Elokuva-arvio: Toivon tuolla puolen

Toivon tuolla puolen on Aki Kaurismäen uusin elokuva, jolla ohjaaja osoittaa ensimmäistä kertaa yksipuolisella urallaan uudistumisen merkkejä.
Elokuvan alussa seurataan kahta erillistä tarinaa, jotka myöhemmin kohtaavat toisensa. Tarinoista mielenkiintoisempi ja koskettavampi kertoo Khaledista (Sherwan Haji), nuoresta syyrialaisesta pakolaismiehestä, joka ajautuu hiililaivan salamatkustajana Helsinkiin ja päätyy hakemaan turvapaikkaa.

Toisessa tarinassa Wikström (Sakari Kuosmanen) on viisissäkymmenissä oleva kaupparatsu, joka jättää elokuvan alussa alkoholisoituneen vaimonsa ja päättää samalla vaihtaa ammattia. Mies voittaa pokerissa mukavan summan rahaa ja hankkii itselleen laitakaupungissa sijaitsevan kannattamattoman ravintolan.

Toivon tuolla puolen on yllättäen aikaisemmista Aki Kaurismäen elokuvista poiketen huomattavasti komediallisempi. Lisäksi elokuvan rytmi on ohjaajan aikaisempaan tuotantoon verrattuna paljon nopeampi. Aikaisemmin Kaurismäen elokuvia on leikannut ohjaajan itsensä ohella Timo Linnasalo, mutta nyt leikkauspöydän ääressä on istunut nuoremman polven ansioitunut ammattilainen Samu Heikkilä.

Toki Kaurismäelle tyypillistä kankeaa ja monotonista replikointia on elokuva täynnä, mutta siitä huolimatta Toivon tuolla puolen on Kaurismäen paras elokuva vuonna 1992 valmistuneen Boheemielämää-elokuvan jälkeen.

Ensi-ilta: 03.02.2017
Ikäraja: 12
Pituus: 98 min.
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Näyttelijät: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula, Simon Hussein Al-Bazoon, Kaija Pakarinen, Niroz Haji, Kati Outinen, Tommi Korpela, Tuomari Nurmio
Kuvat: Malla Hukkanen/Sputnik Oy

Saatat myös tykätä
Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!
Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!