Syksyn koittaessa valtaosa kouluista avaa ovensa niin uusille kuin vanhoillekin opiskelijoille. Moni arjen pieniä ylellisyyksiä arvostava opiskelija joutuu pohdiskelemaan opiskelijaelämän asettamia taloudellisia haasteita, sillä harva ainakaan rikastuu koulunpenkkiä kuluttaessaan.

Opintotukea kannattaa hakea ajoissa

Korkeakouluopiskelijalla on mahdollisuus saada Kelalta opintotukea noin 500 euron verran kuussa opintorahan ja asumislisän muodossa. Tuen määrä vaihtelee muun muassa opiskelijan omien tulojen ja vuokran suuruuden mukaan. Lisäksi Kela tarjoaa mahdollisuuden opintolainan valtiontakaukseen, ja valtiontakauksen kuukausittainen määrä korkeakouluopiskelijalle on 300 euroa.

Opintotukea kannattaa hakea ajoissa, sillä Kelan mukaan opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Kätevimmin opintotuen hakeminen käy monen mielestä internetissä.

Tarkkana vuositulorajojen kanssa

Vaikka opintotuki helpottaakin huomattavasti opiskeluun päätoimisesti keskittyvän arkea, toiset kokevat sen riittämättömäksi omien kulujen kattamiseen. Osa-aikatyö tuo joustavuutta opiskelijan talouteen, ja moni päätyykin työskentelemään opiskelun ohella elintasoaan parantaakseen.

Kelan mukaan opiskelijan omat tulot vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa hän voi nostaa opintotukea. Opiskelijan kannattaa seurata tarkasti omia tulojaan, sillä Kela ei tutki tulojen määrää etukäteen.

Opiskelijan vuosituloraja määräytyy sen mukaan, moneltako kuukaudelta hän on nostanut opintotukea kalenterivuoden aikana. Esimerkiksi yhdeksältä kuukaudelta opintotukea nostava opiskelija saa tienata vuoden aikana 11 850 euroa. Jos vuosituloraja ylittyy, opintotukea on maksettu liikaa ja se peritään takaisin.

Työpaikkaa metsästämässä

Avoimien työpaikkojen selailun voi aloittaa vaikkapa Työ- ja elinkeinotoimiston Mol.fi-sivustolta, sanomalehdistä ja internetportaaleista. Lisäksi yritykset julkaisevat rekrytointi-ilmoituksia omilla nettisivuillaan.

On syytä myös muistaa, että tieto avoimesta työpaikasta ei ehdi aina internetiin tai lehteen asti, sillä työnhakijat tiedustelevat avoimia paikkoja usein suoraan yrityksistä soittamalla tai avoimen hakemuksen muodossa. Tämän vuoksi kiinnostaviin yrityksiin kannattaa ottaa yhteyttä, vaikka he eivät avoimia työpaikkoja mainostaisikaan.

Kaikki irti opiskelijaeduista

Opiskelijat saavat etuja yllättävistäkin asioista ja paikoista. VR:n, Matkahuollon ja muiden liikennöitsijöiden tarjoamien alennusten lisäksi Kelan ateriatuki on tuttu varmasti jokaiselle opiskelijalle.

Alennuksia kannattaa tiedustella kuitenkin myös esimerkiksi ravintoloista, kahviloista, kauneudenhoitopalveluista sekä erikoisliikkeistä. Myös oman ylioppilaskunnan eduista on syytä ottaa selvää – kukapa pahastuisi parin kympin alennuksesta kuntosalin kuukausijäsenyyteen tai ilmaisesta sisäänpääsystä yökerhoon?

Lisätietoa opintotuesta: www.kela.fi
Avoimia työpaikkoja: www.mol.fi