Pienviljelijä Kirsi Haapamatti kiittää ironisesti byrokraatteja suojeluksesta kirjoituksessaan Maaseudun Tulevaisuus -lehden verkkosivuilla. Haapamatti oli toimittanut hyvälaatuisia pihakanan munia lähiruokaa suosivaan ravintolaan, mutta terveystarkastaja lopetti toiminnan, koska direktiivin mukaan leimaamattomia ja painoluokittelemattomia munia ei saa myydä suurtalouskeittiöön.
– Käytäntö, jossa lähiruokaravintola saisi tuoreita raaka-aineita kahdenkymmenen kilometrin päästä suoraan keittiöönsä, oli tietenkin alun alkaenkin sulaa hulluutta Suomessa, Haapamatti sanoo.
Haapamatin mukaan viranomaiset ovat hävittäneet pikkukanaloiden munat myös luomu- ja lähiruokakaupoista. Pikkuputiikit ovat koettaneet kiertää kieltoa vuokraamalla kananpitäjille ”toripaikkoja” myymälöistään, mutta ilmeisesti nämäkin on saatu karsittua.

Kirsi Haapamatti

Haapamatin mukaan erinäisiin direktiiveihin vedoten kielletään yrittäjyys suomalaisessa maataloudessa. Direktiivien mukaiset tuotantovälineet ja -tilat ovat pienviljelijälle yksinkertaisesti liian kalliita investointeja. Haapamatti ihmettelee, miten esimerkiksi samojen direktiivien Italiassa pientuotanto ja jatkojalostus onnistuu maatiloilla ilman ongelmia, mutta Suomessa ei.

– Miltä te viranomaiset meitä suojelette? Terveelliseltä ruualta? Yrittämiseltä ja innovaatioilta, joita poliitikot peräänkuuluttavat? Vaiko vain elämältä? Sillä on yleensä taipumus johtaa kuolemaan, se on kyllä totta, Haapamatti päättää kirjoituksensa.

Kuva: Maaseudun Tulevaisuus