Japanilaisen keittiön antimet äänestettiin kolmanneksi suosituimmaksi lomalla nautittavaksi ruuaksi. Tämä ilmenee Hotels.comin kyselytutkimuksesta, johon osallistui 27 000 matkailijaa ympäri maailmaa.

On mahdollista, että jonain päivänä japanilainen ruoka on maailman suosituinta. Hotels.comin tuoreen ruokakyselyn mukaan japanilainen ruoka on kolmanneksi suosituinta matkailijoiden keskuudessa. Maailmanlaajuinen kysely osoittaa, että Ranskan ja Italian perinteiset ruokakulttuurit ovat saaneet vahvan haastajan Kaukoidästä.
Matkailijat suosivat edelleen mieluiten italialaisia (32 %) ja ranskalaisia (24 %) herkkuja, jotka veivät odotetusti kyselyn kärkisijat. Nousevan auringon maan herkut kasvattavat kuitenkin koko ajan suosiotaan ruokalautasilla ympäri maailmaa. Kahdeksantoista prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi suosivansa japanilaista ruokaa – kuten sushia, tempuraa, ramenia ja japanilaista sobaa – mennessään fine dining -paikkaan.
– Japanilaista ruokavaliota pidetään terveellisenä, ja jokaisesta monikulttuurisesta pääkaupungista löytyykin kattava valikoima japanilaisia ravintoloita, toteaa Alison Couper Hotels.comilta.
– Olen itse suuri japanilaisen ruuan ystävä, enkä ole lainkaan yllättynyt sen nousseesta sijoituksesta. Se, että japanilainen ruoka ohitti perinteiset lomasuosikit, kuten tapakset ja burritot, sinetöi japanilaiskokkien maineen maailman huippujen joukossa, Couper jatkaa.
Myös useat muut Aasian maat, kuten Kiina (13 %), Thaimaa (8 %), Taiwan ja Intia (5 %), mahtuvat suosikkikymmenikköön. Paellan ja tapaksien suosio lienee auttanut Espanjaa lunastamaan sijoituksen viidentenä (11 %), ja hampurilaisten ystävien äänet toivat USA:lle kuudennen sijan (10 %).
Maat, joiden ruokia suositaan lomalla mieluiten:
Sijoitus Maa Prosenttiosuus äänistä
1 Italia 32%
2 Ranska 24%
3 Japani 18%
4 Kiina 13%
5 Espanja 11%
6 USA 10%
7 Meksiko 8%
8 Thaimaa 8%
9 Taiwan 5%
10 Intia 5%

Japanilaiset korostavat, että japanilaiselle ruokalistalle mahtuu sushin lisäksi myös paljon muita herkkuja. Myös nämä kasvattavat hiljalleen suosiotaan matkailijoiden keskuudessa:

Sijoitus Ruokalaji Kuvaus ja japanilaisten suositukset prosentteina  
 
1 Sushi Keitettyä, etikalla maustettua riisiä (shari) nautittuna suupaloina merenherkkujen tai muiden höysteiden kanssa (neta). 74 %
2 Tempura Leivitettyjä ja friteerattuja mereneläviä tai kasviksia. 57 %
3 Ramen Kiinalaistyylisiä vehnänuudeleita, joiden kanssa voidaan tarjoilla useita eri aineksia, kuten sianlihaa, merilevää, sipulia tai jopa maissia. 33 %
4 Soba Tattarijauhoista valmistettuja ohuita nuudeleita. 31 %
5 Okonomiyaki Paistettu ruokalaji, joka muistuttaa jossain määrin eurooppalaista munakasta. Okonomiyakin kanssa tarjoillaan erityistä kastiketta, merilevää, kuivattua kalaa ja inkivääriä. 27 %
6 Shabu Shabu Eräänlainen hot pot, jossa on ohueksi viipaloitua lihaa ja kasviksia. Suupalat nautitaan dippikastikkeen kera. 24 %
7 Japanilainen curry Japanin suosituin ruokalaji, joka sisältää curry-riisiä tarjoiltuna kasvisten tai lihan kera. 14 %
8 Yakiniku Grillattua lihaa, joka juontaa juurensa Koreasta. 9 %
9 Natto Hapatetuista soijapavuista valmistettu ruoka, jota nautitaan usein aamiaiseksi. 7 %
10 Fugu Pallokalasta valmistettu ruokalaji. 6 %

Itadakimasu!