Suomaisjärkäle Oskar Osala on väkivahva kaksinkertainen KHL-mestari ja joukkueensa tärkeimpiä roolipelaajia. Tulevaisuudessa siintävät kolmas KHL-mestaruus, MM-kisat ja NHL.
Osalan kotikaupunki Magnitogorsk on perinteinen venäläinen teollisuuskaupunki ja kaksinkertaisen KHL-mestarin kotipitäjä. Osalan edustama Metallurg aloittaa Helsingistä kolmen ottelun vieraskiertueensa, jossa vastassa ovat Jokereiden lisäksi Riian ja Minskin kiekkoylpeydet.
– Nämä ovat meidän jätkille kivoja ja odotettuja reissuja, Osala kertoi samalla, kun kirjoitteli Helsingin keskustan kauppojen ja ravintoloiden osoitteita joukkuetovereilleen.
Neljättä kauttaan Metallurgissa pelaava Osala solmi kesällä vuoden jatkosopimuksen joukkueen kanssa. Kaksi vuottakin olisi ollut tarjolla, mutta 28-vuotias hyökkääjä unelmoi myös kapeammista kaukaloista.
– NHL kiinnostaa, jos hyvä tarjous tulee. Tein yksivuotisen sopimuksen Pohjois-Amerikan kuvioiden takia, Osala sanoi.
Pakko ei ole lähteä, sillä venäjä taittuu viiden kauden jälkeen sujuvasti ja elämä Venäjällä tuntuu kotoisalta.
– Viihdyn hyvin. Jääkiekko ei ole koskaan ollut niin kivaa kuin nyt, mutta haen aina uusia mahdollisuuksia kehittyä. Haluaisin nähdä myös Ruotsin ja Sveitsin kulttuurit ennen urani päättymistä. Olen avoin kaikille mahdollisuuksille, Osala pohti.
Yksi unelma siintää myös MM-kisoissa, jotka jäivät viime keväänä väliin ainakin osin loukkaantumisen takia. Leijonavalmentaja Lauri Marjamäki on Osalalle tuttu Blues-kaudelta 2007-08. Osala on pelannut vain yhdet MM-kisat vuonna 2010.
– Viime kevään KHL-finaaleissa pelasin käytännössä yhdellä jalalla. Ei sillä luistelulla olisi varmaan mahtunutkaan joukkueeseen. Edellisestä kerrasta on pitkä aika. Kyllä tekisi mieli päästä mukaan, Osala sanoi.
Huipputason erikoistilanteet
Kolme viimeisintä KHL-sesonkia ovat tuoneet Metallurgille ja Osalalle kaksi mestaruutta. Joukkue on myös tällä kaudella yksi suurimmista suosikeista. Kauden 35 ottelusta viime kevään mestarit ovat hävinett vain kymmenen, niistäkin puolet heti alkukaudesta vieraspelien takkuillessa. Joukkue johtaa KHL:n itäistä konferenssia 114 pisteellä, mutta parannettavaakin on.
– Meillä on ollut vähän taipumus olla löysiä heikompia jengejä vastaan. Se kumpi on nälkäisempi, on enemmän kiekossa ja voittaa pelejä. Taitotasokaan ei tule esiin, jos ei voita kaksinkamppailuja ja saa kiekkoa, Osala kuvaili.

Metallurgin tiistain vastustaja Jokerit on läntisen konferenssin keskikastissa seitsemäntenä. Onko riskinä, että Metallurg suhtautuu Jokereihin kevyenä vastuksena?
– Toivottavasti ei, sillä tiedän Jokereiden olevan vahva joukkue. He ovat pelanneet tasaisia pelejä, joten en odota, että voittaisimme 5–0. Ratkaisu venyy varmasti loppuhetkille, mutta uskon tietenkin voittoomme, Osala pohti tiistain ottelua.
Erikosmies Osala
Metallurgin mestaruusreseptinä on ollut yksi tehoketju ja kolme hyvin puolustavaa viisikkoa. Valtaosan joukkueen tehoista mättää ykköskolmikko Danis Zaripov (8+16), Sergei Mozjakin (27+26) ja Jan Kovar (17+25). Joukkueella on sarjan paras ylivoima (31,6%) ja alivoima (89.9%).
– Kiinnitämme niihin todella paljon huomiota. En ole kokenut tällaista koskaan aiemmin. Yleensä yli 100 prosentin yhteislukema erikoistilanteissa on hyvä ja 110 todella huipputasoa. Yritämme koko ajan parantaa, esimerkiksi alivoimalla on paljon yksityiskohtia, joita voimme kehittää, Osala sanoi.
Osala on joukkueensa todellinen monitoimimies ja neljänneksi tehokkain hyökkääjä. Osalan voi nähdä laidalla, hoitamassa aloitukset yli 60 prosentin varmuudella sekä pelaamassa lisäksi kakkosylivoiman ja ykkösalivoiman. Peliaikaa on kertynyt tällä kaudella keskimäärin yli 17 minuuttia per ottelu, aloituksiakin jo yli 300. Onko voimalaiturista tullut luottosentteri?
– Ei, kyllä minä enimmäkseen laiturina pelaan, mutta minut otetaan aina kentälle ottamaan muiden kenttien kanssa tärkeitä aloituksia. Jos sentterillä ei kulje, hoidan omankin ketjun aloitukset. Minulla ei ole ikinä ollut yhtä selkeää kärkiominaisuutta, mutta nyt voi sanoa, että roolini on oikeasti todella monipuolinen, En osaa edes sanoa, pelaanko kakkosketjussa vai missä. Ykkösketju on pysynyt kasassa, mutta muuten ketjut ovat olleet vähän häilyviä.
– Lisääntyneen peliajan takia olen levännyt enemmän kuin ennen. Myös harjoitteluni on muuttunut. Voimatasoni ovat hyvät, joten olen keskittynyt enemmän räjähtävyyteen. Usein räjähtävyyskin paranee maksimivoimaa lisäämällä, mutta minä olen siinä pisteessä, ettei maksimivoiman kasvattaminen tee minusta enää parempaa luistelijaa, Osala kuvaili.
Mitä optimaalinen maksimivoimataso sitten tarkoittaa 193-senttisen ja 110-kiloisen järkäleen kohdalla? Paljonko nousee takakyykystä?
– Kyllä 200 lähtee vaikka samoin tein, syvältä, Osala totesi tyynesti.
Kuva: Leijonat.com / Juha Tamminen