Ensimmäistä kertaa järjestettävä suomalainen, Oktoberfest-tyyppinen Syystober-olutjuhla kokoaa kansaa hyvien juomien ja ruokien sekä viihdyttävän ohjelman pariin Helsingin Rautatientorille perjantaina ja lauantaina 11.–12.9.2009. Syystoberissa ovat esillä syksyiset maut, joita sävyttävät oluen nauttimiseen liittyvä välitön yhdessäolon tunnelma ja hauskanpito.

Jopa 800 henkeä vetävässä juhlateltassa on mukana tänä vuonna 190-vuotisjuhliaan viettävän Sinebrychoffin juomapaletin ohella kotimaisia pienpanimo-oluita ja sahtia. Niitä tarjoavat Lammin Sahti, Karhupanimo, Mallaskoski, Panimoravintola Plevna, Saimaan Olut, Suomenlinnan Panimo, Teerenpelin Panimo & Tislaamo sekä Vakka-Suomen Panimo.

Oluttapahtuma on pitkän kehittelyn tulosta, sillä alkuperäinen idea on syntynyt jo 1990-luvulla. Syystober luo uutta toimintapohjaa isojen ja pienten panimoiden välille Suomessa.

”Meillä on hyviä kokemuksia järjestämistämme Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaaleista, päätimme rakentaa Rautatientorille uudenlaisen syksyyn ja vähän Oktoberfest-olutjuhlaankin pohjautuvan suomalaisen tapahtuman. Teemansa mukaisesti olut on iloinen asia, joka yhdistää ihmisiä”, Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen kertoo.

Sinebrychoffin valikoimassa on tuttua Karhua, suosittua Korpisavua sekä aitoja baijerilaisia vehnäoluita. Karhupanimo Porista tuo tapahtumaan oman Oktoberfest-oluensa, joka on uusi versio panimon viime syksynä valmistamasta kausioluesta. 

”Karhupanimon Oktoberfest -olut on luonteeltaan tavallista lageria tukevampi ja maltaisempi. Siinä maistuvat syksyn sadonkorjuun maltaiden täyteläiset aromit”, valottaa Karhupanimon panimomestari Heikki Vuokko.

 Muiden pienpanimoiden oluiden makukirjo vaihtelee katajaoluesta syksyisen amber-oluen sekä tummien lagereiden ja porttereiden kautta luostariolueen saakka.

Satokauden herkkumakuja

Syystober on myös satokauden ruokamakujen juhla. Osaltaan laadukkaasta ruokatarjoilusta vastaa Eat&Joy Maatilatori kokkeinaan mm. Jari Etelälahti ja Sami Garam. He valmistavat jättipallogrillissä ja wokissa annoksia, jotka maistuvat hyvien oluiden kera.

Ruokalistalistalla on ainakin Benjamin Lihatorin hyvin pidetyn possun lihasta valmistettua ryynimakkaraa, luomuhapankaalia, luomuleipää, Hango Sinappia sekä yllätysherkkuja.

Erikoisuutena Maatilatori tarjoaa eri oluiden kanssa maistuvan juustolautasen, jossa mukana ovat Sippolan Emmental, yli 6 kk kellaroitu punaleimaemmental, Kolatun vuohenmaidosta valmistettu Kuttucheddar sekä Peltola Blue, joka on Roquefort-tyyppinen sinihomejuusto. Juustolautanen tarjoillaan Luomutila Ollin mausteisen viherherukkamarmeladin kera.

”Olut kuuluu jo perinteisesti elonkorjuun makumaailmaan. Kenties ensimmäistä kertaa suomalaisessa oluttapahtumassa mukana ovat kotimaiset oluenvalmistajat ja lähiruokatuottajat tarjoamassa yhteisiä makukokemuksia. Olemme pikkuhiljaa avaamassa askeleita suomalaisen Slow Foodin maailmasta kohti kansainvälisesti leviävää Slow Beer -ajattelua, joka yhdistää ruoan ja oluiden maut”, kertoo Slow Beer Finlandin tuottaja Heikki Kähkönen.

Runsaasti viihdyttävää ohjelmaa

Syksyiseen olutjuhlaan kuuluu myös iloinen musiikki. Perjantain esiintyjinä ovat Pave Maijanen, M.A.Numminen & Markku Kanerva, Mari ja Ystävät sekä Mike Westhues Trio.

Lauantaina soi saksalaistyyppinen torvimusiikki eli luvassa on aitoa oktoberfest-tunnelmaa, jota esittävä Kari Salmelainen & Bierstuga Musikanten sekä Puhallinorkesteri Sumu. Muusta tunnelmasta vastaa molempina päivinä Dj. Teo.

Tapahtuman järjestäjät toivovat, että asiakkaat tulevat paikalle iloisella mielellä sekä pukeutuneina Oktoberfestin henkeen. Sekä perjantaina että lauantaina palkitaan parhaiten Oktoberfestin mukaisesti pukeutunut pöytäseurue maittavin palkinnoin.

Suurin osa oluista anniskellaan hanatuotteina aitoihin ja pestäviin olutlaseihin sekä Oktoberfestiltä tuttuihin litran lasituoppeihin. Laseista peritään kahden euron ja tuopeista viiden euron pantti, jonka saa pois lähtiessä takaisin. Lasin voi pitää myös muistona tapahtumasta.

Syystober, Helsingin Rautatientorin juhlateltassa perjantaina ja lauantaina 11.–12.9.2009 klo 12–01. Vapaa pääsy molempina päivinä klo 12–16, klo 16 jälkeen viiden euron ohjelmamaksu. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Lammin Sahti, Sinebrychoff ja Suomen Pienpanimoliitto.