Yli puolet suomalaisista aikuisista sairastaa useimmiten tietämättään ientulehdusta.
On hyvin mahdollista, että sairastat ientulehdusta tieteämättäsi. Nyt asian saa nopeasti selville Suomessa kehitetyn uuden Periosafe-testin avulla. Testin avulla tulehdus löytyy ja se voidaan hoitaa heti alkuvaiheessa, jolloin iensairaudet eivät pääse vaarantamaan suun terveyden lisäksi yleisterveyttä.
Suomalaisten tieto ientulehduksista on varsin vajanaista, kuten alla olevat kommentit osoittavat.

”En tiedä, miten yleisiä ientulehdukset ovat. Ei mitään käsitystä.” Milla, 24.
”Kai sen ikenissä tuntee, etteivät ne ole kunnossa.” Ulla, 65.
”Tiesin, että ientulehdukset ovat yleisiä, mutta että yli puolella suomalaisista?” Marko, 43.

Piilevät iensairaudet ovat erittäin yleinen vaiva Suomessa – noin 60 prosenttia yli 30-vuotiaista sairastaa niitä. Oralin lääketieteellinen johtaja, erikoishammaslääkäri Eva Sirén kertoo, että iensairaudet ovat elimistön vastaus suun omien bakteerien hyökkäykseen.
– Käytännössä ientulehdus tarkoittaa ikenen punoitusta ja verenvuotoa. Pahimmillaan ientulehdus voi edetä kiinnityskudossairaudeksi asti, jolloin leukaluun ja hampaan välinen kiinnitys katoaa, Sirén sanoo.
Iensairaudet ovat usein oireettomia, minkä vuoksi niitä on vaikea havaita. Siksi tulehdusten kanssa eletään usein vuosikausia tietämättä niistä mitään.
– Oireet saattavat tulla vasta lopuksi. Kun hampaat heiluvat, silloin alkaa olla jo liian myöhäistä, Sirén kertoo.
Periosafe auttaa pysäyttämään sairauden sen alkuvaiheessa
Perinteisellä diagnostiikalla iensairauksia päästään hoitamaan jälkijunassa: ientaskumittaus kertoo jo tapahtuneesta tuhosta, jolloin hoito suuntautuu lisävaurioiden ehkäisyyn. Nyt ientulehdukset ja -sairaudet voidaan useimmiten pysäyttää heti.
– Uuden Periosafe-testin avulla voi testata helposti ja nopeasti, onko kiinnityskudoskatoa tapahtumassa. Tarkan testin avulla voidaan myös tarkistaa, onko hoito tehokasta ja riittävää, Sirén kertoo.
Käytännössä Periosafe-sylkitesti toimii siten, että suusta otetaan talteen ientaskun nestettä. Helpon tikkutestin avulla tulos saadaan selville 5–10 minuutissa. Periosafen avulla voidaan myös koska tahansa arvioida, onko krooninen sairaus aktivoitumassa uudelleen.
Testi auttaa tunnistamaan riskipotilaat jo nuorena. Näin hoito voidaan kohdistaa sairauden ennaltaehkäisyyn ja säästetään potilaan ja yhteiskunnan varoja.
– Periosafe on käänteentekevä tapa pysäyttää sairaus sen alussa. Jos iensairaus saadaan kuriin ennen kuin se ehtii tehdä suuria tuhoja, hoito on paljon helpompaa, Sirén sanoo.
Vuosikymmenten tutkimustyön tulos

Periosafe sai alkunsa jo 1980-luvun lopussa, Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen Instituutin parodontologian professorin Timo Sorsan väitöskirjatyöstä. Aiheen ympärille syntyi tutkimusryhmä, ja tuotteelle löydettiin hyvä yrityskumppani. Alkoi pitkä tutkimus- ja kehitystyö. Nyt, yli 25 vuotta myöhemmin, Periosafe lanseerataan Suomen markkinoille.
– Kymmenen vuotta tutkimme molekyyliä, toiset kymmenen vuotta kehitimme tuotetta, Sorsa kertoo pitkästä kehitystyöstä.
Periosafe niittää mainetta myös maailmalla. Saksassa ja Hollannissa testi on jo laajasti käytössä. Suomalainen keksintö suuntaa vahvasti kansainvälisille markkinoille.
– Tuote on validoitu esimerkiksi Yhdysvalloissa, Turkissa ja Nigeriassa, Sorsa luettelee.
Ientulehdukset riskeeraavat yleisterveyden

Suussa piilevä tulehdus vaikuttaa koko ihmiseen. Hoitamattomana ientulehdus tai pidemmälle edennyt kiinnityskudossairaus vaarantaa yleisterveyden: se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, se voi vaikeuttaa tekonivelleikkauksia, laskea hedelmällisyyttä ja nostaa riskiä ennenaikaisiin synnytyksiin.
Myös esimerkiksi diabeteksen ja reuman hoito saattavat vaikeutua, jos suussa piilee tulehdus.
– On paljon tauteja, joiden hoitoa varten tulisi tarkistaa, onko syytä laittaa myös suun terveys kuntoon, Sorsa kertoo.
Periosafe yhdistää lääketieteen ja hammaslääketieteen. Sen avulla voidaan pitää yhä paremmin huolta siitä, että ihminen voi kokonaisvaltaisesti hyvin – ja pysyy terveenä ilman huolta oireettomista suun tulehduksista.