Toisten ihmisten metsästäminen on yksi muinaisista tabuista kannibalismin ja kidutuskammioiden lisäksi, mutta ajatus siitä kytee silti mielikuvituksissamme.
Nykyään tämä tabu tarjoaa inspiraatiota tarinankertojille ja viimeksi se nousi pintaan HBO:n uudessa hittisarjassa Westworld, jossa ihmisiä rohkaistaan ampumaan ja tappamaan ultrarealistisia humanoidirobotteja.
Gael Garcia Bernalin uusin elokuva Desierto käsittelee ihmismetsästystä. Elokuva käsittelee hyvin modernia ihmisoikeuskysymystä – laitonta maahanmuuttoa. Desiertossa Sam-niminen henkilö päättää ratkaista maahanmuutto-ongelman itse, yksi luoti kerrallaan. Miehen valinta metsästää ihmisiä viestittää hänen pettymystään ihmiskuntaa kohtaan.
Ihmismetsästys on näkyvästi esillä myös elokuvissa Nälkäpeli ja Puhdistuksen yö. Monien mielestä on hauskaa katsella näitä skenaarioita elokuvista ja tv-sarjoista. Raporttien mukaan jotkut rikkaat ihmiset ovat jopa maksaneet siitä, että pääsisivät ”vapaaehtoisiksi” etulinjoille aktiiviseen sotataisteluun. He ovat olleet mukana taistelussa pari viikkoa ihan vain huvin vuoksi ja sitten palanneet kotiin.

Samanlaisia tarinoita on myös kuultu aikaisemmista sodista, joissa sotilasjohtajat ovat palvelleet vapaaehtoisina tarkka-ampujina. He kuulemma vain halusivat mahdollisuuden metsästää ja tappaa ihmisiä, eivätkä välittäneet kuka voitti tai kuka hävisi.
Huolestuttava tapaus ihmismetsästyksestä paljastui USA:ssa vuonna 2011, kun kaksi ohiolaista miestä haki työpaikkailmoituksissa työntekijöitä, joita lopulta metsästettiin metsässä ja tapettiin. Ihmismetsästystä tapahtuu hyvin todennäköisesti jossain päin maailmaan juuri tälläkin hetkellä.
Playboy lähetti Zaron Burnett III:n Yhdistyneisiin kansakuntiin haastattelemaan Professori Daniel Wrightia, joka on tehnyt tutkimustyötä juuri näiden asioiden tiimoilta. Professori Wright on lehtori, joka opettaa matkailun johtamista Central Lancashiren yliopistossa. Kesäkuussa 2016 Wrightin akateeminen tutkielma pimeästä turismista julkaistiin pienessä lehdessä, jonka jälkeen asia sai maailmanlaajuista huomiota. Mirror teki aiheesta jutun, jonka otsikko oli ”Ihmisten metsästämisestä on tulossa iso bisnes superrikkaiden keskuudessa seuraavan 100 vuoden aikana”.
Wright kertoi tulevaisuudesta, jossa huvipuistot ovat verisiä leikkikenttiä. Niitä voisi kutsua paremmin nimellä ”ihmis-safari”. Wright kertoi Burnettille Walesissa Shrewsburyn pubissa teorioitaan. Voisiko tämä kaikki olla totta? Mitä täytyy tapahtua, että tulevaisuudessa murhanhimoinen käyttäytyminen on sosiaalisesti hyväksyttävää?
Mitä on pimeä turismi
En pidä termistä ”pimeä turismi”, koska on monia asioita, jotka liittyvät jollain tavalla kuolemaan, ja sitten on itse kuolema. Esimerkiksi London Dungeon ja Auschwitz ovat täysin erilaisia paikkoja historian valossa.
On ollut gladiaattoritaisteluita Roomassa ja julkisia teloituksia melkein kaikkialla. Miksi kuolema spektaakkelina nousee pintaan aika ajoin erilaisissa formaateissa?
Veri myy. Me haluamme tulla kosketetuiksi kaikin keinoin. Pelko ja provokaatio ovat voimakkaita.
Tuleeko pimeästä turismista tulevaisuudessa normaalia turismia – miten tulit tähän johtopäätökseen?
Olin jo tutkinut tulevaisuuden turismia erilaisista lähteistä. Esimerkiksi akateemikko Ian Yeomanin kirjoittamasta vuoden 2050 skenaarioista kertovasta kirjasta, jossa hän ennusti että robotit harrastavat seksiä Amsterdamissa, sekä tulevaisuuden teknologioista Edinburghissa. Mietin, että mikä helvetti tässä yhteiskunnassa on vialla?
Kirjoitin trendeistä, joita tälläkin hetkellä opetan yliopistossa. Esimerkiksi Disney. Kerroin ensimmäisen vuoden opiskelijoille miten huvipuistot ovat muuttuneet 200 vuodessa. Olen myös kiinnostunut luonnonkatastrofeista ja ympäristömme hajoamisesta. Tutkielmani julkaistiin pari päivää ennen kansanäänestystä Brexitistä, jolloin monet ihmiset vitsailivat, että meidän pitäisi metsästää poliitikkoja. Toiset taas sanoivat, että pimeää turismia tapahtuu jo tälläkin hetkellä. Tarkoituksenani oli tuoda ihmisten tietoisuuteen, mitä saattaa tapahtua ellemme tee mitään, eikä meidän tulisi koskaan päästä tuolle tasolle. Tarkoitus oli herätellä ihmisiä!
Listaat monia asioita, jotka saattavat johtaa pimeään turismiin, kuten Ebola tai Zika-virus, jne. Mistä olet kaikista eniten huolissasi?
Kaikki nämä asiat ovat huolestuttavia, mutta isoin ongelma on se, että ihmiset eivät ole koskaan eläneet ilman väkivaltaa. Jos emme pysty muuttamaan näitä tapoja, mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Ihmiset tappavat toisiaan, sanottiin se sitten millä nimellä tahansa. Minä toin vain mukaan asian viihdepuolen. Jos nämä asiat olisivat rinta rinnan, mitä sitten kävisi? Tähän liittyy myös muita kysymyksiä, kuten maailman väestönkasvu, vesivarat, energiankäyttö, jne.
Ajatuksena on siis se, että kun vedät muutamista naruista, koko yhteiskunta liikkuu. Ovatko nämä kaikki asiat vuorovaikutuksessa toisiinsa?
Olemme tietämättömiä tekojemme vaikutuksista maailmaamme, ja ketä voimme syyttää tästä? Emme ketään. Tiedostamme asioiden laidan, mutta silti teemme samoja virheitä uudelleen ja uudelleen. Meistä on tullut todella itsekkäitä.
Ovatko teoriasi varoittavia esimerkkejä tulevaisuuden painajaismaisista skenaarioista?
Colosseum ei ollut tikkareita ja naurua varten. Siellä oli miehiä taistelemassa eläimiä ja toisia miehiä vastaan. Yleisö halusi viihdettä ja sitä saatiin. Eikä siitä ole kauan aikaa, kun ihmiset vielä katsoivat julkisia teloituksia kadulla. Kuolema koskettaa meitä monin eri tavoin ja se myös pelottaa meitä. Ehkä ajattelemme, että jos katsomme muiden ihmisten kuolemia, se auttaa meitä ymmärtämään miksi olemme elossa ja keitä oikeasti olemme.
Jos käyt kuoleman kentillä Kambodžassa, jossa ihmisiä joukkomurhattin, se kaikki on käsinkosketeltavaa. Sama Auschwitzin kanssa. Voimme puhua Auschwitzista. Voimme lukea Auschwitzista. Voimme katsella kuvia. En ole itse käynyt siellä, mutta olen kuullut, että se on todella vaikuttava paikka. Oli kyseessä luonnonkatastrofi tai mitä tahansa, kuolemassa on vetovoimaa ihmisiin.
Miten esimerkiksi zombit sopisivat pimeän matkailun käsitteeseen?
Se on edelleen osa pimeää matkailua, koska se on kuolemaa, vaikka siinä on mukana myös hauskuutta. Ihmiset katsovat televisiosta Walking Deadin tapaisia sarjoja ja haluavat kokea saman todellisuudessa, ja nykyään järjestetään kaikenlaisia tapahtumia, jossa ihmiset voivat juosta karkuun zombieita.
Vaikka pimeästä matkailusta on tehty viihdettä erilaisten sarjojen kautta, kuten Westworldin, mikseivät ihmiset tajua, että se on oikeasti vakava asia?
Ajatus siitä, mitä tulevaisuus tuo tulleessaan, kuka vielä tietää. Tällaiset sarjat js elokuvat herättävät kysymyksen: Mitä jos se onkin totta meidän tulevaisuudessamme? Ja miksei se voisi olla? Etpä näe paljon elokuvia, joissa tulevaisuus olisi kuvattu mukavana paikkana elää.
Mutta oikeasti tässä maailmassa on niin paljon hyvää. Ihmiset protestoivat päivittäin asioista, joihin he ovat tyytymättömiä. He haluavat paremman maailman. He haluavat itsensä ja muiden olevan onnellisia.
Sinä välttelet etnisyyttä tutkielmassasi. Et sano, että tulevaisuudessa rikkaat valkoiset ihmiset ampuvat tummaihoisia, mutta niin kaikki lukijat kuitenkin ajattelevat.
En ikinä halunnut tehdä tästä rotuasiaa. Sen ei tarvitse olla rotukysymys.
Etkö usko, että lukijat kuvittelevat valkoisten ampuvan toisen värisiä ihmisiä tulevaisuudessa?
En ole koskaan määrittänyt, mitä nämä ympäristöt voisivat olla. Ehkä se olisi enemmänkin kilpailua pohjoisen ja etelän välillä globaalisti, mutta en usko että se on mitenkään rotuun liittyvä asia.
Kriitikot sanovat, että olet yliluottavainen siihen, että ihminen on edelleen hallitseva olento maapallolla vuonna 2200. Mitä jos tästä tuleekin todellinen painajainen, kuten Stephen Hawking ja Bill Gates ovat ennustaneet?
Robotit metsästämässä ihmisiä on vielä synkempi skenaario, mutta se on vain yksi tulevaisuuden skenaario, eikö niin? Ja se on hauska. Pohdin näitä asioita tutkielmaa kirjoittaessani, mutta uskon silti, että varakas ihminen tulee edelleen olemaan vallassa. He voivat käyttää robotteja hallitakseen muita ihmisiä, sillä eliitit käyttävät jo nyt tekniikkaa kontrolloidakseen meitä. Ehkä robotit ottavatkin vallan ja näyttävät meille paremman polun toimia.
Lähde: Playboy