Juontaja Ellen Jokikunnas, 44, kertoo Me Naisten haastattelussa niistä kymmenestä vuodesta, joiden aikana hän kävi lapsettomuushoidoissa, kesti muiden turhauttavat kyselyt mahdollisesta perheenlisäyksestä ja lopulta tajusi, ettei lapsettomuutta tarvitse hävetä tai salailla.

Ellenillä on aina ollut ajatus omasta perheestä. Hänen omat vanhempansa perustivat perheen nuorina ja tämä oli Elleninkin tarkoitus. Hän sai kuitenkin alle 30-vuotiaana musertavan tiedon, ettei saisi lapsia perinteisin menetelmin, eivätkä lapsettomuushoidotkaan takaisi mitään.

– Lapsi on ollut tärkeä ja rakas asia, ja varmaan samalla tavalla luonnollinen valinta kuin niillä, jotka haluavat elää ilman lasta. Jo parikymppisenä, ollessani vielä yksin, pyörittelin ajatusta adoptiosta, koska ajattelin, ettei sillä biologialla ole niin väliä, Ellen kertoo Me Naisille.

Kun hän tapasi nykyisen miehensä Jarin, he päättivät kuitenkin kokeilla lapsettomuushoitoja. Ellenin seitsemän ja puoli vuotta kestänyt hoitojakso on hyvin poikkeuksellinen, sillä hoidot ovat fyysisesti ja henkisesti rankkoja.

– Ainahan sitä haluaa uskoa ihmeeseen edes vähän. Vuosien varrella olemme käsitelleet ja hyväksyneet senkin, että jäisimme kaksin. Olemme jo perhe näinkin, Ellen kertoo.

Vaikka parin suhde 10 vuotta sitten alkoikin epätavallisesta asetelmasta on se vuosien varrella vain vahvistunut.

– Hän sopeutui minun tilanteeseeni ja toiveeseeni ja teki siitä myös omansa. Hän ei häipynytkään vaan ehdotti, että katsotaan, mitä voisimme yhdessä tehdä. Ajattelen, että hän se on tässä tehnyt isoimman päätöksen halutessaan pysyä kanssani, vaikka en olekaan toimiva peli, Ellen pohtii.

Hän paljastaa myös saaneensa mielettömästi voimaa tajuttuaan, ettei lapsettomuutta tarvitse hävetä tai salailla.

– Kyselijöille aloin vastata olevani lapseton, onko sulla muita kysymyksiä sisäelimistäni. Oivallus tuli kuin ryöppynä: enää ei tarvinnut mennä vessaan itkemään, vaan minä olin tilanteen päällä ja sain sanoa, ettei tapasi udella ole kiva juttu.

Pitkä adoptioprosessi

Ellen sanoo ymmärtävänsä, että moni suhde voi myös kaatua vastaavassa tilanteessa ja heilläkin tunteet menevät välillä eri tahtiin. Focus lapsen saamiseksi on silti pysynyt kirkkaana. Adoptio on pitkä prosessi, mutta Ellen ja Jari ottivat erilaiset kyselyt ja syynäyksen hauskana haasteena.

– Kyllä siinä pengotaan kaikki henkilökohtaisuudet, joista ei välttämättä puhuisi edes ystävilleen. Jotkut ystävistämme ovat jättäneet prosessin kesken, koska heistä se on ollut liian tungetteleva.

Myös lapsettomuushoitoihin käytetty aika tavallaan valmisteli Elleniä ja Jaria adoptioprosessiin.

– Ainakin se on opettanut kärsivällisyyttä ja ehkä antanut työkaluja kohdata erilaisia vastoinkäymisiä. Sanonkin, että olemme käyneet perheeksi tulemisen korkeakoulua.

Vaikka projekti on vielä kesken, ovat vuosien pettymykset muuttuneet vihdoin toiveikkuudeksi ja todennäköisyyksiksi. Pariskunta tietää tulevasta lapsestaan ainoastaan ikähaarukan 0-5 vuotta. Vaikka lastenhuonetta ei ole vielä sisustettu valmiiksi ovat varsinkin Ellenin ystävät malttamattomia.

– Välillä minä saan hyssytellä ystäviäni, jotka tuskailevat, että eikö se teidän lapsi jo tule. Kun aloitimme adoptioprosessin, siihen kuuluva odotus tuntui kuitenkin kevyeltä jutulta vuosien hoitoihin verrattuna. Mehän ollaan jo paljon lähempänä sitä, että jonain päivänä tapahtuu.

Lue myös: 

Ohhoh! Ellen Jokikunnas julkaisi kuvia massiivisesta Reino-koirastaan: ”Perheen pienin, kiltein ja herttaisin” – katso kuvat!

Yllätyskihlat! Laulaja Ilta julkaisi harvinaisia yhteiskuvia sulhasestaan: ”Paras tyyppi koskaan”