Ihminen on luonnostaan sosiaalinen eläin ja omissa oloissaan viihtyvät erakot ovat lajissamme harvinainen poikkeus. Ihmisen identiteetti rakentuu vuorovaikutussuhteessa muihin yhteisön jäseniin. Yleensä elämä tavataan jakaa muiden kanssa, ja tavallisin elämisen organisaatiomuoto on perhe. Se, mitä perhe tarkoittaa, ei kuitenkaan enää ole yksiselitteinen asia. Onko romanttiseen rakkauskäsitykseen kuuluva kahden ihmisen muodostama parisuhde vieläkin tarkoituksenmukainen vai olisiko mahdollista löytää vaihtoehtoisia, tyydyttävämpiä tapoja olla ja elää muiden ihmisten kanssa?

Aikojen alusta alkaen ihmiset ovat kaiketi muodostaneet laumoja, koska toimeentulo ja turvallisuus on ollut helpompi taata joukkovoimin. Niin biisoninmetsästyksessä kuin maanviljelyssäkin yhteistyö on ollut voimaa. Kiinteitä ja yksinomaisia parisuhteita on muodostettu taloudellisista ja poliittisista syistä, eikä vähiten siksi, että mies voisi olla varma jälkikasvunsa alkuperästä. Parisuhteista on sovittu koko suvun ja kylän voimin, eikä niissä ole rakkaudella ollut välttämättä osaa eikä arpaa. Puolisot on valittu toisilleen taloudellisten etujen ja sosiaaliluokkien mukaan.

Nykyisin tavallisella parisuhteella tarkoitetaan useimmiten omistavaa monogamiaa. Perinteisimmillään se on miehen ja naisen välinen avioliitto, jonka on tarkoitus kestää koko eliniän. Mies tuo leivän kotiin ja nainen hoitaa huushollin ja lapset. Niinpä niin. Aiemmin avioliitto oli naiselle ainoa mahdollinen keino saavuttaa toimeentulo ja arvostettu asema yhteiskunnassa. Tällä hetkellä jo puolet avioliitoista päättyy eroon. Viime aikoina keskustelua on herättänyt myös homoseksuaalien tasavertainen oikeus avioliittoon ja adoptioon.

Maailma muuttuu, Eskoseni.

Monenlaisia ihmissuhteita

Avioliitto
Avoin suhde
Avoliitto
Deittailu
Elämäntoveruus
Haaremi
Hyötysuhde
Kaveruus
Moniavioisuus
Panokaveruus
Polyamoria
Rekisteröity parisuhde
Seikkailu
Seksisuhde
Seurustelusuhde
Sielunkumppanuus
Tapailu
Toveruus
Ystävyys

Sinkkuus
Suomalaisista talouksista yksinasuvat edustavat jo yli kolmasosaa. Parisuhdetta ei enää pidetä itsestään selvänä tavoitteena, vaan on huomattu, että ihminen voi elää täyttä ja onnellista elämää myös ilman vakituista kumppania. Vapaaehtoinen sinkkuus on nykypäivän yhteiskunnassa yleistyvä ilmiö, jota tuskin kukaan enää ihmettelee tai paheksuu. Yhä useammat naiset myös päätyvät hankkimaan lapsia ilman puolisoa (miehelle se on valitettavasti haasteellisempaa). Yksinhuoltajien osuus perheistä on joka tapauksessa lähes parikymmentä prosenttia.

Sinkkuuden ehdottomia etuja on vapaus päättää itse omasta elämästään. Henkilö voi itse valita asuinpaikkansa ja -muotonsa, elämäntapansa, aikataulunsa, tulonsa ja menonsa, eikä niistä tarvitse tehdä minkäänlaisia kompromisseja. Aikaa riittää yksinololle, omille ystäville ja harrastuksille. Sinkku voi halutessaan vapaasti flirttailla ja solmia suhteita uusiin kiinnostaviin ihmisiin ilman pelkoa monia parisuhteita kalvavasta mustasukkaisuudesta. Sinkun ei myöskään tarvitse kärsiä toisen ihmisen kiukunpuuskista, ärtyisyydestä tai pahantuulisuudesta.

Elämisen kalleus on monen yksinasuvan kiroama haittapuoli. Ruoasta, asumisesta, autoilusta ja lomailusta joutuu maksamaan suhteessa reilusti enemmän. Toinen konkreettinen pulma sinkkuudessa voi olla läheisyyden ja seksin puute. Läheisyyttä ja seuraa saa kyllä tarvittaessa ystäviltä ja sukulaisilta ja vaikkapa lemmikeiltä, ja satunnaisten, epämääräisten seksikumppanien haalimisen sijaan voisi suositella seuraavaksi esiteltävää suhdemuotoa…

Friends with benefits
Panokaveruudella, kaveriseksillä tai intiimillä ystävyyssuhteella tarkoitetaan näiden nimitysten mukaisesti suhdetta, jonka osapuolet eivät seurustele keskenään vaan ovat ensisijaisesti ystäviä. Tämä suhdemuoto on siitä mukava, että siinä voi toteuttaa seksuaalisuuttaan tutun ja turvallisen kumppanin kanssa ilman seurustelusuhteen vaatimaa sitoutumista.

Ongelmia voi kuitenkin helposti aiheutua, koska seksiä harrastettaessa ihminen usein päästää toisen lähelleen fyysisen lisäksi myös henkisellä tasolla. Varsinkin hyvä seksi voi helposti aiheuttaa sellaisen kummallisen psyykkisen reaktion kuin ihastumisen kumppaniin. Panokaveruus on kuitenkin useimmiten tulosta siitä, että syystä tai toisesta henkilöt eivät ole halunneet keskenään parisuhdetta. Siksi rakastuminen tällaisessa suhteessa voi jäädä yksipuoliseksi, jolloin suhde on usein pakko lopettaa.

Polyamoria
Polyamoria eli monisuhteisuus tarkoittaa elämäntapaa, jossa vakituisen romanttisen ja eroottisen suhteen muodostaa kahden ihmisen sijaan kolme henkilöä tai useampi. Polyamorisessa suhteessa voidaan osapuolten keskeisen sopimuksen mukaan joko olla uskollisia kumppaneille tai tapailla muitakin henkilöitä. Suhde perustuu osapuolten tasa-arvoisuuteen, joten se ei tarkoita mitään haaremia, missä ylempiarvoinen jäsen on haalinut itselleen sarjan alistuvia puolisoita. Polyamorinen suhde voi onnistuessaan olla rikas ja tyydyttävä. Se kuitenkin vaatii osapuoliltaan runsaasti itseluottamusta, avoimuutta ja kunnioitusta, koska sen lisäksi että itse saa nauttia useiden henkilöiden rakkaudesta, on hyväksyttävä se, että myös muilla osapuolilla on toisia läheisiä ihmisiä elämässään. Mustasukkaisuudelle ei siis ole tilaa.

Lähde
polyamoria.fi

Ihmissuhdeanarkia
Uudenlaista ajattelua edustaa ihmissuhdeanarkia, joka kieltäytyy luokittelemasta ihmissuhteita sellaisilla termeillä kuin kaveri, ystävä, rakastaja, seurustelukumppani tai puoliso. Kaikki suhteet nähdään kehittyvinä kumppanuuksina, joissa osapuolet tekevät keskenään molemminpuolisesti hyvältä tuntuvia asioita. Lähtökohtana on henkilöiden oma tahto, jonka pohjalta elämäntapaa koskevat päätökset tehdään. Anarkialla tässä tapauksessa viittaa siihen, että hylätään ulkopuolisen auktoriteetin, kuten yhteiskunnan ja uskonnon asettamat normit sille, minkälaiset suhteet ovat hyväksyttäviä ja sallittuja. Osapuolet voivat siis keskinäisen kunnioituksen puitteissa itse määrittää, minkälaista elämää he haluavat elää.

Ystävyyden tärkeys
Kaikkien erilaisten suhteiden viidakossa olisi jo aika ymmärtää, että ystävät ovat ihmisen ehdottomasti tärkeimpiä ihmissuhteita, joihin tulisi asianmukaisesti panostaa. Usein parisuhteen alkuhuumassa ystävät jäävät paitsioon, mikä on epäilemättä normaalia. Ajan mittaan asia kuitenkin kannattaa korjata, ja antaa ystävilleen heidän ansaitsemansa arvostus ja huomio. Yksittäinen parisuhde kun kestää enää erittäin har
voin siihen saakka, että kuolema puolisot erottaa. Ystävät, ihmisen itse itselleen valitsema perhe, sen sijaan seisovat rinnalla kumppanien vaihtuessa. Lisäksi pitkäaikainen ystävä tuntee sinut ja tarinasi läpikotaisin, mikä voi tuntua helpottavalta. Uuden ihmisen kanssa on aina pakko ikään kuin luoda oma tarinansa ja persoonansa uudelleen. Houkutus voi olla suuri editoida ja mukauttaa niitä haluamaansa suuntaan. Tällöin saattaa myös joutua harhaan, mistä vanhat ystävät osaavat ohjata jälleen oikealle tielle.

Ihmissuhteista puhuttaessa on selvää, että rakkauden osoittaminen ja saaminen on ensiarvoisen tärkeää ihmisen onnellisuuden kannalta. Kaikenlaisissa suhteissa on tärkeää kunnioittaa toisen ihmisen vapautta. Myös parisuhteessa osapuolten tulisi voida toteuttaa itseään vapaasti ja nauttia myös omasta ajasta ja tilasta. Hyvässä ihmissuhteessa osapuolten on myös voitava luottaa toisiinsa. Koska yksi ihminen ei koskaan voi antaa kaikkea, mitä toinen tarvitsee, elämässä tarvitaan monenlaisia ihmissuhteita: kumppaneita, rakastajia, sukulaisia, kavereita, ystäviä, naapureita, työkavereita, tuttuja.

Seurustelun ja sinkkuuden puolesta ja vastaan

Kaksin aina kaunihimpi        On jäätelö hyvää kun yksin syö
+ Seuraa ajanviettoon, harrastuksiin    + Yksinomainen päätösvalta omaan elämään
+ Tuki ja turva aina lähellä        + Yksin asumisen ylellisyys
+ Läheisyys, seksi        + Aikaa ystäville
+ Jaetut kulut        + Vapaus solmia suhteita uusiin, kiinnostaviin ihmisiin
+ Jaetut kotityöt        + Ei riitelyä, napinaa, valitusta
+ Mahdollisuus jakaa ilot ja surut    + Ei tarvetta hormonaaliseen ehkäisyyn

– Pakolliset kompromissit        – Yksinäisyys, läheisyyden ja seksin puute
– Omistuksenhalu, mustasukkaisuus    – Elämisen kalleus