22. joulukuuta tanssimusiikin ystävät saivat joululahjansa etuajassa, kun [reiv:]-klubille ravintola Virgin Oil CO:n Helsinkiin saapui ruotsisoundin kummisetä Eric Prydz. Tiukan aikataulun puitteissa herra kuitenkin ehti juuri ennen keikkaansa antaa erikoishaastattelun Metropolille. Harvinaista herkkua vierailu oli myös tämän luokan tähdelle poikkeuksellisen lentopelon takia.
– Olen lentänyt viime vuonna varmaan 17 tai 18 kertaa. Se on jotain, jota todella inhoan. Jos vain pystyn välttämään lentämistä niin hyvä. Saavuin tännekin Viking Linen laivalla Tukholmasta, mies selvittää fobiaansa.
Prydz on myös vaihtanut kotimaataan, jotta hänen olisi helpompi tehdä soittokeikkoja lentämättä.
Kivinen tie kuuluisuuteen
Prydz aloitti musiikin harrastamisen jo 9-vuotiaana. Jo nuoruusvuosinaan hän oli niin fanaattinen musiikin tekemisen suhteen, että musiikkilaitteiden puuttuessa hän kehitti tavan murtautua kouluunsa ”lainatakseen” laitteita sieltä. Se oli tapa, joka vei hänet myöhemmin koulukotiin. Tämä ei kuitenkaan lannistanut, vaan se pisti hänet entistä kovemmin tavoittelemaan tähteyttä.
Ensimmäisen levytyssopimuksensa Eric Prydz sai vuonna 1999. Ystäviensä Steve Angelon, Sebastian Ingrosson ja Axwellin kanssa hän loi uuden housea ja electroa yhdistelevän muotisoundin, joka pian täytti huippudj:tten levylaukut joka puolella maailmaa. Prydz ja kumppanit nousivat myös itse maailmanmaineeseen ja heitä alettiin kutsua ns. Ruotsin housemafiaksi. Nykyään 30-vuotias Prydz pyörittää kolmea levy-yhtiötä: Prydaa, Pryda Friendsiä ja Mousevilleä, ja asuu Englannissa. Pryda Friendsille hän tuotti Axwellin kanssa kappaleet 123 ja 321 Axer-nimen alla ja tälle projektille he ovat suunnittelemassa jatkoa. Muita yhteistyöprojekteja Prydz ei sano olevan suunnitteilla.
– Tällä hetkellä musiikki vie kaiken aikani aamusta iltaan. Viikot työskentelen levy-yhtiöitteni parissa ja työstän studiossa uutta materiaalia. Viikonloppuisin olen aina jossain soittamassa. Aika ei vain tunnu riittävän. Teen hyvin harvoin enää remiksejä, koska käytän mieluummin senkin ajan oman musiikin työstämiseen. Ryhdyn remiksaamaan kappaletta vain, jos todella pidän alkuperäisestä versiosta ja tunnen, että minulla on siihen jotain annettavaa ja ettei lopputuloksesta tule keskinkertaista.
Prydz on käyttänyt myös useita eri aliaksia, joista kuuluisimmat ovat Pryda ja Cirez D.
– Minulla on varmaan yhdeksän tai kymmenen eri aliasta, joiden varjolla olen tehnyt musiikkia. Joskus on hyvä piiloutua toisen nimen taakse. Silloin sinulla ei ole paineita ja voit tehdä juuri sellaista musaa kuin haluat, hän kertoo eri salanimien käytöstä.
Eric Prydziltä on tulossa huhtikuussa ulos ensimmäinen artistialbumi.
– Olen tällä hetkellä juuri viimeistelemässä sitä. Uudet raidat toimivat erittäin hyvin keikoilla. Pitäkää silmänne ja korvanne auki, hän hymyilee.
Musiikilliset vaikutteet
– Nuorena kuuntelin paljon Kraftwerkiä ja Depeche Modea, bändejä, jotka saivat minut todella innostumaan elektronisesta musiikista. Samalla kuuntelin myös rankempaa EBM:ää, (electronic body music = musatyyli, joka yhdistää electroa, industrialia ja punkkia) kuten Front 242:ta, Nizzer Ebbiä ja Front Line Assemblya, Prydz kertoo taustastaan.
– Saan vaikutteita joka puolelta ja tuottajana pyrin kehittymään koko ajan. En ole ihminen, joka jumittuu vain yhteen genreen, koska kuuntelen kaikkea musiikkia klassisesta Iron Maideniin ja keikoilla soitan kaikkea deep housesta rullaavaan teknoon. Pyrin tekemään musiikkia, joka tuntuu itsestäni tuoreelta, eli tyylini muuttuu koko ajan. Musiikkimaailma kehittyy ja niin myös tuottajat. En koskaan ajattele, mikä olisi kuumaa tavaraa seuraavan puolen vuoden aikana, kunhan itse pidän musiikista, se riittää, hän valistaa.
Call on me
Suuri yleisö tuntee Prydzin Call On Me -kappaleesta, joka lainaa loisteliaasti Steve Winwoodin vanhaa kasarihittiä Valerie. Jopa niin loistavasti, että Winwood suostui laulamaan kappaleen vokaalit uudestaan. Tätä ennen Winwood ei ollut antanut lupaa yhdenkään kappaleensa samplaamiseen. Vuonna 2004 Call On Me piti Englannin listan kärkisijaa hallussaan ilmiömäiset viisi viikkoa. Kappaleen suosiota siivitti myös seksuaalisesti latautunut 80-luvun tyyliin tehty ”jumppavideo”.
– Kappale oli hitti jo ennen videon ilmestymistä, mutta videon menestys teki lopullisesti Call on me:stä klassikon, Prydz kertoo videon vaikutuksesta menestykseensä.
Pidä huolta luonnosta
Tammikuussa julkaistiin Eric Prydzin toinen single. Pink Floydin Another Brick In The Wall part II -kierrätys Proper Education nousi suoraan Englannin singlelistan kakkoseksi.
– Tein raidan vuosi sitten. Sen ei koskaan pitänyt tulla julkaistavaksi vaan pelkästään yksityiseen käyttöön dj-keikoille. Mutta raita räjäyttikin katon ilmaan kaikkialla ja kysynnästä tuli niin isoa, että päätimme julkaista sen. Itse asiassa Proper Education tulee varmaan olemaan uuden levyn ainut samplepohjainen kappale. Yleensä en työskentele samplejen kanssa, vaan teen kaiken itse biiteistä lähtien, hän kertoo biisin taustasta.
Proper Educationin mustavalkoinen, tyylitelty video kantaa sanomaa ilmaston lämpenemisestä.
– En osallistunut juuri lainkaan Call On Me -videon tekemiseen. Näin videon ensi kertaa valmiina vasta levy-yhtiön näytettyä sen minulle. Nyt halusin olla enemmän tekoprosessissa mukana. Ilmaston lämpeneminen on asia, joka todella pelottaa minua ja jokaisen täytyisi ajatella asiaa. Pink Floydin The Wall -kappaleessa on vakava viesti ja halusin videolle jonkun samanlaisen polttavan aiheen, joka kuitenkin puhuttelisi nykyhetkessä eläviä ihmisiä. Jokainen voi omassa kodissaan tehdä pieniä asioita luonnon hyvinvoinnin eteen. Ne ovat pieniä asioita, mutta niillä on suuri merkitys, jos kaikki muistavat kiinnittää niihin huomiota, Prydz miettii vakavana.
YOU DON’T NEED EDUCATION TO SAVE THE PLANET
Neuvoja tulevaisuuden tuottajatähdille
– Käsitykseni mukaan Ruotsissa jo menestyneitä housetuottajia ei ole kiinnitetty ruotsalaisille levy-yhtiöille. Heillä on joko omat levy-yhtiöt tai heidät on signattu labeleille Englannissa. Itse asiassa sama asia pätee niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Isot levy-yhtiöt eivät näe, että he voisivat tehdä rahaa klubimusiikilla. Eli, jos haluat saada omaa musiikkia ulos, kannattaa perustaa oma pieni levy-yhtiö ja julkaista biisejä sitä kautta. Aloittelevia tuottajia neuvoisin käyttämään internetiä. MySpace ja sen kaltaiset sivut, sekä kaikki nettifoorumit ovat hyviä kanavia tuoda musiikkia julki. Voit myös kokeilla perinteistä reittiä ja lähestyä levy-yhtiötä demolla, Prydz neuvoo.
Teksti: Ismo Mukala
Kuvat: Mika Qvist