Foo Fightersin jättikonsertti oli yllätyksiä täynnä – lavalla myös Michael Monroe

Yksi maailman tämän hetken suosituimmista rockbändeistä, Nirvana-yhtyeen entisen rumpalin Dave Grohlin vuonna 1994 perustama Foo Fighters, esiintyi eilen illalla Helsingin Hietaniemen uimarannassa Rock the Beach -tapahtuman pääartistina. Käytännösä kyseessä oli tietenkin Foo Fightersin konsertti, mutta viimevuosien tyyliin keikka oli nimetty tapahtumaksi. Foo Fightersin kiertueen mukana kulkevat Vant (UK), The Kills (USA/UK) ja Biffy Clyro (UK) saivat Suomessa seurakseen kotimaisen Apulannan.
Foo Fighters ei keikallaan paukkuja säästellyt, siis musiikillisesti, ei tuliefektien ja muiden ilotulitusefektien suhteen, joita Foo Fighters ei tunnetusti harrasta. Foo Fighters luottaa suhteellisen normaalin valoshown ja musiikin voimaan, ja tällaisen musiikin ollessa kyseessä, ylimääräisiä krumeluuleja ei jää kukaan kaipaamaan. Eilen illalla 25 000 -päinen yleisö todisti juuri tämän. Foo Fightersin ja varsinkin Dave Grohlin lavakarisma sekä musiikillinen voima ovat niin ylenpalttisia, että katsojat eivät edes huomaa kaivata mitään muuta kuin yhä lisää biisejä. Ja niitähän saatiin. Yli kaksi ja puoli tuntia kestäneen konsertin aikana kuultiin halkileikkauksena yhdistelmä uutta ja vanhaa tuotantoa, sekä tietenkin suurimmat superhitit.
Monet suurbändit noudattavat yleensä tietynlaista biilisistaa konserteissaan, johon voidaan kaupunki- ja maakohtaisesti tehdä pieniä viilauksia, mutta ei Foo Fighters. Verrattuna Euroopankiertueen aloittaneeseen Reykjavikin konserttiin, juuri mikää ei ollut samaa. Kun Islannissa konsertin päätti kestohitti ”Everlong”, Helsingissä se aloitti keikan. Tämän jälkeen nähdyt yllätykset poikivat lisää uusia yllätyksiä, joista yksi oli ”The Pretender”-biisin ajaksi lavalle kutsuttu Michael Monroe.
Dave Grohl kunnioittaa suuresti Michael Monroeta ja ylisti suomalaista ikiliikkujaa moneen otteeseen illan aikana. ”Kun kasvan isoksi, haluan olla aivan kuin Michael Monroe. En tiedä mitä se on, mutta hänessä sitä jotain todellakin on. Hän on oikea rocktähti”, Grohl sanoi ja jatkoi, että kun Michael kävelee huoneeseen, kaikki ymmärtävät välittömästi, että hän on  rocktähti. Humoristiseen tyyliinsä Grohl lisäsi, että kun hän itse kävelee huoneeseen, häntä luullaan talkkariksi tai parkkipojaksi.
Grohlin ironia ja humoristinen asenne ovat musiikillisten taitojen lisäksi juuri niitä asioita, jotka tekevät hänestä elämää suuremman rocktähden. Mies viihdytti yleisöä huumorilla ja nasevilla kommenteilla sekä aidolla sydämellisyydellään. Megastara nimittäin antoi myös muiden loistaa yhtä lailla. Yhtyeen ”surffarilta näyttävä” rumpali Taylor Hawkins jutusteli hauskoja ja lauloi kaksi kappaletta. Grohl esitteli kaikki bändin jäsenet sekä yhden tärkeän avustajan suurella kunnioituksella kahteenkin otteeseen. Monroen lisäksi Grohl kutsui lavalle kahteen kertaan myös The Killsin laulajan Alison Mosshartin.
Yllätykset eivät kuitenkaan loppuneet vieraisiin, vaan bändi soitti ensimmäistä kertaa vuosikausiin myös hieman unohdiksiin jääneitä hienoja biisejä, kuten ”Wheels” ja ”Skin and Bones”. Moniin kappaleisiin oli rakennettu upeita pidennettyjä eeppisiä lopetuksia ja kuultiinpa illan aikana kunnon haitarointiakin.
Jälleen uusi jättiyllätys nähtiin, kun Grohl alusti Foo Fightersin olevan maailman korkeapalkkaisin cover-bändi. Kaikki ymmärsivät mistä oli kyse, kun Rolling Stonesin ”Miss You” -kappaleen ensitahdit alkoivat. Biisin lauloi lavalle uudelleen kutsuttu Michael Monroe Taylor Hawkinsin kanssa. Grohl vielä omisti seuraavan kappaleen ”Big Me” juurikin Michael Monroelle.
Monroekaan ei ollut ilman yllätyksiä, sillä hän kaivoi taskustaan yhtäkkiä kesken biisin erikoisen pillin, jonka oudon äänen kuullessaan Grohl naurahti, ”Mikä vi*tu tuo oli?” Grohl tunnustikin illan päätteeksi bändin jaksavan vuosikymmeniä jatkunutta turruttavaa kiertue-elämää juuri sellaisten ainutlaatuisten hetkien ansiosta, mitä Michael Monroe ja Suomen yleisö heille eilen tarjosivat.
Foo Fighters esitti illan aikana toistaiseksi vailla nimeä olevalta seuraavalta studioalbumilta uudet kappaleet ”Run”, ”Lah Di Da” ja ”The Sky Is a Neighborhood”, jotka osoittavat että bändin luomiskyky ja energia eivät ole kadonneet minnekään lähes kolme vuotta kestäneestä levytystauosta huolimatta, tai ehkä juuri sen ansiosta. Eilen saatiin selkeä vahvistus odotuksiin, että myös bändin yhdeksäs studioalbumi tulee sisältämään taattua klassikkoainesta.
Yllätyksiä, energiaa ja iloa. Niillä koko Foo Fighters -ilta oli sävytetty. Bändi soitti tiukasti ja tarvittaessa hyvin aggressiivisesti, mutta silti iloiten ja hymy huulessa. Nämä huippuammattilaiset todellakin nauttivat musiikista ja sen esittämisestä, jota Grohl syystäkin kutsuu maailman parhaaksi työksi.
Illan viimeinen ja totaalisin superyllätys nähtiin encoren viimeisen biisin muodossa, joka ei ollutkaan Foo Fightersin omaa tuotantoa. Illan lopetusbiisi oli nimittäin AC/DC:n legendaarinen ”Let There Be Rock” Michael Monroen laulamana. Täydellinen päätös täydelliselle Foo Fighters -rockjuhlalle.
Kaikenikäisistä faneista koostunut yleisö oli tyytyväinen näkemäänsä ja sai Hietaniemen uimarannalla juuri sitä mitä halusikin. Suuri kiitos huikealle Foo Fightersille, joka Dave Grohlin mukaan ei tällä kertaa välttämättä enää pidä kuuden vuoden taukoa ennen seuraavaa Suomen vierailuaan. Toivossa on hyvä elää!
Kuvat: Live Nation