Poliisien säästötalkoiden karu tulos: yli 80 kunnassa kaikki pienemmät varkaudet selvittämättä

Helsingin Sanomien uutisessa kerrotaan, että yli 80 pikkukunnan kaikki varkausrikokset ovat selvittämättä. Rikosten selvitysprosentti suurimmissa kaupungeissa on erityisen huono Vantaalla, Helsingissä ja Tampereella.

Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli Pauli Mäenpää paljasti Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan karun totuuden pienemmistä varkauksista.

– Käytännössä massarikostutkinta on pääasiassa ”juttujen tappamista”, kuten poliisiorganisaatiossa on tapana tilannetta kuvata. Kun kansalainen tekee netin kautta rikosilmoituksen esimerkiksi polkupyöränsä varastamisesta, juttu kirjataan poliisin rikosilmoitusjärjestelmään ja tutkinta lopetetaan käytännössä saman tien tekemättä mitään toimenpiteitä. Tällainen on omiaan kyynistämään tutkijoita ja tutkinnanjohtajia, jotka joutuvat enimmäkseen vain ”tappamaan” heille suunnatut jutut, Mäenpää totesi.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan poliisien voimavarat joudutaan kohdistamaan vakavempien rikosten selvittelyyn.

Säästöjen vuoksi poliisi kykenee vastaamaan nykyisin vain joka kymmenenteen hälytystehtävään. Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kertoi Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa, että poliisin hieman yli miljoonasta hälytystehtävästä vuosittain noin 100 000 jää ajamatta resurssien puutteen takia.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kuva: Wikimedia Commons

Saatat myös tykätä
20€ talletuksella 30€ pelirahaa + 150 ilmaiskierrosta
20€ talletuksella 30€ pelirahaa + 150 ilmaiskierrosta