Vuoden 2001 Miss Suomeksi kruunattu mediapersoona Heidi Willman, 41, julkaisi eilen maanantaina (30.1.) omalle Instagram-tililleen poikkeuksellisen rehellisen tekstin, jossa hän kertoo avoimesti vaihdevuosioireistaan.

Willmanin omat vaihdevuodet alkoivat aikaisemmin kuin suomalaisnaisilla keskimäärin, sillä hänen munasarjansa leikattiin viisi vuotta sitten. Willman on aiemmin kertonut julkisuudessa rintasyövästään, joka todettiin hänellä kesäkuussa 2016.

– Multa leikattiin munasarjat vuonna 2018, koska minulla oli riski sairastua myös munasarjasyöpään, Willman kirjoittaa Instagramissa.

– Lääkäri sanoi, että riittää jos leikataan, kun olen 45 vuotias. Mutta miksi odottamaan, minulle on jo suotu 2 maailman ihaninta ja rakkainta lasta, hän lisää.

Lääkäri halusi tehdä Willmanille hyvin selväksi sen, että vaihdevuodet alkavat välittömästi leikkauksen jälkeen, eikä oireiden voimakkuutta voi tietää ennalta.

– Sanoin, että ihan sama, kestän kyllä, kunhan saan elää pitkän ja terveen elämän, mitä nyt jostain vaihdevuosista. Päätökseni oli oikea, Willman painottaa.

– Oireet alkoivat saman tien leikkauksen jälkeen, mutta en viitsi niistä koskaan sen kummemmin valittaa, koska tiedän, että moni kärsii todella paljon pahemmistakin oireista.

Nainen luettelee kärsivänsä muun muassa kuumista aalloista, univaikeuksista, yöhikoilusta, painonnoususta, kuivista limakalvoista, mielialan vaihteluista, seksuaalisesta haluttomuudesta sekä aloitekyvyttömyydestä.

– Minä en ole voinut ottaa mitään hormonilääkitystä, 2016 sairastetun syövän takia. Olen siis vain kärsinyt oireista. Mutta kuten sanoin, sellaisilla oireilla joiden kanssa pystyn elämään, hän toteaa.

Oireita Willmanin mukaan on hänen kohdallaan lievittänyt esimerkiksi kylmävesiuinti ja urheilu. Julkaisunsa oheen lisäämässään kuvassaan Willman poseeraakin avannon reunalla.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

– Uni on meille kaikille äärimmäisen tärkeää, tiedätte kun nukkuu huonosti ni sit saattaa päästä ärräpäitä, pinna on kireellä, ja ikävä kyllä siitä joutuu kärsimään lähipiiri, Willman alleviivaa.

Päivityksensä lopussa Willman kannustaa seuraajiaan puhumaan avoimesti vaihdevuosioireista lähipiirin kanssa.

Willmanin rohkea julkaisu on kerännyt valtavan määrän kannustusta sosiaalisessa mediassa. Muun muassa juontaja Vappu Pimiä ja hyvinvointivaikuttaja Jutta Larm ovat kommentoineet postausta sydänemojein.

– Kiva kun tuot tärkeää ja niin luonnollista asiaa esille, eräs seuraaja kiittelee.

– Niin tärkeä aihe ja koskettaa ihan jokaista naista enemmin tai myöhemmin! toinen komppaa.

– Upeaa, että naisten asioista aletaan puhua vihdoin ääneen! hehkuttaa kolmas.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lue myös:

Heidi Willman julkaisi harvinaisen yhteiskuvan tyttäriensä kanssa: ”Minä suojelen sinua kaikelta”

Viikonloppuna avioitunut Heidi Sohlberg julkaisi suru-uutisen: ”Toivomme, että saamme kaikki surra ja käsitellä asiaa rauhassa”