Vain muutama vuosikymmen sitten tupakointi oli suuresti mainostettua ja monien mielestä tyylikkään näköistä puuhaa. Ihmiset tupakoivat lähes joka paikassa, kuten esimerksi kokouksissa, hisseissä, sairaaloissa, lentokoneissa, baareissa, jne. Kun tupakkateollisuus ja heidän lobbaamansa poliitikot joutuivat lopultakin taipumaan ja myöntämään tupakoinnin olevan terveydelle haitallista, mainostuksen tilalle tuli rajoituksia ja kieltoja. Kaikista kielloista ja terveysriskeistä huolimatta, monet silti vielä tupakoivat.
Entä jos sosiaalista mediaa tyrkyttävät jättiläiset, kuten Facebook, Snap, Google, Apple ja Twitter ovat tekemässä samaa kuin tupakkateollisuus muutama vuosikymmen sitten? Sosiaalisen median vahvaa riippuvutta aiheuttavasta koukuttavuudesta tiedetään, mutta asialle ei ole tehty juurikaan mitään.
Entinen Googlen Product Manager Tristan Harris myöntää 60 Minutes -ohjelman haastattelussa olevansa itsekin riippuvainen sosiaalisesta mediasta.
– Aina kun katson puhelintani, pelaan hedelmäpeliä nähdäkseni ”mitä sain?” Tämä on yksi keino kaapata ihmisten mielet ja luoda tapoja, Harris sanoo.
Harrisin mukaan tätä samaa ideaa, jossa käyttäjä palkitaan ajoittain hienoilla palkinnoilla, sovelletaan kaikissa sosiaalisen median tuotteissa. Statistiikkajulkaisujen mukaan vuonna 2017 peräti 81 prosentilla Yhdysvaltojen asukkaista oli jonkinlainen sosiaalinen profiili. Luku oli kasvanut kolme prosenttia viime vuodesta.
Maailmanlaajuisesti sosiaalisen median käyttäjiä on 2,34 miljardia. Luvun odotetaan kasvavan lähes kolmeen miljardiin vuoteen 2020 mennessä. Normaalin Facebook-visiitin kesto on 20 minuuttia. Maailmassa kirjoitetaan Facebookiiin joka minuutti yli 510 000 kommenttia ja tehdään 293 000 tilapäivitystä. Päivittäin Facebookissa jaetaan sisältöä 4,75 miljardia kertaa.
Koomikko ja tv-juontaja Bill Maher huomauttaa ohjelmassaan, että sosiaalinen media on aivojen hakkerointia, jossa sekä aikuisille että lapsille tyrkytetään väkisin jotain, joka aiheuttaa yhtä voimakasta riippuvuutta kuin tupakka.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaalinen media luo keinotekoisen kuvitelman yhteydestä toisiin ihmisiin ja sen pakonomainen käyttö voi johtaa henkisiin ongelmiin. Lisäksi liiallinen somettaminen voi häiritä oikeita ihmissuhteita. Sosiaalisessa mediassa tapahtuu myös nettikiusaamista, joka puolestaan voi johtaa vakavaan masennukseen.
– Halusivat he sitä tai eivät, epäsuorasti he muovaavat ihmisten ajatuksia, tunteita ja tekoja. He ohjelmoivat ihmisiä. Yleisesti aina sanotaan, että teknologia on neutraalia ja että meidän täytyy itse valita miten käytämme sitä. Se ei vain ole totta, Harris toteaa.
Sosiaalisen median puolustajat, kuten strategisti ja digitaalisen kulttuurin asiantuntija Roberto Quinn, sanovat että sosiaalinen media ruokkii ihmisen tarvetta tietää toisista ja antaa muille tietoa itsestään. Quinnin mukaan kyse ei ole lääketieteellisestä riippuvuudesta, vaan kulttuuri-ilmiöstä.
Quinn ei vertaa sosiaalista mediaa tupakkaan, vaan korostaa, että riippuvainen käytös opitaan jo kotona. Quinn muistuttaa, että vaikka sosiaalisen median suuryritykset haluvat saada mahdollisimman paljon tuottoa, lapsen kasvatuksesta ovat kuitenkin vastuussa hänen omat vanhempansa.
Quinnin mukaan paras hoito someriippuvuuteen on yksinkertaisesti aloittaa laittamalla puhelin sivuun ruokailun ajaksi ja ruveta elämään hetkessä. Ihmisten kannattaa keskustella ja antaa huomiota toisilleen ilman laitteita.
– (…) ja koko ihmiskunnan puolesta… älkää enää tehkö tableteista uusia tutteja, Quinn vetoaa.
Quin on varmasti oikeassa, kuten ainakin osittain myös Maher, joten on tärkeää pitää maltti matkassa räplätessä mitä tahansa digilaitetta, oli sitten kyseessä sosiaalinen media, peli, video, tai mikä tahansa muu mobiilipuuhastelu.
Lähde: Playboy