Jännitystä: Liza Marklund: Uhatut
Ilmestymisvuosi 2002, Otava
Ilmestynyt Loistopokkarina

”Pankkivirkailija Mia Erisson rakastuu samettisilmäiseen mieheen, kihlautuu ja saa tyttären Vähitellen miehen mustasukkaisuus muuttaa parisuhteen vankilaksi. Helvetti ryöstäytyy valloilleen kin Mia avioituu ruotsalaisen miehen kanssa.”

Tiivistunnelmainen ja mukaansa tempaava jännäri on tositarina. Se kohautti Ruotsin valtiopäiviäkin ilmestyessään vuonna 1995. Avioliitto ulkomaalaistaustaisen kanssa johtaa uskomattomalta kuullostavaan kissa- ja hiirileikkiin, jossa viranomaiset ovat voimattomia ja viattomien henki vaarassa. Huikean jännittävä kertomus imaisee mukaansa ja tunnelma tiivistyy sitä mukaa, kun panokset kovenevat. Perheväkivallan kuvauksena kirjassa myös onnistutaan kuvaamaan, miten salakavalasti sairaalloinen mustasukkaisuus ehtii saada järkyttävät mittasuhteet, ennenkuin uhri edes ymmärtää, mistä todella on kyse.

Huumoria: Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja
Ilmestymisvuosi 2008
Saatavana Liken pokkarina

Kulttiklassikoksi noussut Juoppohullun päiväkirja pitää sisällään juuri sen, mitä nimi antaa ymmärtää. Hervottoman hauska ja kreisihuumoria pullollaan oleva pakkaus ei ehkä sovi ensisijaisesti Mummolle nimpparilahjaksi sen sisältämän jokseenkin kursailettoman kielenkäytön vuoksi. Kirjan päähenkilö kuvaa päiväkirjassaan elämänsä tapahtumia, joihin sisältyy runsaasti seksiä, juopottelua, krapuloita, väärinymmärryksiä, hengentuotoksia sekä loputon määrä kirosanoja. Vaikka brutaalilta kuullostaneekin, kirja on todellisuudessa nerokas ja oivaltava sen sisältämän absurdin komiikan ansiosta. Esimerkiksi Horo-Skooppi Vuorisen tyyliin esittelee eläinradan merkit aivan uusin sanankääntein, kuten”Useimmilla Leijonilla on sadistinen simputtajan luonne, jonka vuoksi Leijonia ammutaan paljon armeijassa….”

Matkakirjojen ja reportaasien ystävälle:
Ryszard Kapuscinski: Eebenpuu
Ilmestymisvuosi 2002, Like

Loistava tietopaketti Afrikasta on nautinnollista ja yleissivistävää luettavaa. Se valottaa elämänmenoa ja yhteiskuntarakenteita monissa eri Afrikan maissa, joissa toimittaja aloitti uransa sotakirjeenvaihtajana 50-luvulla. Takakannen mukaan kirjailija on ”ollut kahdenkymmenenseitsemän vallankaappauksen ja- kumouksen silminnäkijänä ja hänet on tuomittu neljä kertaa kuolemaan.” Nämä eivät tunnu ollenkaan ihmeiltä kun seuraa reportterin päätähuimaavia retkiä, joista on turvallisuus kaukana. Milloin ollaan autiomaassa helteen armoilla ilman bensiiniä odottaen varmaa kuolemaa tai sattuman kaupalla ohiajavaa menopeliä, milloin törmätään valtavaan käärmeeseen yömajassa, kaikki nämä värikkäät ja elämänmakuiset tarinat kertovat aiheensa lisäksi myös miehestä, joka ei pelkää. Hei, Sansibarilla on kuulemma vallankaappaus, miten sinne pääsisi mahdollisimman pian? Teos on myös lämmin kuvaus meille täysin vieraasta elämänmenosta monien eri kulttuurien Afrikassa.

Elämänkerta:
Anthony Summers: Jumalatar-Marilyn Monroe
Ilmestymisvuosi 1986, WSOY:n Profiili-sarja

Riipaiseva kertomus kuluneen vuosiadan kuuluisimman näyttelijättären elämästä ja kuolemasta. Marilyn Monroe oli aikansa ikoni, jota jäytivät syvät sisäiset ristiriidat ja itsetuhoisuus. Norma Jean Bakerin muodonmuutos Marilyn Monroeksi oli monien vaiheiden takana, mutta tämä epävakaa nuori nainen raivasi lopulta tiensä kaikkien ihailemaksi maailmanlaajuiseksi tähdeksi. Kariutuneet avioliitot ja sopeutumattomuus tekivät kuitenkin Marilynistä yksityiselämässään traagisen hahmon. Keskenmenot, itsemurhayritykset ja lääkkeiden väärinkäyttö musersivat jo ennestään herkkää naista, joka kamppaili myös seksuaalisuuteen liittyvien ongelmien kanssa. Oma lukunsa on tietenkin tähden kuolema, johon liittyviin spekulaatioihin tuskin koskaan saadaan tyhjentävää vastausta. Eräs teoriahan oli, että Kennedyjen klaani olisi hoitanut epätoivottujen syrjähyppjen jälkeen Marilynin pois päiväjärjestyksestä. Hänen kuolemansa jätti joka tapauksessa avoimeksi hyvän joukon kysymyksiä, joihin kirjassa otetaan kantaa.

Keskitysleirikuvaus:
Imre Kertesz: Kohtalottomuus
Ilmestymisvuosi 2003, Otava

Ensimmäinen unkarilainen Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut Kertesz johdattaa lukijansa nuoren juutalaispojan karmealle matkalle. Bussi työpaikalle vaihtuu poliisien pysähtymiskäskyn jälkeen santarmiasemalle, ja sieltä Aushwitchiin menevään junaan. Päähenkilön tietämättömyys vallitsevasta tilanteesta saa hänet vielä pääteasemallakin uskomaan, että hän on matkalla uuteen, parempaan elämään. Karmean totuuden pikkuhiljaa selvitessä ensisijaiseksi tehtäväksi jää selviytyä hengissä hinnalla millä hyvänsä. Keskitysleirien karmea todellisuus turruttaa, ja kauhukuvat väistyvät itsepäisyyden tieltä kun poika ymmärtää, että selviytymisen ensisijainen keino on itsepäisyys. Kirjassa on mielenkiintoisella tavalla eläydytty nuoren pojan maailmaan, jossa asiat ikäänkuin vain tapahtuvat, ilman että ne herättäisivät suurempia kysymyksiä tai tunteita. Lukijan kokemus on hätkähdyttävä, koska hän tietää enemmän kuin poika, mutta jää mielenkiinnolla seuraamaan mitä loppunäytös tuo tullessaan.

Kasvukipuja:
Deborah Spungen: Nancy
Ilmestymisvuosi. 1983, Gummerus

Punk-kulttuurin ilmentymän Sex Pistols-bändin Sid Viciousin tyttöystävä Nancy kuoli Sidin puukottamana Chelsea-hotellissa vuonna 1978. Mediassa aiheutui tästä valtava kohu, ja Nancy haluttiin nähdä jonkinlaisena hirviönä. Hänen äitinsä halusi kuitenkin oikaista kuvan tyttärestään, joka oli vakavasti häiriintynyt jo lapsena. Riipaiseva tositarina äidin tuskasta kertoo Nancyn syntymästä, lapsuusvuosista, nuoruudesta ja lopulta kuolemasta. Jo synnyttyään tyttö tuntui olevan aivan erilainen kuin muut lapset, ja kasvettuaan vanhemmaksi käytös oli jo huolestuttavaa. Lääkärit eivät tuntuneet osaavan auttaa millään keinoin ajoittain harhaista lasta, joten edessä oli lopulta erilaiset kasvatuslaitokset, joissa myös huumeet astuivat kuvaan. Tie bändäristä Sex Pistolsien kitaristin tyttöystäväksi on myös kertomus punk-kulttuurin ajasta kulissien takana.

Kafkamaista jännistystä:
Emmanuel Carrere: Viikset
Ilmestymisvuosi 2002, LIKE

Eräänä päivänä mies päättää yllättää kaikki ja ajaa pois viiksensä. Kummastuksen määrä on suuri, kun kukaan ei tunnu huomaavan tapahtunutta, vaan kaikki käyttäytyvät kuin hän olisi aina ollutkin viiksetön. Alkaa epäilyksen kierre, ha
luavatko kaikki huijata häntä uskottelemalla ettei mitään viiksiä koskaan ollutkaan, vai onko jotain muuta kummallista tapahtumassa… Ranskalainen Emmanuel Carrere on luonut hyytävän kertomuksen identiteetistä ja sen katoamisesta. Mikä on lopulta totta ja mikä harhaa? Keneen voimme luottaa jos emme omaan itseemme ja muistiimme? Tämä taidokkaasti kehitelty ja hyvin kirjoitettu 150-sivuinen haukkapala on oivallinen esimerkki Ranskan nykykirjallisuudesta. Sinänsä pieni asia saa painajaismaiset mittasuhteet, kun kamppailu todellisuuden ja hulluuden rajamailla alkaa. Takakannessa todetaan osuvasti, että: ”Psykologisen jännityksen mestari Carrere kuvaa kriisiä tarkkavaistoisesti ja painostavan jännittävästi, ironiaakaan unohtamatta.”