Jotkut väittävät, etteivät koskaan sairastu. Voimmeko olla enemmän heidän kaltaisiaan ja miten? Tässä artikkelissa asia selvitetään perin pohjin.
Silloin tällöin tulee törmänneeksi ihmiseen, joka väittää ettei koskaan sairastu. Flunssat eivät kuulemma heitä vaivaa, he eivät tarvitse sairaslomia, eikä heidän edes tarvitse käyttää käsidesiä. Mitä ihmettä? Voiko tämä pitää paikansa ja voiko kenestä tahansa tulla sellainen?
On arvioitu, että jokainen meistä sairastuu elämänsä aikana keskiarvoisesti flunssaan noin 200 kertaa. Tieteellisesti ei ole kuitenkaan pystytty todistamaan, miksi jotkut saavat niitä hieman useammin tai harvemmin kuin muut. Onko siis täysin sairastumattomia ”superihmisiä” edes olemassa?
Surreyn yliopiston tohtori Natalie Riddell ei usko, että sellaisia ihmisiä on olemassakaan, jotka eivät sairastuisi koskaan flunssaan, koska heistä ei ole fyysisiä todisteita.
– Kyseessä ovat yleensä huhut ja omat väitteet, Riddell kertoo The Guardianille.
Riddellin mukaan ei ole löydetty tieteellisiä todisteita, joiden perusteella elämäntapa vaikuttaisi suoraan parantuneeseen immuniteettiin, vaikka lisäravinnneyhtiöt niin väittäisivätkin. Lääkärit eivät ole saaneet todisteita superihmisistä, jotka eivät koskaan sairastu mihinkään, mutta geeniperimän ansiosta jotkut voivat olla muita vastustuskykyisempiä tietyille viruksille.

Miksi sitten jotkut näyttävät sairastuvan harvemmin kuin muut? Manchesterin yliopiston immunologian professori Daniel Davis on myös sitä mieltä, että joillakin ihmisillä on parempi vastustuskyky joillekin viruksille, mutta samalla heillä voi olla huonompi vastustuskyky joillekin muille viruksille.
Uusin löytö immuniteettitutkimuksessa on ruoansulatuselimistön vaikutus vastustuskykyyn. Davis vahvistaa että suoliston mikrobiomilla on suora yhteys vastustuskykyyn, mutta sen toimintaperiaatteet eivät ole vielä selvillä.
Entä toimivatko lukuisat vitamiinit ja muut lisäaineet (antioksidantit, c-vitamiini, sitruuna- ja inkivääritee, valkosipuli, Echinaforce, jne.), joiden väitetään vahvistavan vastuskykyä?
– Itse asiassa siitä ei ole varmaa tietoa, Davis sanoo.
Näin vältyt sairastumasta – 8 ohjetta
Kuten aiemmin on todettu, koskaan sairastumattomia superihmisiä tuskin on olemassa, mutta on silti paljon keinoja, joiden ansiosta sairastumisen riskit voi vähentää minimiin. Alla lista, miten parhaiten vältytään sairastumasta.
1. Älä tupakoi äläkä juo liikaa alkoholia.
2. Pese kätesi säännöllisesti, mutta muista että tartunta tapahtuu useimmiten lähellä olon kautta. Jos esimerkiksi haluaa välttyä sairastumasta julkisessa kulkuvälineessä olevan flunssaan, käsidesi ei auta, vaan kannattaa siirtyä kokonaan toiseen vaunuun tai mahdollisimman kauas flunssaisesta henkilöstä.
3. Harrasta liikuntaa säännöllisesti sekä kohtullisesti ja muista myös levätä. Liikunta parantaa verenkiertoa ja voi kohentaa vastustuskykyä, vaikkakin vaikutuksen määrää ja tehoa ei tiedetä.
4. Hallitse stressiä. Stressitaso vaikuttaa suoraan immuunijärjestelmääsi. Krooninen ja pitkäaikainen stressi tuottaa kortisolia, joka neutraloi immuunipuolustuksen soluja.
5. Immunisoi, immunisoi, immunisoi. Jos sinulla on suurempi riski saada jokin tulehdus esimerkiksi jonkin muun sairauden, sädehoidon, steroidien käytön tai raskauden vuoksi, sinun kannattaa ottaa flunssarokote flunssakauden alkaessa.
6. Noudata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, mutta älä mene liiallisuuksiin. Tämä liittyy myös uusin tutkimustuloksiin suolistossa olevaan mikrobiomiin. Monet vastustuskyvyllemme tärkeät kemikaalit saavat alkunsa suolistosta.
7. Nuku hyvin. Unella on suuri merkitys vastustuskykyymme. Elimistön luonnollisen vuorokausirytmin sotkeminen voi samalla suoraan sotkea myös immuunijärjestelmäsi.
8. Ole sosiaalinen. Yksi merkittävimmistä hyvinvoinnin vihollisista on yksinäisyys. Tapaa siis muita ihmisiin, mutta pysy kaukana heidän viruksistaan.
Lähde: The Guardian