Poliisiammattikorkeakoulun julkaiseman Huumeet Suomessa 2020 -ennakointitutkimuksen mukaan huumeiden käyttö yleistyy ja huumausainemarkkinat siirtyvät yhä enemmän järjestäytyneen rikollisuuden hallintaan.
Tutkimuksen osallistuneiden asiantuntijoiden mukaan erityisesti muuntohuumeiden, esimerkiksi MDPV:n ja Bromo-Dragonflyn, käyttö yleistyy. Myös kokaiinin, kannabiksen ja lääkkeiden päihdekäyttö lisääntyy. Asiantuntijat arvioivat myös, että kannabiksen kotikasvatus on Suomessa vuonna 2020 huomattavasti nykyistä yleisempää ja sen käytön ja hallussapidon rangaistuskäytäntöjä saatetaan lieventää.
Ennakointihankkeessa koottiin asiantuntijapaneelin käsityksiä siitä, millaisia muutoksia huumausainetilanteessa todennäköisesti tapahtuu vuoteen 2020 mennessä. Ennakoinnin avulla ei-toivottuja muutoksia voidaan estää tai ainakin niihin voidaan varautua.
Muutoksia rangaistuksiin odotettavissa
Asiantuntijat ennakoivat, että kymmenen vuoden kuluttua huumeiden maahantuontia hallitsevat järjestäytyneet rikollisryhmät. Hintakehityksestä asiantuntijat olivat erimielisiä: puolet asiantuntijoista arveli hintojen laskevan ja puolet nousevan.
Huumeiden käyttö ja hallussapito on todennäköisesti vuonna 2020 edelleen rangaistavaa. Mahdollisena poikkeuksena asiantuntijapaneeli näki sen, että syyttämättä jättäminen muodostuu vallitsevaksi käytännöksi kannabiksen käyttö- tai hallussapitorikoksesta.
Huumausainerikoksesta langetettu vapausrangaistus voidaan tulevaisuudessa asiantuntijoiden arvioiden mukaan todennäköisesti suorittaa päihdehoitolaitoksessa. Alaikäiset käyttäjät voidaan todennäköisesti vuonna 2020 määrätä tahdonvastaiseen hoitoon.
Hoidon ja terveyskysymysten osalta asiantuntijat pitivät todennäköisenä, että huumekuolemat yleistyvät lääkkeiden huumekäyttö lisääntyessä.
Huumeet Suomessa 2020 -tutkimuksessa käytettiin Delfoi-menetelmää, jossa paneelin asiantuntijat jakoivat näkemyksiään tulevaisuudesta. Paneelistit olivat kansallisen huumeseurantakeskuksen asiantuntijoita. Kansallinen huumeseurantakeskus on osa EU:n huumevirasto EMCDDA:n koordinoimaa Reitox-tietoverkostoa.