HUSLABin näytteenotossa Helsingin Kampissa on tapahtunut eilen 30.3. virhe, jonka vuoksi verinäytteen antaneet ovat altistuneet tarttuville taudeille.
Verinäytteen otossa käytettiin vahingossa jo kertaalleen käytettyjä neuloja. HUSLABin mukaan enintään 19 potilasta on mahdollisesti altistunut tarttuville taudeille. Tartuntariski on HUSLABin tiedotteen mukaan ’äärimmäisen pieni’.
HUSLABin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo on erittäin pahoillaan tapahtuneesta ja myöntää, että edes mahdollisuutta tällaiseen virheeseen ei saisi olla.
– Virhe on kuitenkin tapahtunut ja teemme kaikkemme näiden altistuneiden potilaiden terveyden turvaamiseksi. Näiden mahdollisesti altistuneiden potilaiden henkilöllisyys on tiedossa ja henkilökohtaiset yhteydenotot tapahtuman selvittämiseksi ovat jo käynnissä. Virheestä kärsineille korvataan kaikki jatkotoimenpiteiden aiheuttamat kustannukset. Mahdollisuus, että joku heistä olisi kertaalleen käytetyn neulan kautta todella saanut tautitartunnan, on onneksi kuitenkin äärimmäisen pieni, Aarnisalo sanoo.
Virhe tapahtui keskiviikkona 30.3.2016 kello 08.45 – 12.45 välisenä aikana HUSLABin Kampin laboratoriossa ja siellä yhdessä näytteenottohuoneessa. Näytteenottaja käytti vahingossa edellisenä päivänä käytettyjä ja poistettavaksi tarkoitettuja turvaneuloja. Heti huomattuaan virheen työntekijä toimi vastuullisesti ja ilmoitti tapahtuneesta esimiehelleen.
– Todennäköisyys, että edes neulan edellisellä näytteenantajalla olisi ollut tartuttava tauti on varsin vähäinen. Lisäksi neulaan mahdollisesti jäänyt veri oli kuivunut jo yli 12 tuntia mikä vähentää tätä epätodennäköistä tartuntariskiä entisestään, Piia Aarnisalo kertoo.
Riskeinä HIV ja virusperäinen maksatulehdus
– Taudit, joiden tartunnalle nämä 19 henkilöä ovat teoriassa altistuneet, ovat HIV, HBV (B-hepatiitti) ja HCV (C-hepatiitti). Tartuntariski on kuitenkin käytännössä äärimmäisen pieni, sillä nämä virukset, etenkin HIV ja C-hepatiitti, menettävät tartuntakykynsä elimistön ulkopuolella varsin nopeasti. Tässä tapauksessa neulaan mahdollisesti jäänyt veri oli lisäksi kuivunut yli 12 tuntia ennen kosketusta seuraavaan potilaaseen. Julkisista tiloista tavataan paljon niin sanottuja löytöneuloja, mutta edes niihin liittyneistä pistosvahingoista ei ole maailmalla kuvattu yhtään HIV-tartuntaa, kertoo HYKS Infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen.
Vaikka tartuntariski tässä tapauksessa on siis pieni, suhtautuu HUS kuitenkin vakavasti jokaiseen veritapaturmaan. Siksi altistuneista henkilöistä otetaan seurantanäytteet, jotta voidaan varmistua, että he eivät ole saaneet edellä mainittuja tauteja. Lisäksi heille tarjotaan ilmainen B-hepatiitti-rokotesarja, joka antaa elinikäisen immuniteetin tätä sairautta vastaan.
Toimitusjohtaja Piia Aarnisalo kertoo, että HUSLAB on ilmoittanut tapahtuneesta myös Valviralle. HUSLAB on myös jo muuttanut käytäntöjään vastaavan tapahtuman estämiseksi. Tähän virhetapahtumaan johtaneista käytännöistä keskustellaan myös viranomaisten ja laboratorioalan toimijoiden kanssa.
Kuva: HUSLAB