Kesä ja festarikausi ovat alkaneet – tässä kattava opas niistä suoriutumiseen ilman ikäviä yllätyksiä!
Kokeneet, useita festareita kolunneet henkilöt osaavat varustautua kesän rientoihin oikein, mutta ensikertalaiselle festareihin valmistautuminen ei ole niinkään yksinkertaista. Myös oikeaoppinen käyttäytyminen itse tapahtumapaikalla saattaa olla hakusessa.
Tässä kuusi ohjetta, jotka helpottavat elämää festareilla sekä niiden jälkeen.

1. Ota selvää

Valmistautuminen kannattaa aina aloittaa festarijärjestäjien kotisivuilta. Lue sivuilta löytyvät infot läpi huolellisesti. Esimerkiksi rahaan, ikärajoihin, juomiin ja majoituksiin liittyvät kohdat saattavat paikan päällä aiheuttaa ikäviä yllätyksiä sääntöihin perehtymättömälle.
Tutustu myös turvallisuusohjeisiin. Liput kannattaa varata ajoissa, koska portilla niitä ei välttämättä ole enää tarjolla.

2. Oikea vaatetus

Parhaat festarivaatteet ovat käytännöllisiä, mukavia ja ennen kaikkea halpoja. Voit olla varma, että jos vedät niskaasi parinsadan euron asukokonaisuuden, se ei tule ehjänä kotiin. Kesän kekkereissä viimeisten muotivirtausten seuraaminen ei ole pääasia.
Persoonallinen pukeutuminen onnistuu myös kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista hankituilla kuteilla. Tällainen asu tuo myös lisää katu-uskottavuutta varsinkin kokeneemman bilekansan silmissä. Sääntö kuuluukin: mitä typerämmältä näytät, sitä enemmän huomiota herätät.
Kirpparilta eurolla ostetun paidan revennyt hiha tai ruohosta vihreiksi värjääntyneet viiden euron housut eivät harmita lähellekään yhtä paljon kuin yhdeksänkymppiä maksaneiden merkkifarkkujen tuhoutuminen.

3. Omat varusteet

Festarielämää helpottavat suuressa määrin muutamat pienet, mutta erittäin käytännölliset varusteet.
Osta rulla mustia jätesäkkejä. Säkit toimivat oivasti sadetakkina, makuupussin ja vaatteiden säilytyspaikkana sekä teltan sadesuojana.
Ilmastointiteippirullalla, sitä mitä roudaritkin käyttävät, korjaat helposti esimerkiksi teltat, kengät ja vaatteet.
Saunaan tarkoitettu pefletti on myös fiksu kapistus. Sen päällä istuessa pöksyt pysyvät kuivina ja jopa hieman puhtaampina kuin kosteassa ruohikossa kykkiessä.
Korvatulpat säästävät kuuloa seuraavillekin kekkereille ja särkylääkkeet ovat taivaan lahja krapulaiselle ruumiille ja päälle.
Niinkin arkinen asia kuin vessapaperi on yksi elintärkeistä festarivarusteista: vähintään pari rullaa on miellyttävän juhlan edellytys.
Pidä myös kynä ja paperia jatkuvasti matkassa. Starat pyörivät silloin tällöin yleisön joukossa ja arvokkaita nimmareita saattaa irrota yllättävissä tilanteissa.

4. Ole ajoissa

Varaudu jonottamaan! Jonot ei voi välttyä festareilla, vaikka järjestelyt olisi suunniteltu miten hyvin. Kun paikalla on paljon ihmisiä tekemässä samoja asioita, malta mielesi ja seiso kiltisti jonossa. Etuilu ja hermoilu pilaavat satavarmasti omat sekä muiden fiilikset.
Mikäli aiot majoittua leirintäalueelle, mene sinne ajoissa. Vanhassa sanonnassa “aikainen lintu madon nappaa” piilee vinha perä. Parhaat paikat rannoilta ja suojaisilta puunjuurilta menevät ensimmäisinä. Huomioi myös yhteensopivuutesi naapuriteltan omistajan kanssa. Sama ohje pätee myös kaikkiin muihinkin yhteismajoitusmuotoihin.

5. Ota mukaan käteistä

Käteinen on varmin maksutapa festarialueella. Lähin pankkiautomaatti on pahimmassa tapauksessa kymmenien kilometrien päässä, eikä vinyylin vingutus onnistu lähellekään jokaisessa spydärikojussa eikä varsinkaan t-paitakojuissa.
Sanomattakin pitäisi olla selvää, että kaikkea rahaa ei ole järkevää pitää samassa paikassa ja kaikkein vähiten takataskusta roikkuvassa lompakossa.

6. Oikea asenne

Oikealla, rennolla ja avoimella asenteella varmistat itsellesi ja kanssajuhlijoillesi onnistuneen festarikokemuksen. Festareiden idea on koota suuri ryhmä samanhenkisiä ihmisiä samaan paikkaan bilettämään yhtenä suurena perheenä, joten tee juuri niin.
Pidä huolta itsestäsi ja myös muista ihmisistä. Ohjaa järjestysmiehet paikalle, jos näet esimerkiksi jonkun makaavan sammuneena riskialttiissa paikassa tai orastavan väkivaltaisen välienselvittelyn.