Kevät on katujen puhdistamisen aikaa. ”Kuivalla säällä ilman vettä tehty koneellinen puhdistus nostaa ilmaan valtavan määrän katupölyä, joka pahimmassa tapauksessa saattaa olla vaarallista. Perusterveelle ihmiselle se ei sitä kuitenkaan ole”, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Eija Pastinen.
Katupöly muodostuu jauhautuneesta hiekasta ja asfaltista, nokihiukkasista, mikrobeista sekä siitepölystä, jota katupölyssä on mukana aina. ”Tästä syystä katupöly aiheuttaa oireita myös siitepölyallergikolle, vaikka siitepölyn aiheuttama reaktio sinänsä perustuukin eri mekanismiin.”
Terve ihminen saa katupölystä terveyshaittoja, joita ei varsinaisesti voi pitää vaarallisina. ”Epämiellyttäviä ne kuitenkin ovat, vaikkakin nykyisin lääkkein aika helposti hoidettavissa”, Pastinen kertoo. Tyypillisiä oireita ovat silmien ärsyyntyminen, nuha, aivastelu ja yskä.
Sen sijaan riskiryhmiin kuuluville henkilöille katupöly voi olla suorastaan vaarallista. Riskiryhmäläisiä ovat mm. sydämen sepelvaltiotauti – ja vajaatoimintapotilaat sekä astmaatikot ja erilaisista hengityselinsairauksista kärsivät, kuten astmaatikot ja keuhkoahtaumapotilaat. Heille katupöly aiheuttaa helposti astma- tai sairauskohtauksen, jonka seurauksena voi olla jopa sairaalakäynti.
”Katupölyssä on sekä pienhiukkasia että karkeampia osia. Jälkimmäiset jäävät hengitysteihin, mutta pienhiukkaset menevät aina keuhkojen ”kaasunvaihtoalueelle” asti, jonne ne myös pitkäksi aikaa jäävät. Puhumme jopa vuosista tai ainakin kuukausista. Jos ihmisellä on joku perussairaus, tilanne on luonnollisesti hankalampi kuin perusterveillä. Valitettavasti kertakäyttöiset suusuojat – jotka esimerkiksi Aasian suurissa kaupungeissa ovat hyvin tavallisia – eivät tarjoa juuri mitään suojaa pienhiukkasia vastaan. Vasta kunnollinen suojain, jossa on uloshengitysventtiili ja hengitysvastus, on pienhiukkasia vastaan hyödyllinen.”
Katupölyn haittojen ehkäisyssä Pastinen neuvoo käyttämään perusjärkeä. Varsinkin riskiryhmähenkilön kannattaa välttää suoraa ikkunatuuletusta ja myös pölyisiä katuja, etenkin kuivalla säällä tapahtuvan puhdistuksen aikana. ”Tässä yhteydessä voi myös todeta, että puhdistuksessa olisi viisasta käyttää aina vettä, sillä kosteus sitoo pölyä tehokkaasti.”
Työterveyslääkärinä Diacor Kirkkonummella toimiva Pastinen ei ole koskaan kuitenkaan kuullut, että katupöly olisi aiheuttanut ammattitauteja esimerkiksi lakaisuauton kuljettajille. Periaatteessa se olisi toki mahdollista, mutta altistumisaika on kuitenkin melko lyhyt.