Brittikirurgi Ian Paterson, 59, suoritti vuosien aikana lukuisia turhia rintaleikkauksia luottavaisille potilailleen. Uhreja ehti kertyä jopa tuhat, ja nuorin heistä oli vain 16-vuotias. Tuomareiden mukaan syyt teoille eivät ole täysin selvillä, mutta yksi motiiveista on luultavasti ollut raha. Teurastajakiriurgiksi nimetty Paterson sai 15 vuoden vankilatuomion.
Paterson suoritti potilailleen tarpeettomia leikkauksia, kuten rintojen poistoja. Karismaattiseksi kuvattu lääkäri vakuutti uhrinsa operaatioiden välttämättömyydestä liioittelemalla syöpäriskiä tai keksimällä sen kokonaan. Useille potilaïlle selvisi vasta vuosia myöhemmin, että he kärsivät leikkauksen tuomista kivuista ja arvista turhaan.
Uhrit ovat kertoneet leikkausten jättämistä fyysisistä ja henkisistä vammoista. Yksi turhan rintojen poiston läpikäynyt uhri sanoi tuomion jälkeen:
– Aina kun katson peiliin, näen Ian Patersonin uhrin. Hän otti pois osan naiseudestani. Mikään vankilatuomio ei korvaa sitä, mitä minä ja muut uhrit olemme joutuneet kokemaan.
Toinen uhri totesi:
– Hänen tekojensa ajatteleminen saa minut voimaan pahoin. Hän on hirviö. En usko, että kykenen koskaan antamaan hänelle anteeksi.
Paterson joutui epäilyn kohteeksi jo vuonna 2004 suoritettuaan rintakudosta säästäviä leikkauksia syöpäpotilaille. Osa potilaista kuoli syövän uusiuduttua. Tuolloin Paterson sai kuitenkin jatkaa toimintaansa kirurgina.
Yli 500 Patersonin entistä potilasta ovat vaatineet korvauksia lääkäriasemalta, jolla Paterson toimi kirurgina.
Lähde: The Sun