Vuoden vilkkain lomakausi on päättynyt ja Suomi palaa takaisin töiden ääreen. Koko maan pitäisi olla nyt täynnä energiaa ja uutta intoa, kun vuoden kohokohta, odotettu vuosiloma, on takana.
Näin ei kuitenkaan ole, sillä monella työpaikalla tunnelmat ovat toisenlaiset: ihmiset ovat väsyneitä, työnteosta ei tahdo tulla mitään ja hommat kasaantuvat nopeasti. Kuukauden päivät kerätty energia katoaa kuin tuhka tuuleen.
Väsymyksestä on helppo syyttää liian lyhyttä lomaa, vaikka syyt ovat yleensä muualla.
– Sopivan loman pituuteen ei ole yksiselitteistä vastausta. Se vaihtelee niin paljon yksilöstä riippuen. Sen sijaan tärkeää on kiinnittää huomiota hyvinvointiin ja sitä tukeviin rutiineihin läpi vuoden, sanoo Kati Huoponen, joka toimii Ilmarisella työkykypalveluiden palvelujohtajana.
– Vertausta voi hakea painonhallinnasta: väliä ei ole sillä, mitä syö joulun ja uudenvuoden välissä vaan sillä, mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä, Huoponen jatkaa.
Näiden viiden vinkin avulla varmistat, että siirtymä lomalta töihin sujuu jouhevasti ilman työkyvyn tai työyhteisön rasittumista.

5 vinkkiä lomalta palaamiseen

Kaveeraa
Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä arjen voimavara, jota tulee helposti laiminlyötyä työn ja kiireiden keskellä. Lomalla sosiaalisia suhteita on helppo vahvistaa, mitä kannattaa jatkaa ja vaalia myös loman jälkeen.
Hengähdä
Arkeen paluuta helpottaa työssä kuin työssä pienet palautumishetket. Ne auttavat ylläpitämään hyvää energiatasoa koko työpäivän ajan.
Rytmitä
Vuorokausirytmin muuttuminen on yksi suurimmista väsymystä ja lomalta paluun ahdistusta aiheuttavista tekijöistä. Jos mahdollista, palaa arkirytmiin pienin askelin. Säännöllisestä vuorokausirytmistä kannattaa tulevilla lomilla pitää kiinni.
Ruokaile
Epäsäännöllinen napostelu saattaa tulla tavaksi lomalla ja seurata mukana vielä arkeenkin. Terveelliset ruokailutottumukset auttavat pitämään yllä hyvää energiatasoa, jolle on tarvetta etenkin arkeen palatessa.
Suunnittele
Töihin on helpompi palata, kun pöydällä on selkeä etenemissuunnitelma. Jos et tehnyt sitä ennen lomaa, tee se viimeistään nyt. Muista, että lomia tulee myös jatkossa: ennen sitä kannattaa tehdä selkeä lomaltapaluusuunnitelma ja listaus kesken jääneistä töistä.
STT
Kuva: Pixabay