Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vatsavaivat ovat suomalaisilla hyvin yleisiä. Useampi kuin joka kolmas (38 %) suomalainen kärsii vatsavaivoista useamman kerran viikossa tai jopa päivittäin.

Yleisimpiä suomalaisten vatsavaivojen oireita ovat ilmavaivat ja vatsan turvotus. Vaikka vastaajat kertovat vatsavaivojen hankaloittavan arkea, niitä hoidetaan huonosti. Maaliskuussa 2017 tehtyyn tutkimukseen vastasi hyväksytysti määräaikaan mennessä 1798 vastaajaa (18–79-vuotiasta), joista 1 040 vastasi vatsavaivoihin liittyviin jatkokysymyksiin (ilmoittivat kärsivänsä vatsavaivoista vähintään useamman kerran kuukaudessa). Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus ärtyvän suolen oireyhtymän itsehoitotuotteen Detoxner IBS:n toimeksiannosta.
Tutkimuksen kohderyhmään – henkilöt, jotka kärsivät vatsaoireista useamman kerran kuukaudessa – lukeutui peräti 58 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista. Kohderyhmän henkilöillä yleisimmät vatsaoireet ovat ilmavaivat (77 %) ja vatsan turvotus (56 %). Seuraavaksi useimmin kärsitään vatsan mouruilusta (35 %) tai ripulista (34 %). Yli neljännes (27 %) kärsii vatsakivuista ja hieman alle neljännes (24 %) ummetuksesta.
Selvityksen mukaan naisilla on miehiä herkempi vatsa. Erityisesti päivittäinen (♀ 24 %, ♂ 17 %) ja viikoittainen (♀ 47 %, ♂ 39 %) oireilu on yleisempää naisilla kuin miehillä.
Tutkimuksen kohderyhmän henkilöistä yhdeksällä prosentilla on todettu ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Tämä tukee yleistä tietoa, jonka mukaan joka kymmenes suomalainen kärsii ärtyvän suolen monimuotoisista oireista. Rajummat vatsaoireet, kuten ripuli tai äkillinen ulostamisen tarve, ovat selvästi yleisempiä vastaajilla, joilla oireyhtymä on todettu kuin muilla vatsavaivoista kärsivillä (34 % vrt. IBS-potilaat 64 %).

Vatsavaivat hankaloittavat arkista elämää

Kolmannes (31 %) kohderyhmän vastaajista kokee, että vatsavaivat haittaavat normaalia elämää, ja jopa yli puolet (58 %) heistä on sitä mieltä, että vaivat haittaavat paljon tai erittäin paljon. IBS-diagnoosin saaneista yli puolet (63 %) on sitä mieltä, että vatsaoireet haittaavat normaalia elämistä, ja 77 prosenttia heistä kokee, että ne haittaavat paljon tai erittäin paljon.
Vastaajat tunnistavat myös monia hankalia tilanteita, joita vatsavaivojen takia joutuu joskus kohtaamaan. Eniten päänvaivaa tuottavat ilmavaivojen pidättäminen (59 %) tai äkillinen ulostamisen tarve (56 %). 44 prosenttia kertoo, että kipu tai kivistys haittaa elämää, 44 prosenttia kokee vatsan mouruilun häiritsevänä, ja kolmanneksella (31 %) on ripulin takia jatkuvaa vessassa käyntiä. Haittaavina tekijöinä vastaajat ovat maininneet myös esimerkiksi vaatteiden sopimattomuuden turvonneen vatsan takia tai vaikeudet tilata mieluinen ateria ravintolassa ruoka-ainerajoitteiden takia.

Enemmistö oireilijoista ei hoida vatsavaivoja

– On erittäin yllättävää, että jopa 37 prosenttia kohderyhmän vastaajista ei hoida vatsavaivojaan mitenkään, vaikka oireet haittaavat arkea jopa useamman kerran viikossa, sanoo Annika Auramo Sirowa Helsingistä, joka vastaa ärtyvän suolen oireyhtymän itsehoitotuotteen DETOXNER® IBS:n myynnistä ja markkinoinnista Suomessa.
Tutkimuksen kohderyhmästä joka kolmas (31 %) hakee apua vatsaoireisiin noudattamalla tiettyä ruokavaliota, ja joka neljäs (25 %) syö maitohappobakteereja tai probiootteja. Joka kymmenes vastaaja (12 %) on turvautunut reseptilääkkeeseen ja yhtä moni (12 %) käyttää apteekista saatavaa itsehoitotuotetta.

Kärsitkö vatsavaivoista? Lue nämä kotihoitovinkit!

1. Huolehdi riittävästä unesta.
2. Mieti, mitä laitat suuhun. Ruokavaliosta kannattaa karsia ilmaa keräävät ruoka-aineet pois, mutta huolehtia samalla vatsalle sopivan kuidun asteittaisesta lisäämisestä.
3. Opettele syömään rauhassa ja pureskele jokainen suupala kunnolla, myös annoskoot kannattaa pitää maltillisina.
4. Varmista riittävä vedensaanti.
5. Muista liikkua – jo reipas kävelylenkki auttaa suolta toimimaan normaalimmin.
6. Kokeile alkoholitonta ja kahvitonta linjaa.

Tutkimuksen toteutus

Tutkimus on toteutettu Taloustutkimuksen Internet-paneelissa 17.–22.3.2017 välisenä aikana. Kohderyhmänä olivat väestöä edustavasti yli 18-vuotiaat suomalaiset, jotka kärsivät vatsavaivoista useita kertoja kuukaudessa. Tutkimuskutsu meni perille 4 880 henkilölle, joista määräaikaan mennessä vastasi hyväksytysti 1 040 kohderyhmän henkilöä.