Kiireinen elämäntapa ja stressi koettelevat aika-ajoin meitä kaikkia. Hyvinvointivalmentajat kehottavat ihmisiä pysähtymään ja kuuntelemaan itseään enemmän. Loppuunpalamiselta ja monilta terveysongelmilta voi yrittää suojautua esimerkiksi harrastamalla liikuntaa, johon sisältyy omien voimavarojen vahvistamista ja itsensä kuuntelemista. Pieni pysähdys arjen pyörityksessä voi saada suuria muutoksia aikaan elämänlaadussa.

Jooga on tuhansien vuosien aikana Intiassa syntynyt henkinen ja fyysinen harjoitusmetodi, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli saattaa harjoittajansa lähelle jumaluutta. Sen eri suuntauksille on yhteistä mietiskely ja rauhoittuminen, johon pyritään erilaisten asentojen, asanojen, sekä hengitystekniikkojen avulla. Nykyään länsimaissa jooga on noussut valtavirran suosimaksi liikuntamuodoksi, eikä sen harjoittamiseen tarvitse liittyä mitään spirituaalista.

Astangajooga

Sri K. Pattabi Jois kehitti voimajooganakin tunnetun suuntauksen ajatellen erityisesti nuoria, notkeita ihmisiä, mutta sen suosio on ollut valtava kaikissa ikäryhmissä. Sen asanat kestävät yleensä vain viisi hengitystä, ja ovat suureksi osaksi fyysisesti vaativia. Harjoituksessa tarkkaillaan mielen vaikutusta kehoon pitämällä eri lihaksia jännitystilassa. Ajatusten harhaileminen aiheuttaa väärien lihasten jännittymistä, joten keskittyminen on erittäin tärkeää, kuten myös se, että liikesarjat suoritetaan oikeassa järjestyksessä. Astangajoogalla onkin kolmenlaisia liikesarjoja: perussarjoja, välisarjoja ja jatkosarjoja. Niiden suorittaminen oikeassa järjestyksessä on tärkeää. Voimajoogan sanotaan edistävän tehokkaasti aineenvaihduntaa ja puhdistavan kehoa kuona-aineista sekä myrkyistä. Harjoituksen vaikutuksesta kehosta poistuu paljon nestettä.

Hatha- ja Rajajooga

Hathajooga on rauhallista harjoittelua, jossa asanat tehdään luonnollisen hengityksen rytmissä. Periaatteessa kaikki jooga, johon kuuluu asentoja, perustuu hengitykseen. Liikkeelle lähdössä keskitytään kuuntelemaan omaa kehoa ja edetään lempeästi harjoittajan omista lähtökohdista. Hengityksen ja rauhallisten liikkeiden avulla pyritään yhdistämään nopeasti liikkuva mieli ja hitaasti liikkuva keho harmoniseksi kokonaisuudeksi. Rajajooga eli kuninkaallinen jooga on suuntaus, jossa korostetaan voimakkaasti syvällistä elämäntapaa pelkkien harjoitteiden lisäksi. Siihen liittyy eettisiä periaatteita kuten väkivallattomuus ja totuudellisuus.

Sivanandajooga

Aurinkotervehdys on tämän joogamuodon tunnetuin liikesarja. Sitä on lainattu esim. Les Mills -tunteihin kuuluvaan Bodybalanceen. Sivananda perustuu kahteentoista vahvistavaan ja notkeuttavaan liikesarjaan välirentoutuksineen. Se on dynaamisempaa kuin Hatha, mutta ei niin fyysistä kuin Astanga. Asanoista löytyy sekä lempeämpiä että haastavampia muunnoksia, joten se on oivallinen suuntaus kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. Liikkeet on tässäkin muodossa suunniteltu tehtäväksi aina tietyssä järjestyksessä, jolloin niiden vaikutus ulottuu tehokkaasti koko kehoon: hermostoon, nivelsiteisiin, selkärankaan, lihaksiin, verenkiertoon ja rauhasiin. Kaikki asennot joko vahvistavat edellistä tai toimivat sen vastaliikkeenä.

Katso oman paikkakuntasi joogatarjonta netistä!