JOULUKUUN HUIPPUTARJOUS

Kun avaat pelitilin nyt, saat huimat edut:

  • 600€ edestä bonuksia
  • 250 ilmaiskierrosta

Lunasta tarjous näin:

1. Avaa pelitili TÄSTÄ.
2.
 Tee talletus ja lunasta ensimmäinen bonus
3. Voita ja nauti!

Hammaslääkäri varoittaa: Netissä liikkuu haitallisia suunhoito-ohjeita ja -tuotteita

Internet tarjoaa runsaasti tietoa terveydestä ja suunhoidosta, mutta netin syövereistä löytyy myös paljon virheellisiä, jopa terveydelle haitallisia suunhoitovinkkejä.

Hammaslääkäreiden vastaanotoilla on alkanut näkyä haitallisten hoitotottumusten seuraukset. Riihimäellä toimivan PlusTerveys Hammasasema Statuksen hammaslääkäri Olli Lintervo kertoo esimerkin hoitoon tulleesta potilaasta, joka kärsi ienvaivoista:

– Syytä aristaviin ikeniin ei löytynyt normaalilla tutkimuksella. Keskustelun kautta ilmeni, että henkilö oli hakenut erilaisia suunhoito-ohjeita netistä. Lisäksi ilmeni, että potilaalla oli diagnosoitu refluksitauti, johon ei ollut lääkitystä. Löytämiensä ohjeiden perusteella hän siirtyi käyttämään luontaistuotteina myytäviin fluorittomiin, hampaita valkaiseviin tahnoihin sekä kookosöljyä suun huuhteluun. Samalla hän vaihtoi ruokavalion kasvis-, marja- ja hedelmäpitoiseksi, Lintervo kertoo.

Lintervon mukaan potilaille on suuri kynnys kertoa hammaslääkärille tai suuhygienistille suunhoitotottumuksistaan, jos ne pohjautuvat netistä haettuun tietoon. Kun etsitään syytä suussa oleviin ongelmiin, on tärkeää saada kaikki mahdollinen tieto potilaan ruokavaliosta ja suunhoidosta. Kaikki kotoa löytyvät, luonnollisetkaan ruoat tai raaka-aineet, eivät ole aina hyväksi suun terveydelle.

Esimerkkitapauksessa ikenien kuntoutus aloitettiin karsimalla suunhoitotuotteet minimiin ja muuttamalla hoitotottumukset tavallisten hoitosuositusten mukaiseksi: hampaiden pesu kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Myös ruokavaliota säädettiin hampaille ja ikenille ystävällisemmäksi sekä aloitettiin refluksitaudin lääkitys. Myös muut sairaudet on tärkeä ottaa huomioon suunhoidossa, sillä moniin sairauksiin saattaa liittyä suun limakalvo-oireita.

Marja- ja smoothietrendi kuluttaa hammaskiillettä

Tämän päivän trendinä on nauttia runsaasti marjoja ja smoothieita. Nämä muuten elimistölle terveelliset tuotteet eivät ole kuitenkaan tiheään nautittuna hampaiden ystäviä.

Myös erilaiset dieetit voivat olla hampaille erittäin haitallisia. Esimerkkeinä Lintervo mainitsee erilaiset mehudieetit tai sitruunamehun nauttimisen pitkin päivää.

Happamat marjat ja hedelmät liottavat hampaiden pintaa ja pahimmassa tapauksessa koko hammaskiille liottuu pois hampaan pinnalta. Tällöin tuho ulottuu kiilteen alla olevaan kerrokseen, hampaan luuhun, joka on paljon pehmeämpää ja herkempää. Yleistyvä hammasvaiva on kiilteen vaurioitumisesta johtuva hampaiden eroosio.

Luotettavaa tietoa suunterveyden ammattilaiselta

Olli Lintervo kertoo, että ihmisten on vaikeaa erottaa netissä liikkuvaa virheellistä tietoa oikeasta tiedosta. Monet jutut on tehty vakuuttavasti ja niissä viitataan useisiin eri tutkimuksiin. Paras oikean tiedon lähde on keskustelu suunterveyden ammattilaisen, hammaslääkärin, suuhygienistin tai hammashoitajan kanssa.

– Yleinen suosituksemme on, että hampaat pestään perusfluorihammastahnalla kahdesti päivässä. Erityisesti jos kärsii herkistä limakalvoista, kannattaa käyttää apteekista saatavia miedompia suunhoitotuotteita, Lintervo opastaa.

STT

OTA TÄSTÄ 600€ edestä bonuksia
Ota tästä 600€ edestä bonuksia