosenttia tutkimukseen vastanneista tunnisti Suomessakin käytössä olevat PEGI-ikärajamerkinnät. Huikeat 89 prosenttia vastaajista piti merkintöjä myös hyödyllisinä. Vastaavasti peräti 82 prosenttia vastanneista piti merkintöjä selkeinä. Suurin osa (75%) vastaajista koki, että PEGI-ikärajamerkintöjen pitäisi ulottua myös mobiilisovelluksiin ja sosiaalisen median peleihin, kuten Facebook-peleihin.
ISFEn tekemän täyden tutkimusraportin voi lukea täältä.
”Olemme iloisia saadessamme tuloksia laajalti ympäri Eurooppaa ja voimme verrata Suomen tilannetta muuhun Eurooppaan. Tulokset kertovat selkeästi kuinka peleistä ja pelaamisesta on tullut iso osa viihdekulttuuria”, kommentoi FIGMAn toiminnanjohtaja Thomas Westerberg. ”Se myös kertoo oivallisesti pelien saatavuudesta eri laitteille ja alustoille viimeisten vuosien aikana. On erittäin myönteistä, että yli puolet ihmisistä tunnistaa PEGI-ikämerkinnät ja että suurin osa kokee ne helpoiksi ja hyödyllisiksi.”
Tutkimusmenetelmä
Euroopan videopelimarkkinoiden kuluttajatutkimus on monta maata kattava tutkimus, josta vastaa The Interactive Software Federation of Europen (ISFE) valtuuttama Ipsos MediaCT. Tutkimuksen tehtävänä on selventää pelien yhteiskunnallista vaikututusta tutkimukseen kuuluvissa 16 maassa.
Tutkimuksessa käytettiin verkossa täytettävää tutkimuskaavaketta, jonka lisäksi tutkimusta tehtiin myös internetin ulkopuolella tehdyillä haastatteluilla 16 – 64 -vuotiaiden haastateltavien kanssa. Haastateltavina olivat sekä pelaajat että pelejä pelaamattomat ihmiset laajalla otannalla, ikä, sukupuoli, vanhemmat ja muut vastaavat huomioiden.
Kaikkiaan vastaajia oli noin 15 000 ja tutkimus tehtiin seuraavissa Euroopan maissa: Itävalta, Belgia, Tšekki, Tanska, Suomi, Ranska, Iso-Britannia, Saksa, Italia, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi. Suomesta mukana oli 655 vastaajaa. Virhemarginaali on +-4,4 prosenttiyksikköä.
FIGMA
Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n jäseniä ovat ALSO, AMO, Electronic Arts, Microsoft, Namco Bandai, Nordisk Film, PAN Vision ja Warner Bros.
FIGMA julkaisee Suomen virallista listaa, joka on GfK:n kokoama myyntitilasto Suomen suosituimmista peleistä. Lista ilmestyy viikoittain. Listat kootaan satojen pelikauppojen lähettämien myyntiraporttien pohjalta. Mukana ovat seuraavat pelikaupat: Anttila, CDON, Discshop, Expert, Gamestop, K-Citymarket, Kärkkäinen, Musta Pörssi, Viihdepysäkki, Prisma, Stockmann, Tekniset, Verkkokauppa.com, VPD ja Veljekset Keskinen. Lista ja pelimyyntitilastot löytyvät osoitteesta www.figma.fi.