Poliisi on käynnistänyt pari viikkoa kestävän kampanjan, jossa valvotaan tehostetusti laivamatkustajien alkoholin maahantuontia Helsingin satamissa. Valvonnan pääpaino on Tallinnan matkustajaliikenteessä.

Tehovalvonta on osa tänään alkanutta valtakunnallista Omaan käyttöön -kampanjaa. Poliisin mukaan merkittävä osa suomalaisista ei tiedä, että alkoholia voi verovapaasti tuoda toisesta EU-maasta vain oman perheen käyttöön tai lahjaksi ja se tulee kuljettaa itse. Verovapaasti tuotua alkoholia ei saa esimerkiksi tarjota yrityksen tilaisuuksissa tai myydä maksusta kaverillekaan, ei edes omakustannushintaan. Valvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota maahantuotavien alkoholijuomien määrään ja laatuun, sekä alaikäisten alkoholin hallussapitoon.
Uudessa kampanjassa Krista Kososen esittämä sketsihahmo Kristoffer Taxfree kertoo laillisesta alkoholin matkustajatuonnista ja oikoo väärinkäsityksiä tänään käynnistyvässä Taxfreevisa-kampanjassa. Kampanjasivulla voi myös testata millainen alkoholintuoja itse on.
MTV3-kanavan Putous-ohjelmasta tutun Kristoffer Taxfreen juontamissa videoissa soittajat vastaavat alkoholintuontia koskeviin kysymyksiin. Aiheina visailuissa on toisesta EU-maasta tuodun alkoholin myynti, ostaminen sekä mitä ’oma käyttö’ tarkoittaa. Kampanjasivustolla www.taxfreevisa.fi voi myös testata, millainen alkoholintuoja itse on. Kiperimpiin alkoholintuonnin kysymyksiin pureutuva testi antaa tulokseksi leikkimielisen alkoholintuojan profiilin, jota voi jakaa Facebookissa.
Kampanja toteutetaan valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön vetämänä yhteistyössä Tullin, Poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja oikeusministeriön kanssa.
Valtiovalta ei ole kertonut kampanjan kustannuksia, mutta on sanomatta selvää että laajamittainen kampanjointi ja palvelusivuston rakentaminen videoineen ja sketsihahmoineen ei ole koskaan ilmaista. Kampanjasta herääkin kysymys poliisille asetetuista prioriteeteista. Jos poliisit saisivat itse päättää, olisiko Matin ja Maijan ylimääräinen kaljakärry Tallinnan-laivalta juuri se merkittävin rikos, jota vastaan kannattaa kampanjoida isolla rahalla ja sitoa poliisin resursseja kahdeksi viikoksi?