dancemessuTällä viikolla Helsingin Agricolan kirkossa järjestettävässä Dance-messussa tanssivat trancen tahtiin sekä pappi että seurakunta. Viime keväänä Turussa ensi kertaa järjestetty messu on herättänyt kristillisissä piireissä keskustelua teknomusiikin soveltuvuudesta kirkon tiloihin. Raamattu on ennenkin käännetty uudelle kielelle, vastaavat Dance-messun järjestäjät.
Agricolan kirkko täyttyy jytkyttävästä house- ja trancemusiikista, seinille heijastuvat strobovalot ja pappikin tanssii itselleen hien pintaan. Tällainen on nyt kolmatta kertaa järjestettävä Dance+Pray -jumalanpalvelus. Vaikka DJ soittaa kaiuttimista uuteen muotoon sovitettuja virsiä, ja seurakunta voi tulla alttarille tanssimaan, kyseessä on silti kirkon perinteistä messukaavaa noudattava jumalanpalvelus ehtoollisineen ja saarnoineen.
– Me olemme halunneet tarjota messun, jossa on uusi kieli. Tässä tapauksessa se on musiikin kieli. Vaikka puitteet ovat perinteisestä jumalanpalveluksesta poikkeavat, niin sisältö on silti sama, kertoo Dance-messua vetävä pastori Kari Kanala.
Teknojumalanpalvelukset ovat keränneet suuren suosion Turussa. Viime keväänä Mikaelinkirkossa ensimmäistä kertaa järjestettyyn messuun osallistui yli 600 nuorta. Dance-messu herätti valtavasti keskustelua puolesta ja vastaan. Osan mielestä dance-musiikki ei sovi kirkon tiloihin. Kirkkopalvelujen kehityspäällikkö Jari Kupiainen kehottaa menemään ajassa taaksepäin.
– Mitä reformaation aikana tapahtui? Raamattu käännettiin omalle kielelle. Raamattu käännettiin tavalliselle ihmiselle ymmärrettävään muotoon. Tässä on ihan samasta asiasta kysymys. Me puhumme sitä kieltä, mitä nuoret aikuisetkin puhuvat, Kupiainen vastaa.
Nuoret osallistuvat myös itse Dance-messun tekemiseen. Tämä on pastorin mielestä hienointa koko jumalanpalveluksessa.
– Mitä muuta nuorisotyötä tekevänä pappina voi toivoa, kuin että asia lähtee nuorilta itseltään, Kanala sanoo tyytyväisenä.
Pastori sai hengellisen kokemuksen
Jumalanpalveluksessa liturgina toimivalle pastorille Dance-messu tuo virkistävää vaihtelua työarkeen. Tavallisesti rockia ja poppia kuunteleva pastori Kari Kanalalle Dance-messujen vetäminen on tarjonnut paitsi hien pintaan myös syvemmän kokemuksen.
– Luterilainen pastori saa ehkä kerran kymmenessä vuodessa hengellisen kokemuksen. Minä sain sellaisen Dance-messusta. Se oli yllättävää ja tuli puskista.
Helsingin Agricolan kirkossa maaliskuun 14. päivä järjestettävä Dance+Pray -jumalanpalvelus on osa kaupungissa järjestettäviä Pikkukirkkopäiviä. Tilaisuudessa kuullaan kristillisen dance-musiikin eturivin artistien tuotantoa.