YouTube-kanava Bright Siden julkaisema video esittelee älypuhelimen öisen käytön haittoja. Tutkimusten mukaan 63 prosentilla 18-29-vuotiaista ja 30 prosentilla 30-60-vuotiaista on tapana nukahtaa kännykkä kädessään. Tapa vaikuttaa aivojen toimintaan, biologiseen rytmiin ja vahingoittaa terveyttä myös muilla tavoin. Jopa tuplaespresso ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa kehoosi vähemmän kuin puhelimen valo.

1. Biologinen rytmi

Öinen puhelimen käyttäminen vaikuttaa biologiseen rytmiin. Puhelimen valolla on sama vaikutus kuin aamuauringolla, sillä se vähentää melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on hormoni, joka on välttämätön kunnon unille. Melatoniinin tuoton väheneminen voi myös lisätä syöpäriskiä.

2. Myrkkyjen kerääntyminen

Päivän aikana kehoosi kerääntyy myrkyllisiä aineita, joista se puhdistaa itsensä nukkuessasi. Liian vähäinen ja katkonainen uni johtaa myrkkyjen kerääntymiseen.

3. Opiskelun vaikeutuminen

Useat ajattelevat vain vilkaisevansa puhelintaan ennen nukkumaanmenoa, mutta jäävät siihen koukkuun jopa tunneiksi, mikä on pois yöunista. Mitä vähemmän saat unta, sen vaikeampi aivojesi on omaksua uutta informaatiota. Tutkimusten mukaan liiallinen puhelimen käyttäminen vaikuttaa myös keskittymiskykyyn.

4. Muistikatkokset

Liiallisen puhelimen käytön ja vähäisen unen seurauksena sinun on myös vaikeampi muistaa jo oppimiasi asioita. Ajatusten järjestäminen vaatii yhä enemmän ponnisteluja.

5. Näläntunne lisääntyy

Melatoniinin puute ja unen katkonaisuus vaikuttavat näläntunteen lisääntymiseen, mikä voi johtaa ylipainoon.

6. Näköhäiriöt

Puhelimen sininen valo vaikuttaa vahingollisesti silmän verkkokalvoon. Pimeässä vaikutus silmiin on erityisen suuri.

7. Mielialan lasku

Tutkimus kertoo, että mitä enemmän ihmiset viettävät aikaa puhelimellaan etenkin öisin, sitä korkeampi on heidän masennusriskinsä.
Välttyäksesi näiltä haitoilta kannattaa laittaa puhelin sivuun vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos puhelinta on pakko käyttää iltaisin tai öisin, sinistä valoa suodattavilla sovelluksilla voi vähentää käytön haittavaikutuksia.

Lähde: Youtube/ Bright Side
Kuva: Unsplash