Julkkislääkäri Pippa Laukka on suomalaisille tuttu Olet mitä syöt -ohjelmasta, jossa hän opastaa julkisuuden henkilöitä kohti aiempaa terveellisempiä elämäntapoja. Päätyökseen Laukka toimii Vihti-Karkkilan kuntayhtymän perusterveydenhuollon resursseista vastaavana terveysjohtajana.

Monet muistavat Laukan suorapuheisena lääkärinä, joka ei arkaile puhua asioista suoraan niiden oikeilla nimillä. Laukka on uransa aikana nostattanut useaan otteeseen raivoa yleisön keskuudessa, kun hänen sanansa esimerkiksi lihavuudesta on tulkittu vihapuheeksi ja läskifobiaksi.

Nyt Laukka ottaa aiheeseen kantaa tuoreessa Apu-lehden haastattelussa.

Laukka painottaa artikkelissa, että lihavuuteen liittyy huomattavia terveysriskejä, joita olisi tärkeää nostaa esiin niin julkisessa keskustelussa kuin lääkärinvastaanotolla. Hän ymmärtää kuitenkin, että herkkää aihetta käsiteltäessä on aina muistettava kohteliaisuus ja hienovaraisuus.

– Töksäyttely ja suoraan sanominen eivät yleensäkään ole toimivia ja rakentavia lähtökohtia missään asiassa. Pitää ehdottomasti muistaa, että lihavuus ei ole kenenkään oma valinta, eikä lihavuudesta pidä syyllistää. Väitän silti, että moni lihava haluaisi pysyä terveenä ja kokee, että paino on sille este, Laukka toteaa Apu-lehdelle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Laukan mielestä on väärin, että lääkärin puhe ylipainosta leimataan helposti läskivihaksi.

– Kun painosta vastaanotolla puhutaan, kyse ei ole vihapuheesta vaan välittämisestä ja auttamisesta. Sellainen asenne, jossa kaikki puuttuminen yleistetään syrjinnäksi tai kiusaamiseksi, on todella haitallinen, Laukka huomauttaa.

– Pitää myös muistaa, että monissa sairauksissa pieni painonpudotus voi vaikuttaa yhtä tehokkaasti tai jopa tehokkaammin kuin lääkehoidon aloittaminen, hän lisää.

Kehopositiivisuuden Laukka näkee monella tapaa tärkeänä ja tarpeellisena liikkeenä.

– Toisaalta voidaan kysyä, rakentaako kehopositiivisuus seiniä sen sijaan että se murtaisi niitä, jos lihavuuden terveyshaittojen kaltaisista lääketieteellisistä faktoista tehdään tabuja? nainen pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Laukka pelkää, että lihavuuden terveyshaitoista vaikeneminen saattaa pahimmillaan vaarantaa ihmisen terveyden lähtemättömällä tavalla. Jos ylipainoinen henkilö ei saa tarvitsemaansa hoitoa, ei tällä ole mahdollisuutta voida kovin hyvin.

− Olisiko hedelmällisempää, että tunnustaisimme julkisesti lihavuuden riskit, jolloin voisimme ketään syyllistämättä miettiä, miten voisimme paremmin ymmärtää ja auttaa lihavuuden vuoksi hoitoon hakeutuvia, Laukka summaa.

Lähde: Apu

Lue myös:

Pippa Laukka, 52, paljasti treenatun kroppansa – poseeraa sporttisessa uimapukukuvassa: ”Upea nainen”

Pippa Laukalta tiukka kannanotto – torppaa yleisen käytösmallin sairaalamaailmassa: ”Ihan kuin ei olisi olemassakaan!”