Euroopan liikennepoliisien yhteistyöelin TISPOL koordinoi Euroopassa 4. – 10.6.2012 päihdevalvontaviikkoa, joka toteutetaan osana järjestön Road Policing – operaatiota. Kaikkien TISPOLin 29 jäsenmaan odotetaan osallistuvan valvontaan. Suomessa valvontaan osallistuvat Liikkuvan poliisin yksiköt ja sen toimipaikat, lentoaseman yksikkö sekä Helsingin poliisilaitoksen liikenne- ja erityisosasto.
Yhteiseurooppalainen tavoite on vähentää liikennekuolemien määrää merkittävästi. Suomessa liikenteessä kuolee vuosittain lähes 300 ihmistä. Viimeisten vuosien aikana on päihteillä, huumeilla ja lääkkeillä ollut osuutta keskimäärin 77 liikennekuolemassa. Näissä rattijuopumusten aiheuttamissa onnettomuuksissa vammautuu ja loukkaantuu lähes 900 henkilöä vuosittain. Tieliikenteen uhreista siten noin neljännes on kuollut rattijuopumusonnettomuudessa. Luvut ovat hyvin samankaltaisia koko EU:n alueella
Suomessa rattijuopumusonnettomuudet lisääntyvät merkittävästi kesäkuukausina. Loma-aikana ja yöttöminä öinä ihmiset autoilevat enemmän. Alkoholi kuuluu myös olennaisesti suomalaisiin kesäjuhliin, terasseille ja lavatansseihin. Näissä tilaisuuksissa omatoiminen alkoholimäärän laskeminen ei kannata, jos tarvitsee lähteä ajamaan. Tilastojen mukaan huolestuttavaa on kuitenkin se, että 15–24-vuotiaden nuorten osuus kuolemaan johtaneissa rattijuopumusonnettomuuksissa on lisääntynyt. Näissä onnettomuuksissa on kuollut, loukkaantunut ja vammautunut myös matkustajia ja sivullisia. Tämän kaltaisten onnettomuuksien syntyä voidaan tulevaisuudessa ehkäistä asennekasvatuksella ja tehokkaalla valvonnalla.
Yhteiseurooppalaisena haasteena pidetään tienkäyttäjien asenteiden muuttamista. Poliisi muistuttaa, että yhteiskunnallinen valppaus ja välittäminen lähimmäisistä kuuluvat meille jokaiselle. Sujuva ja turvallinen liikenneympäristö syntyy myös siitä, kun jokainen meistä tekee ennaltaehkäiseviä tekoja.