Muistan kun olin 13-vuotias ja kävelin Keskisen kyläkaupan pihassa kesällä. Mulla oli päällä farkut ja toppi. Ohi ajoi auto, josta huudettiin ”hyvä perse” ja tööttäiltiin. Siis täysi-ikäiset pojat huutelivat juuri ala-asteensa päättäneelle, yksin liikenteessä olevalle lapselle.

Eka päivä yläasteella. Ysiluokan poika huutaa ”vittu mitkä tissit” ja koko porukka repeää nauramaan. Olin stressannut sitä päivää ihan sairaasti etukäteen. Olisin halunnut vajota maan alle.

Kasiluokka. Muutan toiselle paikkakunnalle ja aloitan uudessa koulussa. Mulla on vaikeuksia sopeutua uudelle luokalle ja joudun erityisopetukseen. Menen kouluun toppi päällä, jossa on rintojen kohdalla vähän erikoisempi leikkaus. Erityisopettaja lähettää mut kotiin vaihtamaan vaatteet, syynä ”liian antava pukeutuminen” kuten hän asian muotoili.


Käytin usein silloisen poikaystäväni yli-isoja kollareita koulussa. Pari vuotta nuorempi poika piti hauskana vitsinä vetää multa housut alas aina välituntisin, siten että olen alushoususillani ulkona välituntialueella. Välituntivalvoja toteaa, että olen ”itse kerjännyt sitä” ja ”kai sä nyt pikkupojat saat kuriin”. Aamulla kouluun lähtiessä mietin tarkasti millaiset alusvaatteet laitan, etten tule kiusatuksi kun kaikki näkevät mitä mulla on siellä alla. Menkkojen aikaan hävetti tuplasti.

Ysiluokka. Tukioppilaat (tai joku muu vastaava oppilasporukka) saavat vastuulleen järjestää vuosittaisen gaalan, jossa annetaan oppilaille hassunhauskoja titteleitä. Koulun seinälle teipataan lappu, jossa pyydetään anonyymisti nimeämään oppilaiden joukosta mm. kenellä on isoin perse, kuka on pahin pissis ja kuka paras pelimies. Äänestys sekä palkintojenjako tapahtuu opettajien valvovan silmän alla.

Seksuaaliterveyttä sivuttiin muutamalla terveystiedon tunnilla. Katsottiin piirrettyä läpileikkauskuvaa peniksestä ja vaginasta. Kerrottiin, että tauteja tulee jos ei käytä kondomia.

Tällaisena muistan teini-iän

Oman kehon seksualisointi sekä ikätovereiden, että aikuisten toimesta alkoi jo ennen kuin oli itsekään ehtinyt sisäistää murrosiän tuomia muutoksia. En siis vielä kokenut olevani seksuaalinen, seksikäs, saatika koko aiheesta kiinnostunut silloin, kun ympäristö oli jo potkinut minut siihen maailmaan.

Ajankuva oli toki erilainen 15 vuotta sitten. En kuitenkaan jaksa uskoa, että tilanne on ratkaisevasti muuttunut teini-ikäisten maailmassa. Häirintä on osittain siirtynyt nettiin, jolloin sitä voi olla hankalampaa tunnistaa ja siihen puuttua.

Toivon, että koulut opettavat nykyään lapsille kuinka tunnistaa häirintää, kuinka tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja asettaa omat rajansa. Toivon, että tyttöjä ei syytetä kokemastaan häirinnästä koska he pukeutuvat liian seksikkäästi. Toivon, että kouluissa on nollatoleranssi toisten kosketteluun, pyllyjen läpsimiseen ja tissien puristeluun. Toivon, että jokainen apua pyytävä lapsi otetaan vakavasti.