Haluan tässä nyt vähän avata osallistumistani tähän Discovery+ kanavalla nähtävään uuteen sarjaan.

Tuotantoyhtiöltä kilahti sähköposti meiliin, että Olet mitä syöt-ohjelman perusteella voisin vaikuttaa juuri sopivalta henkilöltä tähän kyseiseen sarjaan. Niinpä menin tapaamaan heitä ja kuulemaan, mistä on oikein kyse.

Minulle tuli heti selväksi, että sarja on vähän kuin Iholla-sarja, eli dokumentaarisesti kuvataan sitä omaa aitoa oikeaa elämää ja siihen kuuluvia tunteita. En siis koe, että tällainen reality sarja on viihteen tekemistä samalla tavalla kuin esim. joku Big Brother. Ohjelman katsominen on varmasti viihdyttävää, mutta tässä ei nyt olla tekemässä kenestäkään lapsitähtiä tai kohuohjelmaa.

Näin discovery+ kuvailee ohjelmaa:

”Lämminhenkinen ja rohkea realitysarja seuraa neljän julkisuudesta tutun naisen äidiksi tuloa ja vanhemmuutta. Sarjassa päästään lähelle naisten sekä heidän perheidensä todellista elämää ja arkea iloineen, kriiseineen ja onnenhetkineen. Millaista on olla äiti, kun on saanut osakseen voimakasta arvostelua omasta julkisuuskuvastaan sekä äitiydestään? Miten todellisuus ja julkisuuskuva kohtaavat – vai kohtaavatko ylipäätään?”

Eli ennenkaikkea ohjelma tulee olemaan lämminhenkinen. Ja jo ensimmäiset jaksot kertovat siitä, kuinka mekin olemme vain ihmisiä ja kuinka hieno asia on olla tai tulla äidiksi. Tällaista vastaavaa ohjelmaa ei ole vielä ollut tunnetuista äideistä, mutta tavallisista äideistä kyllä. Uskon, että ohjelman tarkoitus on näyttää kaikki äitiyteen kuuluvat tunteet koko sen laajana kirjona.

Tuotantoyhtiöstä vastattiinkin hyvin toimittajan kysymyksiin.

”Miksi sarjan päähenkilöiksi on valittu sellaiset ihmiset, jotka ovat kaikki omalla tavallaan kohauttaneet julkisuudessa?

– Emme ole lähtökohtaisesti valinneet henkilöitä, jotka ovat kohahduttaneet julkisuudessa, vaan olemme valinneet päähenkilöiksi henkilöitä, joihin kohdistuu valtavasti ennakkoasenteita, tarkoitushakuista journalismia sekä asenteellista ja värittynyttä kritiikkiä.

– Ohjelma toivottavasti herättää keskustelua tarpeesta ja tavasta leimata yksittäisiä henkilöitä menneisyydessä tehtyjen valintojen vuoksi ja siitä, että ihan jokaisella ihmisellä on oikeus kasvaa, muuttua ja elää hyvää, onnellista elämää rauhassa ja valitsemallaan tavalla.”

Kävin tiistaina Iltalehden kuvauksissa ohjelman tiimoilta.

 

Lasten mukana olo huolestutti tutkijan

Ohjelma on saanut nyt jonkun huolestuneen tutkijan kommentoimaan tätä aihetta, miksi lapset näytetään televisiossa. Se on totta, että saimme itse valita ketä ohjelmassa näytetään. Olenko siinä vain minä, minä ja lapseni vai kenties myös puolisoni. Minun mies ei julkisuutta kaipaa, mutta hän oli yhtä mieltä siitä, että tällaiseen hyvän mielen ohjelmaan voi hyvin lähteä mukaan.

Tulimme siihen tulokseen, että koska ohjelman tarkoitus on dokumentoida omaa elämää aidosti ja rehellisesti niin siihen kuuluu koko meidän perhe. Tällainen oman arjen kuvaaminen ei ole viihteen tekemistä lapsella vaan ihan meidän tavallista elämää mitä tekin pääsette nyt kurkistamaan. Ohjelmassa nähdään kaunis pätkä siitä kuinka Joanna syntyi ja minun äidiksi kasvamista. Miksi tällaisia luonnollisia monien elämässä tapahtuvia asioita tulisi piilotella?

Lastako ei saisi näkyä missään, että se välttyisi kiusaamiselta? Jokainen äiti on varmasti aivan äärettömän ylpeä omasta lapsestaan. Kuuluisiko sitä jotenkin piilotella? Minun mielestäni lapsia näkyy joka paikassa. Niitä on mainoksissa, uutisissa, blogeissa, netin videoissa ja sosiaalisessa mediassa.

Minua hävettäisi ehkä enemmän olla vaippamainoksessa pienenä, kun äitini mukana jossain mitä hän silloin elämässään tekee.

Ja mitä tulee tuohon kiusaamiseen niin valitettavasti kuten toisessa jaksossa näkyy, niin kiusaaminen lähtee aikuisilta opitusta mallista. Eli jos teidän lapset kiusaisi minun lastani jossain olisi syytä huolestua jälleen kerran siitä miten aikuiset ihmiset käyttäytyy?

Meidän pieni tyttö on jo niin iso. Ja kaunis<3

 

 

Tässä otteita MLL:n sivuilta lapsen yksityisyyden suojasta.

Mitä yksityisyyden suojaan kuuluu?

Yksityisyyden suojalle ei löydy lainsäädännöstä tarkkaa määritelmää. Voidaan kuitenkin todeta, että yksityisyyden suoja kattaa esimerkiksi:

  • itseään koskevan tiedon kontrolloinnin
  • arvokkuuden tunteen säilyttämisen
  • fyysisen ja psyykkisen koskemattomuuden
  • mahdollisuudet torjua sivullisten tunkeutumiset omaan elämään

Lähde: Lastensuojelun Keskusliitto

Mitä ovat lapsen arkaluonteiset tiedot?

Arkaluontoisten tietojen tai niitä paljastavien kuvien tai videoiden jakamisen suhteen on syytä olla erityisen varovainen somessa ja netissä toimiessa. Toisen henkilön, lapsen tai aikuisen arkaluonteisia tietoja tai niitä paljastavia kuvia ei tule julkaista lainkaan.

Arkaluonteisia tietoja ja niitä paljastavia kuvia ovat lainsäädännön ja eettisten periaatteiden nojalla esimerkiksi:

  • tieto lapsen terveydentilasta
  • kuvat vauvasta tai lapsesta alastomana tai vaipoissa
  • tieto lastensuojelun piiriin kuulumisesta
  • tieto lapsen seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnollisesta vakaumuksesta
  • muut kuvat tai tiedot, joiden julkaisu voi aiheuttaa häpeän tunnetta lapsessa.

Pienen vauvan tai taaperon suostumusta ei saa vielä selville, ja silloin vanhemman onkin syytä käyttää tarkkaa harkintaa julkaisuissaan.

Vanhemmat tekevät lapsensa puolesta tärkeitä päätöksiä siihen asti kunnes lapsi on täysi-ikäinen. Vanhemmalla on vastuu punnita kaikki asiat niin, että se on lapsen edun mukaista. Tässäkin terve järki on ihan mukava kaveri. Vauvaryhmissä esim. näkee paljon, kuinka vanhemmat jakavat kuvia, kun on hauskaa kun lapsi on oksentanut ruokansa tai se on alasti jossain muka hauskasti.

On varmaan sanomattakin selvää, että tämänkaltaisia asioita ei kuulu jakaa. Ei minuakaan naurattaisi, jos alastonta vauvakuvaani esiteltäisiin tänäkään päivänä. En siis ole kuvannut ohjelmaan lapsestani yhtäkään noloa tilannetta tai loukkavaa materiaalia. Äitiään hän saattaa joskus hävetä, mistä minä sen vielä tiedän. Olen kuullut, että tällainen nolo vanhempi ilmiö on ihan yleistä ihan tavallisissakin perheissä.

Me olemme tehneet päätöksen, koska olen tunnettu ihminen ja ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita elämästämme, että meidän ihana suloinen vauva voi näkyä hyvällä maulla tuotetussa ohjelmassa, mutta ei ikinä missään klikkiotsikoissa. En myy lehtihaastatteluja perhekuvilla, mutta hyvällä maulla tehtyyn henkilöhaastattelun voin suostua. Tässäkin merkkaa paljon lehden maine ja missä kontekstissa se näytetään.

Olemme myös tehneet päätöksen, että kun Joanna menee tarhaan, kouluun yms. niin hän saa elää aivan tavallista pienen lapsen elämää eikä hän ole tunnistettavissa lehtien sivuilta.

Tuo Honey Boo Boohon vertaaminen on todella kaukaa haettua. Eli tässä kyseisessä sarjassahan lapsesta haluttiin tehdä lapsimissi/malli. Ja vielä Amerikassa. Ja tällä idealla sitten kuvattiin koko perhettä. Tässähän yritetään viedä lapselta sen lapsuutta ja annetaan vääristynyt kuva elämästä antamalla lapselle kuva, että ihminen määritetään kauneuden perusteella ja ulkonäkö on tärkein.

Olen todella iloinen, että juuri meidän perheen tarina kiinnosti ohjelman tekijöitä ja kanavaa ja televisiossa tullaan näkemään ensi torstaina meidän ihanan pienen tytön kaunis syntymä.

  • Henna