MELKEIN VIERAISSA, NIMEMME ON DINGO

MELKEIN VIERAISSA, NIMEMME ON DINGOTänä vuonna on satanut suomalaisia tribuutti- ja cover-albumeja kuin sieniä sateella. Jukka Poika nauhoitti kiekollisen Veikko Lavin kappaleita, Loiri tulkitsi suomirock klassikoita, Maria Lund väänsi tunnetuista kappaleista jazz versioita ja Kotiteollisuus heitti oman panoksensa soppaan Sotakoira albumillaan. Myös Tapio Rautavaara ja Popeda ovat saaneet oman kunnianosoitus albuminsa. Viime vuonna julkaistu Melkein Vieraissa Leevi tribuutti saa myös jatkoa.
Elements Music on kasannut kokoon Suomen eturivin artistit tulkitsemaan 80-luvun suuren kulttibändi Dingon sävelmiä. Kaikki tämän aikakauden eläneet eivät ole voineet olla ohittamatta tätä yhtyettä ja sen lieveilmiöitä hulmuavine sifonkihuiveineen. Dingo oli mania, Dingo oli liike ja yhtye jolla, voi kuvailla yhtä kokonaista aikakautta. Edellisen albumin tapaan tälläkin Melkein Vieraissa levyllä esiintyjäkaarti on vaikuttava. Oman versionsa ovat kyhänneet mm. Poets Of The Fall, Jenni Vartiainen, Apulanta, Negative, Anssi Kela, Lordi, Kotipelto, Marco Hietala ja Remu Aaltonen.
Edellisen Leevi & Leavings albumin jäljiltä odotukset tätä Melkein Vieraissa – Nimemme On Dingo kohtaan olivat erittäin korkealla. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole niin ehyt kuin olisi toivonut. Nimemme On Dingo tarjoaa huikeita versioita, mutta myös niitä joissa alkuperäisen mestariteoksen tunnelma on kadonnut kaukaisuuteen. Luovia ratkaisuja on haettu ehkä vähän liian kaukaa. Ainakin Jean S versio Kerjäläisten Valtakunnasta sekä Scandinavian Music Gropupin Levoton Tuhkimo ovat turhan down-tempoon lyötyjä esityksiä. Myös Lordin englanninkielinen versio Autiotalosta The Road, Sunrise Avenuen Lakatut Varpaankynnet sekä Anssi Kelan Kunnian Kentät menevät ohi sektoriin.
Huonoksi albumia ei kuitenkaan voi haukkua, eikä edes keskinkertaiseksi. Onnistujien esitykset ovat huippuunsa viritettyjä. Levyn avausraitana kuultava Jenni Vartiaisen Jokainen Aamu puhaltaa kappaleeseen sellaisen kipinän, joka saa Neumannin kalpenemaan kateudesta. Kun taas hilpeimmistä sovituksista vastaavat Jorma Kääriäinen & Riku Niemi Orchestra, jonka Big Band tyylinen toteutus Autiotalosta tuo mieleen 90-luvulla hämmästystä aiheuttaneen Mike Flower Pop:n sekä Remu Aaltosen omaleimaisen groovaava revitys Hämähäkkimiehestä.
Melkein kaikki hardrock ja heavy esitykset toimivat mainiosti. Niissä ei ole lähdetty liikaa muuttamaan alkuperäisversioita, vaan lisätty mausteeksi mukaan sopiva määrä potkua. Levyn suurimmaksi hitiksi tulee varmasti nousemaan Nightwishistä tutuksi tulleen Marco Hietalan Nahkatakkinen Tyttö, joka kulkee kuin puskutraktori. Samoilla linjoilla on myös Stratovarius yhtyeestä tunnetun Kotipellon sankariheavy sahaus Valkoiset Tiikerit. Apulanta ei petä taaskaan. Jo viime kesänä kuultu Popeda kierrätys Pitkä Kuuma Kesä saa nyt Dingo levyllä arvoisensa jatkon, kun Lähetyssaarnaaja päivittyy mallikkaasti 2000-luvulle. Suurimmista positiivisista yllätyksistä vastaavat Negative sekä Jonna Kosonen. Negativen Jonne Aaron on kuin ilmetty Neumann kirkuvan teinityttölauman edessä, versioidessaan Dingon läpimurtolevyltä löytyvää kappaletta Sinä Ja Minä. Jonna Kososen kohdalla joutui hetkeksi pysähtyä miettimään mistä nimi on tuttu. Ääni kuulostaa tutulle, muttei ole sitä kuitenkaan. Hän oli se toinen osapuoli purkapoppiduo Nylon Beatin takana. Sitä ei voisi ikinä uskoa kuunnellessa tunteella ja äärimmäisellä intensiteetillä vedettyä hardrock sävyteistä versiointia Nimeni On Dingo.
Levyn päättää erittäin lupaavan uuden tulokkaan The Wrecking Queensin tulkinta Juhannustansseista. Tämä tyttöbändi saa kappaleen tarinaan sellaista kaihomieltä, joka saa melkein kyyneleen silmäkulmaan. Laulajan äänessä on todella paljon tunnetta, melankoliaa ja ripaus elämän makua.
Nimemme On Dingo on erittäin hyvä ostos ainakin nostalgiamielessä. En tiedä kuinka paljon levy kuitenkaan herättää uusia kuulijoita Dingo nimen ympärille. Monen laadukkaan tulkinnan ansiosta Melkein Vieraissa nousee kuitenkin helposti levylautaselle useampaan kertaan. Se on kelpo levy, joka pienellä viilauksella olisi voinut olla mestariteos.
Tähdet: *** 1/2